285
Διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας σε εκδήλωση για τους καταλανούς φυλακισμένους πολιτικούς στις 11 Νοεμβρίου | REUTERS/Albert Gea

Μόλις το 24% των Καταλανών θέλει πλέον ανεξαρτησία

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 15:59
Διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας σε εκδήλωση για τους καταλανούς φυλακισμένους πολιτικούς στις 11 Νοεμβρίου
|REUTERS/Albert Gea

Μόλις το 24% των Καταλανών θέλει πλέον ανεξαρτησία

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 15:59

Δύο μήνες μετά δημοψήφισμα όπου κάτω από το 40% του συνολικού πληθυσμού τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας (είχαν ψηφίσει λιγότεροι από τους μισούς), μία δημοσκόπηση δείχνει ότι το αίτημα μπορεί να συγκεντρώνει σε ακόμη μικρότερο ποσοστό τις επιλογές των πολιτών της Καταλονίας.

Σε έρευνα της Metroscopia που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην ισπανική εφημερίδα El Pais μόλις το 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήθελαν να συνεχίσουν με τη διαδικασία ανεξαρτησίας μετά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την αναμέτρηση που προκήρυξε η Μαδρίτη μετά τη διάλυση του περιφερειακού Κοινοβουλίου και την αποπομπή της κυβέρνησης του Κάρλες Πουτζδεμόν.

Αντίθετα, το 71% δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν οι πολιτικοί να καταλήξουν σε μία συμφωνία στη βάση ότι η Καταλονία θα παραμείνει μέρος της Ισπανίας.

Ενα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ίσως να μην καταφέρουν να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις έδρες του καταλανικού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας προβλέπεται να κερδίσουν 46% των ψήφων, ελαφρώς κάτω από το 47,7% που είχαν κερδίσει στις προηγούμενες εκλογές το 2015. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ενότητας αναμένεται να κερδίσουν και αυτά 46%, σημειώνοντας άνοδο από το 40% που είχαν στις προηγούμενες εκλογές.

Το περιθώριο του στατιστικού λάθους του 2,4% και το γεγονός ότι η στήριξη είναι μοιρασμένη εξίσου μεταξύ των δύο πλευρών καθιστά δύσκολη την εξαγωγή συμπερασμάτων από τις δημοσκοπήσεις για τις επιδόσεις των κομμάτων. Στην τηλεφωνική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου, συμμετείχαν 1.800 Καταλανοί.

Μια ενδεχόμενη αποτυχία να κερδίσουν την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο θα ήταν πλήγμα για τους καταλανούς αυτονομιστές.

Eχουν χαρακτηρίσει τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου de facto δημοψήφισμα για την απόφαση της Μαδρίτης τον περασμένο μήνα να επιβάλει την διακυβέρνηση της περιφέρειας απευθείας από την κεντρική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...