799
|

Ποιος θα κέρδιζε τη «Χρυσή Μπάλα»;

Sportscaster Sportscaster 21 Ιουλίου 2020, 15:09

Ποιος θα κέρδιζε τη «Χρυσή Μπάλα»;

Sportscaster Sportscaster 21 Ιουλίου 2020, 15:09

«Χρυσή Μπάλα» δεν έχει εφέτος. Του χρόνου πάλι, με το καλό. Το βραβείο – πόθος κάθε ποδοσφαιριστή θα μείνει ορφανό, για πρώτη φορά από την καθιέρωση του θεσμού (1956), λόγω κορονοϊού.

Εχει δίκιο το France Football, που τη Δευτέρα προέβη στη σχετική ανακοίνωση. Από τον Μάρτιο κι έπειτα, το ποδόσφαιρο αυτοσχεδιάζει. Κάποια πρωταθλήματα ολοκληρώθηκαν, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, ενώ σε κάποια άλλα οι τίτλοι απονεμήθηκαν με… διάταγμα της λίγκας, ή καθόλου. Το Τσάμπιονς και το Γιουρόπα Λιγκ άλλαξαν φορμάτ, για να εξοικονομηθεί χρόνος και να αποφευχθούν οι πολλές μετακινήσεις. Το Euro 2020 αναβλήθηκε για το επόμενο καλοκαίρι. Δύο μήνες κανονικότητας (Ιανουάριος, Φεβρουάριος) δεν είναι αρκετοί, ώστε να υπάρξουν δίκαιες συγκρίσεις. «Θα προτιμούμε πάντα ένα μικρό πλήγμα στην ιστορία μας, παρά ένα μεγάλο σημάδι», τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού περιοδικού, Πασκάλ Φερ, θυσιάζοντας τη συνέχεια των βραβεύσεων στο βωμό της αξιοπιστίας τους.

Λιονέλ Μέσι και Μέγκαν Ράπινο (η απόφαση αφορά και το ποδόσφαιρο γυναικών) θα παραμείνουν κάτοχοι της «Χρυσής Μπάλας» για ακόμη ένα χρόνο. Αλλά, καθώς εξακολουθούν να… οργιάζουν στα γήπεδα, αυτή η εξέλιξη μπορεί να σημαίνει μια ευκαιρία λιγότερη για ένα, ακόμη, βραβείο. Και η άμμος στην κλεψύδρα της καριέρας τους αδειάζει. Ο Λίο έκλεισε τα 33 (24 Ιουνίου), και η Μέγκαν τα 35 (5 Ιουλίου).

Για τον Μέσι, οι πιθανότητες να κατακτήσει την έβδομη «Χρυσή Μπάλα» του μέσα σε 12 χρόνια ήταν περισσότερες από πολλές. Στη χειρότερη σεζόν της Μπαρτσελόνα από το 2008, ο αργεντινός σούπερ-σταρ εμφάνισε επιδόσεις όπως εκείνες του παλιού, καλού καιρού. Τότε που όλος ο κόσμος θαύμαζε το παιχνίδι της ομάδας του, και η ορχήστρα αναδείκνυε το θεϊκό ταλέντο του μαέστρου της. Χωρίς την ίδια συμπαράσταση από τους συμπαίκτες του -ούτε κατά διάνοια- ο «Pulga» έκανε κι εφέτος τα… μαγικά του.

Εγινε ο πρώτος παίκτης στα χρονικά του ισπανικού πρωταθλήματος, που ολοκλήρωσε μια σεζόν με 20+ γκολ και 20+ ασίστ (αν και στην αρχή είχε μείνει εκτός γηπέδων για αρκετό καιρό, λόγω τραυματισμού). Πέτυχε 25 τέρματα, και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για τέταρτη διαδοχική σεζόν και έβδομη συνολικά (2010, 2012, 2013, 2017, 2018, 2019, 2020). Κανένας άλλος παίκτης στην ιστορία της La Liga δεν το έχει καταφέρει. Ούτε ο θρυλικός «γκολτζής» της Αθλέτικ Μπιλμπάο, Τέλμο Θάρα. Ρεκόρ όλων των εποχών στο ισπανικό πρωτάθλημα είναι και οι 21 ασίστ του (το παλιό ήταν του Τσάβι, με 20). Επιπλέον, δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, είχε τις περισσότερες ατομικές ενέργειες, τις περισσότερες τελικές προσπάθειες, τα περισσότερα σουτ στον στόχο, τα περισσότερα γκολ από εκτελέσεις φάουλ, και τα περισσότερα χατ-τρικ.

Η ομάδα του έχασε τον τίτλο από τη Ρεάλ, όμως ο Μέσι είναι «όλη η Μπαρτσελόνα» περισσότερο από ποτέ. Αυτή η ταύτιση του ιδανικού σκόρερ και του ιδανικού δημιουργού στο ίδιο πρόσωπο, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, που οι ψηφοφόροι της «Χρυσής Μπάλας» δεν θα μπορούσαν εύκολα να αγνοήσουν. Ιδίως αν οι Καταλανοί πλησιάσουν τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο άλλος ισχυρός υποψήφιος θα ήταν, βεβαίως, ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Εφτασε τα 30 γκολ στο ιταλικό πρωτάθλημα (όσα και ο Τσίρο Ιμόμπιλε), και στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν μπορεί να ξεπεράσει τα 34 του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (της Μπάγερν Μονάχου). Να βγει πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη για πέμπτη φορά στην καριέρα του. Ο «CR7» έσπασε, εφέτος, και μια σειρά από ρεκόρ (αλίμονο…). Εγινε ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει 30+ γκολ σε μια σεζόν, σε Premier League (Αγγλία), La Liga (Ισπανία) και Serie A (Ιταλία). Ο πρώτος της Γιουβέντους που σκοράρει με τέτοια συχνότητα μετά το 1952. Ο πρώτος που συμπλήρωσε 22 γκολ μέσα στο 2020. Και χρειάζεται μόλις 34 τέρματα για να ξεπεράσει τα 767 του Πελέ, του αρχισκόρερ όλων των εποχών.

Ο Κριστιάνο δεν «έλαμψε» και ως δημιουργός, όπως ο Μέσι, όμως κατέκτησε το «Σκουντέτο» στην Ιταλία. Εάν η Γιουβέντους φτάσει μακριά και στο Τσάμπιονς Λιγκ -πολύ περισσότερο, αν κατακτήσει το τρόπαιο-, ο Πορτογάλος θα δικαιούται να παραπονιέται πως έχασε την ευκαιρία να ισοφαρίσει τον μεγάλο του αντίπαλο στις «Χρυσές Μπάλες». Καθώς πλησιάζει τα 36 του χρόνια, δεν θα του δοθούν πολλές ευκαιρίες ακόμα.

Με κριτήριο τις ατομικές επιδόσεις, το βραβείο θα κατέληγε -για 12η φορά τα τελευταία 13 χρόνια-, ή στον έναν, ή στον άλλον. Μόνον αν η Μπάγερν Μονάχου ή η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτούσαν και το Τσάμπιονς Λιγκ, εκτός από το πρωτάθλημα της χώρας τους, ο Μέσι και ο Ρονάλντο θα είχαν ανταγωνισμό. Στην πρώτη περίπτωση, τον Λεβαντόφσκι. Που έχει, ήδη, ξεπεράσει τα 50 γκολ αυτή τη σεζόν. Στη δεύτερη, τον Καρίμ Μπενζεμά, ή τον Σέρχιο Ράμος, που εφέτος έκαναν καταπληκτικά ματς με τη «Βασίλισσα».

Υπήρχαν κι άλλοι που «έλαμψαν». Ο Νεϊμάρ και ο Εμπαπέ, αλλά το γαλλικό πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε. Ο Κέβιν ντε Μπρόινε, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι έχασε τον τίτλο στην Αγγλία και αποκλείστηκε στο Κύπελλο. Ο Μο Σαλάχ, ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ, ή ο Σαντιό Μανέ, αλλά η Λίβερπουλ βγήκε πολύ νωρίς εκτός κούρσας στο Τσάμπιονς Λιγκ…

Οπότε, Λίο και Κριστιάνο θα πρέπει να στεναχωρήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλον, με τη χθεσινή ανακοίνωση του France Football.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...