280
Αποψη του καταστήματος Γιελισεγιέβσκι | REUTERS/Maxim Shemetov

Μόσχα: Το πιο διάσημο ντελικατέσεν κλείνει έπειτα από 120 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 17:30
Αποψη του καταστήματος Γιελισεγιέβσκι
|REUTERS/Maxim Shemetov

Μόσχα: Το πιο διάσημο ντελικατέσεν κλείνει έπειτα από 120 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 17:30

Επέζησε της Οκτωβριανής Επανάστασης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά, όπως φαίνεται, όχι του κορονοϊού: το πολυκατάστημα τροφίμων Γιελισεγιέβσκι, ένα από τα γνωστότερα στη Μόσχα, κλείνει τις πόρτες του, έπειτα από 120 χρόνια λειτουργίας.

Το σουπερμάρκετ βρίσκεται σε ένα παλάτι, στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, στην πολυσύχναστη οδό Τσερσκάγια.

Στο κλείσιμό του, έπαιξαν ρόλο η μείωση του τζίρου λόγω πανδημίας και μια νομική διαμάχη για την πώληση του κτιρίου όπου στεγάζεται, αναφέρει το BBC.

Κάποτε δεν μπορούσες να μπεις μέσα από τον κόσμο, τώρα ελάχιστοι σπρώχνουν τα καροτσάκια τους στους διαδρόμους

Τα ράφια και τα ψυγεία του έχουν αδειάσει πλέον από εμπορεύματα, το ίδιο και οι διάδρομοί του. Κάποτε δυσκολευόσουν ακόμα και να μπεις από τον κόσμο.

Ο Γλεμπ Προστάκοφ, εκπρόσωπος του Γελισεγιέβσκι, είπε ότι το κατάστημα κλείνει λόγω νομικών θεμάτων.

Από το 2005 έως το 2015, το κτίριο ανήκε στον Δήμο της Μόσχας και το κατάστημα σε αλυσίδα σουπερμάρκετ. Η εταιρεία έπεσε έξω και έκλεισε όλα της τα καταστήματα εκτός από αυτό. Τώρα όμως, ήρθε η σειρά του, καθώς ο τουρισμός και οι πωλήσεις έχουν μειωθεί δραματικά.

Μία σέλφι με φόντο τα παλιά μεγαλεία του κτιρίου

Τον 19ο αιώνα, το κτίριο ήταν η έπαυλη της πριγκίπισσας Ζινάιντα Βολκόνσκαγια. Ανάμεσα στους καλεσμένους της διανοούμενους ήταν και ο Αλεξάντερ Πούσκιν.

Το 1901, άνοιξε ως κατάστημα τροφίμων από την οικογένεια εμπόρων Γιελισέγιεφ, που έγινε πλούσια εισάγοντας κρασί και φρούτα στην αυτοκρατορική Ρωσία.

Μετά τη Ρωσική Επανάσταση, το 1917, το κατάστημα κρατικοποιήθηκε, αλλά παρέμεινε το σημείο αναφοράς για όσους ήθελαν να ψωνίσουν σπάνιες ή ακριβές λιχουδιές από το εξωτερικό, αλλά και το εσωτερικό, όπως το χαβιάρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...