686
Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό για τον κορονοϊό, παρενέβη εκ νέου μέσω social media | YouTube

Μόσιαλος: Γιατί πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ανακοίνωσης των κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 09:12
Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό για τον κορονοϊό, παρενέβη εκ νέου μέσω social media
|YouTube

Μόσιαλος: Γιατί πρέπει να αλλάξει ο τρόπος ανακοίνωσης των κρουσμάτων

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 09:12

Διαφορετική καταγραφή και παρουσίαση των στατιστικών δεδομένων που αφορούν τα τεστ, τα νέα περιστατικά και τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και την κατάστασή τους, ζήτησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics.

Πρόταση να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο καταγράφονται και ανακοινώνονται καθημερινά τα στοιχεία για τα κρούσματα Covid-19 και άλλα συναφή στατιστικά, έκανε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του στο Facebook εξήγησε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα και πιο σύνθεση φάση της πανδημίας. Στην περίοδο του lockdown, όπως έγραψε, «η διαχείριση ήταν εύκολη, γιατί –λόγω των ίδιων των περιορισμών που επιφέρει το lockdown– δεν είχαμε ούτε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ούτε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Μεταξύ άλλων, ζητεί να ανακοινώνεται τι είδους τεστ γίνονται –μοριακά ή rapid– και πόσα καθημερινά, ώστε να συσχετίζεται ο αριθμός των κρουσμάτων με την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των τεστ.

Τα αποτελέσματα των τεστ από τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να καταγράφονται συστηματικά, προσέθεσε. Ζητεί, επίσης, να ανακοινώνονται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία με βάση τη βαρύτητα των περιστατικών (μέτρια, βαριά, κρίσιμη), ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, αλλά και ο αριθμός των θανάτων μαζί με τα χαρακτηριστικά όσων κατέληξαν.

Η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:

Πώς θα πρέπει να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων

Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία και θα έχει ως συνέπεια την εφαρμογή νέων μέτρων, όπου αυτά είναι αναγκαία. Παρά ταύτα, είναι αναγκαίο να αλλάξει πλέον ο τρόπος και της καταγραφής και της ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων. Είμαστε πλέον σε μια πιο συνθέτη φάση της πανδημίας, που η διαχείριση θα είναι αρκετά πιο δύσκολη από αυτή στην πρώτη φάση. Στην περίοδο του lockdown η διαχείριση ήταν εύκολη, γιατί, λόγω των ίδιων των περιορισμών που επιφέρει το lockdown, δεν είχαμε ούτε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ούτε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Πρέπει επομένως

  1. Να γίνεται η ανακοίνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καθημερινά. Παράλληλα όμως να αναλύονται και να ανακοινώνονται τα κρούσματα με βάση την ημέρα της δειγματοληψίας, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη καταγραφή των αυξητικών τάσεων.
  2. Να ανακοινώνεται ταυτόχρονα και ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, με βάση την ημέρα λήψης των δειγμάτων: να συσχετίζεται δηλαδή ο αριθμός των κρουσμάτων με την αύξηση ή τη μείωση του αριθμού των τεστ. Ιδανικά να ανακοινώνονται όπως και στις άλλες χώρες τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ ανά ηλικιακά γκρουπ.
  3. Να ανακοινώνεται τι είδους τεστ έχουν διενεργηθεί. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί τα γρήγορα τεστ χρησιμοποιούνται σε στοχευμένες παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ, ενώ τα PCR σε όσους εκδηλώνουν συμπτώματα με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Αν επομένως έχουμε περισσότερα γρήγορα τεστ μια περίοδο τότε είναι πιο πιθανό να ανιχνεύουμε περισσότερα κρούσματα (να θυμόμαστε όμως πως τα γρήγορα τεστ συχνά δίνουν και μεγαλύτερο ποσοστό λάθους, πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων).
  4. Τα αποτελέσματα των τεστ από τα δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να καταγράφονται συστηματικά. Όχι μόνο τα θετικά τεστ, αλλά και το σύνολο των αρνητικών τεστ.
  5. Επειδή η δυνατότητα δεξαμενοποίησης των τεστ (pooling) θα αυξήσει τη δυνατότητα ανάλυσης περισσότερων δειγμάτων, θα πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές το πως δηλώνονται τα αποτελέσματα μετά το pooling. Αν βρεθεί ένα pool θετικό, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα δείγματα που αναμείχθηκαν ήταν θετικά. Και εάν το pool επιβεβαιωθεί με PCR ανά δείγμα, θα πρέπει πάλι να αναφέρεται η αρχική ημερομηνία δειγματοληψίας.
  6. Επειδή κάνουμε συνδυασμό PCR και rapid τεστ, δεν σημαίνει ότι αυτό γίνεται καθημερινά με την ίδια αναλογία ή σε τυχαίο δείγμα. Επομένως, δεν έχουμε κατ’ ανάγκη πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Χρειάζεται να γίνονται και τυχαίες δειγματοληψίες, αν είναι δυνατόν ανά εβδομάδα, και επιβεβαίωση των θετικών δειγμάτων με PCR. Ας ξεκινήσουμε από την περιφέρεια Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, που είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας.
  7. Παράλληλα με την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων (με βάση τα ανωτέρω αλλά και με επιπρόσθετες πληροφορίες, όπως τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τη γεωγραφική κατανομή, τις συρροές, τον πιθανό τόπο και τρόπο διασποράς) να ανακοινώνεται και η εκτίμηση του συνολικού αριθμού ενεργών κρουσμάτων στη χώρα.
  8. Επίσης, να ανακοινώνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία με βάση τη βαρύτητα των περιστατικών (μέτρια, βαριά, κρίσιμη), ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, αλλά και ο αριθμός των θανάτων μαζί με τα χαρακτηριστικά όσων δυστυχώς έχασαν τη μάχη.

 

Πως θα πρέπει να ανακοινώνεται ο αριθμός των κρουσμάτωνΗ αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων προκαλεί…

Geplaatst door Ηλίας Μόσιαλος op Donderdag 22 oktober 2020

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News