699
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συζητά με τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη υπό το βλέμμα του Νίκου Βούτση | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μήνυμα στον Τσίπρα τα 29 λευκά για τον Τζανακόπουλο και η γκρίνια του Σκουρλέτη

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 10:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2020, 13:33
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συζητά με τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη υπό το βλέμμα του Νίκου Βούτση
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μήνυμα στον Τσίπρα τα 29 λευκά για τον Τζανακόπουλο και η γκρίνια του Σκουρλέτη

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 10:04
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 07/09/2020, 13:33

Θεωρητικά ήταν μια ωραία κομματική διαδικασία στο «Κάραβελ» η οποία σηματοδότησε την αλλαγή φρουράς και τη μετάβαση στη νέα εποχή. Νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε (εδώ) ο 38χρονος Δημήτρης Τζανακόπουλος στη θέση του 58χρονου Πάνου Σκουρλέτη –ο συμβολισμός προφανής, όπως και η επιβολή της επιθυμίας του Αλέξη Τσίπρα για τα πρόσωπα που θα «τρέξουν» τον όποιο μετασχηματισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ομως ενώ σε πρώτη ανάγνωση η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια επιτυχία του κ. Τσίπρα — «σε τρεις αίθουσες του κεντρικού ξενοδοχείου όπου, λόγω πανδημίας, ήταν μοιρασμένα τα μέλη της ΚΕ του κόμματος, έγινε η “ασφαλής διέλευση” του Αλέξη Τσίπρα, όπως έλεγε νωρίς πεπειραμένος στέλεχος», έγραψε χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης στα «Νέα»– τα όσα έγιναν συνιστούν περισσότερο ένα προειδοποιητικό καμπανάκι προς την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου μια υπενθύμιση ότι τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολα όσο απουσιάζει η παραγωγή πολιτικής και απομακρύνεται η προοπτική της εξουσίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακηρύχθηκε μεν νέος γραμματέας της ΚΕ, όπως είχε προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και είχαν συναινέσει τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου, όμως τα 29 λευκά που καταγράφηκαν ήταν ένα «μήνυμα διακριτής διαφωνίας στον Αλέξη Τσίπρα», όπως ανέφεραν στο ίδιο ρεπορτάζ «Τα Νέα». Ο κ. Τζανακόπουλος ψηφίστηκε από 110 συντρόφους στους 140 ψηφίσαντες –καταγράφηκαν 29 λευκά και ένα άκυρο. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, ο κ. Σκουρλέτης στην εκλογή του ως γραμματέα το 2018 είχε λάβει 126 «ναι» στους 144 ψηφίσαντες και μόνο 18 λευκά.

Το ποιοι δεν ψήφισαν τον κ. Τζανακόπουλο χωράει πολλή συζήτηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», ένα σενάριο που διακινείτο μετά την ψηφοφορία είναι πως τα λευκά δεν προήλθαν μόνο από προεδρικούς, αλλά και από μέρος των 53+. Κι αυτό είναι παράδοξο, αφού, όπως όλα έδειχναν, με την επιλογή Τσίπρα για τον κ. Τζανακόπουλο στοιχίζονταν και οι 53+. Από την άλλη, οι λεγόμενοι πασοκογενείς εξέφραζαν σε πηγαδάκια τον προβληματισμό τους αν ο κ. Τζανακόπουλος θα δρομολογήσει τη διεύρυνση.

Χαρακτηριστικά του κλίματος εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα όσα είπε ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΕ, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τη θερμή του στήριξη στην επιλογή Τζανακόπουλου – «σύντροφε Δημήτρη, θα ήθελα, ειλικρινά, να σε αγκαλιάσω σταυρωτά», του είπε – δεν δίστασε να αφήσει αιχμές.

Ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος βίωσε ως επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού την τριπλή εκλογική του 2019, εξέφρασε τη διαφωνία του με κρίσιμες αποφάσεις της ηγεσίας του κόμματος. Για παράδειγμα είπε πως ήταν επιζήμιο που έγιναν αργά οι εθνικές εκλογές. «Προσωπικά τότε, όχι μόνο σε εσωτερικές συζητήσεις, αλλά και στην τότε ΠΓ στα τέλη εκείνου του έτους ή στις αρχές του επόμενου, είχα πει ότι δεν θα έπρεπε να μας βρει το Πάσχα χωρίς να έχουμε κάνει εθνικές εκλογές» ανέφερε με νόημα, ενώ επέμεινε πως το ότι έγιναν όλες μαζί ήταν λάθος.

Μίλησε συγκεκριμένα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καταγγέλλοντας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για παιχνίδια και δημόσιες σχέσεις: «Για να μην αναφερθώ σε άλλα, νοσηρά φαινόμενα, που για πρώτη φορά ήταν τόσο έντονα στον χώρο μας. Κεντρικά πολιτικά στελέχη μας, οι οποίοι έπαιζαν με δύο και με τρεις συνδυασμούς, έκαναν δημόσιες σχέσεις στην προοπτική των εθνικών εκλογών, καταρρακώνοντας το ηθικό συντρόφων μας», είπε χαρακτηριστικά.

Οσο για το πολυαναμενόμενο 3ο συνέδριο, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε τη διαφωνία του που ήδη απ’ το 2019 πήγε τόσο πίσω: «Το θεωρώ ακατανόητο στην παγκόσμια πολιτική ιστορία να προαναγγέλλουμε ένα συνέδριο το οποίο στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γινόταν σχεδόν έναν χρόνο μετά. Αυτό είναι η τέλεια συνταγή της εσωστρέφειας», είπε.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι το πρωί της Δευτέρας σε συνέντευξή του στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κ. Σκουρλέτης δεν δίστασε να κάνει λόγο για αιφνιδιασμό από τον κ. Τσίπρα.

«Δεν είμαστε παντρεμένοι με καμία θέση. Σημασία έχει να λειτουργούμε όλοι με ένα συντεταγμένο και δημοκρατικό τρόπο για να βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα» απάντησε στην ερώτηση εάν αισθάνεται πικρία.

Σε ερώτηση όμως εάν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Εάν θέλετε να πείτε ότι αιφνιδιαστικά το μάθαμε όλοι, αυτό είναι υπαρκτή διάσταση και αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης και στην ΚΕ, ότι ίσως θα έπρεπε με έναν πιο οργανωμένο και συλλογικό τρόπο να έχει γίνει αυτή η συζήτηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...