524
Ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών | YouTube/ERT

Ο Τσίπρας από τη σύνοδο του PES: Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης!

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 11:13
Ο Αλ. Τσίπρας στις δηλώσεις του προσερχόμενος στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
|YouTube/ERT

Ο Τσίπρας από τη σύνοδο του PES: Να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης!

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 11:13

Στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προσήλθε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ως γνωστόν και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως παρατηρητής και όχι ως μέλος –εξ ου και η πρώτη άτυπη συνάντησή του με τον νέο αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, μέλος του PES, σε έδαφος Βρυξελλών.

Από εκεί λοιπόν ο κ. Τσίπρας φρόντισε να κλιμακώσει την αντιπολιτευτική κριτική του προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της χώρας, ζητώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, την παραίτησή του! Οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν στη σκιά της δημοσιοποίησης της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις αντοχές και τη θνητότητα των ΜΕΘ στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την κριτική ότι στις αρχές του Δεκεμβρίου είχε υποστηρίξει στη Βουλή ότι δεν υπάρχει έρευνα που να καταδεικνύει ότι πεθαίνουν περισσότεροι εκτός ΜΕΘ –η έρευνα όμως υπήρχε από τον περασμένο Μάιο.

Προσερχόμενος στη σύνοδο του PES, ο κ. Τσίπρας μίλησε αρχικά για τo Tαμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ζητώντας να μετατραπεί «σε μόνιμο εργαλείο» για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε και προσέθεσε:

«Η Ευρώπη διέρχεται μια πολλαπλή κρίση. Την υγειονομική κρίση, την κλιματική κρίση, την κρίση ενέργειας. Δεν μπορούμε λοιπόν να συνεχίζουμε με τις συνταγές τού χθες. Τα κριτήρια του Μάαστριχ, το Σύμφωνο Σταθερότητας οφείλει να αναθεωρηθεί, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις, να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω με τις συνταγές τού χθες. Να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης. Να διευρύνουμε τα κριτήρια. Δεν αρκεί μόνο σήμερα να μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία. Να εξαιρέσουμε τις αναπτυξιακές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης, διότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ελλείμματα του Νότου. Αρα, δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για μειωμένα ελλείμματα στον Νότο αλλά και για χαμηλά πλεονάσματα στο Βορρά. Και τέλος, να μετατρέψουμε σε ένα μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια».

Ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα με θέμα τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε το εξής:

«Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν συλλαμβανόταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων, θα έλεγα, συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα από τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News