1070
Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής | INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Επιπλέον testing τα Χριστούγεννα – Νέες ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 11:40
Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής
|INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Επιπλέον testing τα Χριστούγεννα – Νέες ελαφρύνσεις για τους καταναλωτές

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 11:40

«Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων». Αυτό ξεκαθάρισε το πρωί της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για την παραλλαγή Ομικρον και το πώς αυτή μπορεί να οδηγήσει σε λήψη νέων μέτρων, όπως είναι η υποχρέωση μοριακού τεστ για όσους από την προσεχή Κυριακή έρχονται στη χώρα –χωρίς μάλιστα διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων–, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσα ξέρουμε για την Ομικρον είναι μάλλον ανησυχητικά.

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή επικαιρότητα, ξεκινώντας από τα θέματα της πανδημίας. Προφανώς υπάρχει έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και γι’ αυτό είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, καθώς οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε».

«Η μόνη απάντηση στην Ομικρον είναι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών με την τρίτη δόση. Στην Ελλάδα ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους, και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα, θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων», συμπλήρωσε στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για αυξημένο testing την περίοδο των εορτών, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες μέχρι να «χτυπήσει» η νέα παραλλαγή.

Από την Τετάρτη, άλλωστε, έχει ανακοινωθεί η ανάγκη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα – μέτρο προσωρινό, που θα ισχύσει μόνο για την περίοδο των γιορτών. Από το γραφείο του Πρωθυπουργού σημείωσαν ότι αυτή η αναφορά του κ. Μητσοτάκη αφορούσε το εξωτερικό και όχι το εσωτερικό της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και ειδικά μέτρα για τους αγρότες.

«Υπάρχει έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και θα ζητήσουμε να εξεταστούν όλες οι επιλογές, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις.

»Η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να προνοεί ώστε να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου και θα λάβει ειδική πρόνοια για τους αγρότες», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις το ερχόμενο Σάββατο από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Μεταναστευτικό και αυτονομία ΕΕ

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθεί εξάλλου και το Μεταναστευτικό, με τον Πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μια οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του Προσφυγικού (όπως το 2020 στον Εβρο και πρόσφατα στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία).

«Η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης τον Μάρτιο του 2020, γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις Βαλτικές Χώρες, αλλά και στην Πολωνία, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη αυτονομίας της Ευρώπης στη λήψη αποφάσεων, «ώστε να μπορέσει μόνη της να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Πρωθυπουργού και της απάντησής του στα ερωτήματα των δημοσιογράφων:

«Θα έχουμε την ευκαιρία, σήμερα, να κάνουμε μία αναλυτική συζήτηση για τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την Eυρωπαϊκή επικαιρότητα, ξεκινώντας από το θέμα της πανδημίας. Προφανώς υπάρχει μία έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Ομικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, καθώς οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα θέματα τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μία έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Είναι κάτι το οποίο είχαμε συζητήσει και σε προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα ζητήσουμε και πάλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει όλες τις επιλογές έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν, ενδεχομένως, παρεμβάσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση -όπως το έχει ήδη κάνει- θα εξακολουθεί να προνοεί έτσι ώστε να περιορίζει, στο μέτρο του εφικτού, τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου.

Θα λάβει, επίσης, ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας και περισσότερες ανακοινώσεις θα έχω την ευκαιρία να κάνω στη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Σάββατο το οποίο μας έρχεται.

Θα συζητήσουμε, επίσης, ζητήματα τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης, όπου η Ελλάδα θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει μία οριζόντια αντιμετώπιση φαινομένων εργαλειοποίησης του Προσφυγικού. Εξάλλου η πατρίδα μας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας τέτοιας κρίσης τον Μάρτιο του 2020. Γι’ αυτό και παρέχει απόλυτη στήριξη στις Βαλτικές Χώρες, αλλά και στην Πολωνία, που βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα παρεμφερές φαινόμενο.

Θα συζητήσουμε, τέλος, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική μας πυξίδα, τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ευρωπαϊκή αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, έτσι ώστε να μπορέσει η Ευρώπη, μόνη της, να μπορεί να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα και να ευθυγραμμίσει την οικονομική της ισχύ με τις γεωπολιτικές της δυνατότητες».

Δημοσιογράφος: Κύριε Πρωθυπουργέ, η μετάλλαξη Ομικρον προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θα πρέπει να περιμένουμε νέα μέτρα, όπως τα τεστ PCR;

Απάντηση: «Τα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Ομικρον είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη Ομικρον αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα.

Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπρόσθετα τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση.

Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η Ομικρον είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...