1647
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ | George Vitsaras / SOOC/CreativeProtagon

O Τσίπρας επενδύει σε επιστροφή στο 2010-2015

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2020, 13:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/09/2020, 16:32
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
|George Vitsaras / SOOC/CreativeProtagon

O Τσίπρας επενδύει σε επιστροφή στο 2010-2015

Protagon Team Protagon Team 6 Σεπτεμβρίου 2020, 13:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/09/2020, 16:32

Με τις δημοσκοπήσεις συντριπτικά εναντίον του —η τελευταία εμφανίζει τη ΝΔ 17% μπροστά (εδώ)— και τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωτερικό αναβρασμό και αναζήτησης στίγματος, ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να βρει πολιτικό αφήγημα. Καταφύγιό του, φαίνεται ότι είναι η σύγκριση της παρούσας παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού με τα χρόνια των πρώτων μνημονίων —όχι δηλαδή αυτού που υπέγραψε ο ίδιος— σε μια προσπάθεια να αναπαράγει το πλαίσιο που τον οδήγησε στην εξουσία.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ομιλία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ που γκρεμίζουν και μας επιστρέφουν στα χρόνια της ελληνικής κρίσης —λες και δεν υπάρχει τώρα παντού υγειονομική και οικονομική κρίση της Covid-19— διανθισμένη με αναφορές για βάουτσερ και παγουρίνια, ακόμα και για τους «αρμούς της εξουσίας» που, ως γνωστόν, ο ίδιος βέβαια ήθελε να ελέγξει.

«Η ύφεση για το β’ τρίμηνο του 2020, ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων. Η ανεργία καλπάζει. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει. Είμαστε, λέει, μια χαρά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ήταν μια από τις αναφορές του κ. Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να σταθεί δίπλα στον λαό, να αποτρέψει τα χειρότερα, να βάλει φραγμό στην επέλαση της βαρβαρότητας που κάποιοι έχουν βαλθεί να βαφτίσουν κανονικότητα και να κρατήσει ανοικτό το δρόμο μιας προοδευτικής λύσης για τη χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την εισήγηση του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας έναν «ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα» μετά το δύσκολο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζει αντί να χτίζει», ότι γυρίζει τη χώρα με ταχύτητα «στα δύσκολα χρόνια του 2010-15», ότι οδηγεί τη χώρα «στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα» και πως «μάλιστα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε και με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων (περιορισμούς σε συντάξεις και μισθούς, εργασιακό μεσαίωνα, ιδιωτικοποιήσεις σε τιμή ευκαιρίας, απαξίωση της δημόσιας παιδείας της υγείας και του κοινωνικού κράτους και περεταίρω διεύρυνση των ανισοτήτων)».

«Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη κρίση. Ούτε και θέλει, όμως», είπε, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό για «ιδεοληπτική και ανιστόρητη εμμονή ότι όλα μπορεί να τα λύσει η ασυδοσία της αγοράς».

Επιπλέον τον κατηγόρησε για «προχειρότητα, επιπολαιότητα, απουσία μια συνεκτικής απάντησης στις προκλήσεις».

Είπε ότι «το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε μια προσπάθεια να ελέγχει ο Πρωθυπουργός τους αρμούς της εξουσίας, και να τους χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος» και πως οι υπουργοί «ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των ημετέρων, βάουτσερ, παγουρίνια, καλλιέργεια σχέσεων με βαρόνους του χρήματος».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι μέσω της «κατευθυνόμενης από το Μέγαρο Μαξίμου προπαγάνδας, δεν διστάζει να υπονομεύει ακόμα την ίδια τη δημοκρατία» και τόνισε ότι «η Ελλάδα ζει αυτή τη στιγμή ζει μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».

«Από τις χλαμύδες των Πρεσπών, στις πιτζάμες του Αιγαίου»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ασκήσει κριτική προς τον Πρωθυπουργό για τα ελληνοτουρκικά, μεσούσης της κρίσης Αθήνας – Άγκυρας.

«Στα ρηχά των Πρεσπών οι πολιτικοί μας αντίπαλοι φόραγαν χλαμύδες, αλλά στα βαθιά νερά του Αιγαίου είναι με πιτζάμες», σχολίασε χαρακτηριστικά για να πει μετά ότι με όση «νηφαλιότητα και ειλικρινή διάθεση» να συμβάλει σε μια εθνική πολιτική κι αν βλέπει τις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει χρέος να μη σιωπά, «όταν διαπιστώνουμε τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής και την έλλειψη εθνικής στρατηγικής, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, απέναντι στην πιο επιθετική Τουρκία των τελευταίων δεκαετιών».

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται «βλέποντας και κάνοντας, χωρίς αποφασιστικότητα και με εμφανή αμηχανία και χωρίς να θέτει τους συμμάχους μας προ των ευθυνών τους». Τόνισε μεταξύ άλλων ότι από τον Μάρτιο ζητά από τον πρωθυπουργό να πρωταγωνιστήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο, «αλλά παραμένει συστηματικά απών».

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι το «Oruc Reis» πέρασε πρόσφατα και τον 28ο Μεσημβρινό, «αφού όργωσε την περιοχή νότια του Καστελόριζου για σχεδόν ένα μήνα, καταπατώντας προκλητικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» και πως πληροφορήθηκε σήμερα ότι «βρίσκεται μόλις 44 μίλια νότια του Καστελλόριζου».

Είπε ότι όταν άρχισε το τουρκικό ερευνητικό «να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απλωμένα καλώδια, σαρώνοντας το βυθό, η κυβερνητική προπαγάνδα προσπάθησε με κάθε τρόπο να συσκοτίσει την αλήθεια, αραδιάζοντας ένα σωρό αστείες δικαιολογίες» και πως «όποιος από την αντιπολίτευση λέει την αλήθεια είναι Δούρειος Ίππος του Ερντογάν. Και όποιος από τη κυβέρνηση, από αξιοπρέπεια, λέει την αλήθεια, καρατομείται. Όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Πρωθυπουργού».

«Λένε, μα κάνει έρευνες μακριά από τα χωρικά μας ύδατα», συνέχισε, για να τονίσει: «Μας συγχωρείτε, αλλά δεν ήμασταν εμείς αυτοί που με τυμπανοκρουσίες ορίζαμε το 2011 με νόμο του κράτους -τον νόμο Μανιάτη- αυτή την περιοχή ως περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Και όμως, τον Οκτώβριο 2018, ήμασταν εμείς αυτοί που την προστατέψαμε εμπράκτως, αντί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας». Σχολίασε ότι αν η εθνική γραμμή αλλάζει πρέπει να το πει η κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το ερώτημα «ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές μας», «όταν σύντομα, η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της ΑΟΖ που μόλις ορίσαμε με την Αίγυπτο, κάτω από τη Ρόδο και την Κάρπαθο και δίπλα στην Κρήτη». «Οι εταίροι μας θα πιεστούν να εφαρμόσουν ισχυρές κυρώσεις ή ούτε τότε; Και κυρίως ρωτώ, τι ακριβώς κάνουμε σήμερα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο;». Ρώτησε αν τότε «θα μιλάμε μετά πάλι για ανάγκη “εθνικής συναίνεσης”, όταν η αντιπολίτευση μαθαίνει από τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον γγ του ΝΑΤΟ για πρωτοβουλίες της χώρας;» και «αν θα παίζουμε με τις λέξεις, όπως πρόσφατα με το φιάσκο στο ΝΑΤΟ, και θα λέμε ότι οι “τεχνικές συνομιλίες δεν είναι συνομιλίες”, ή ότι “οι διαβουλεύσεις της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού είναι διαβουλεύσεις υπηρεσιακών παραγόντων”;».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οποιαδήποτε εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος, πρέπει να έχει ως στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και αν αυτές δεν καταλήξουν, το διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Προειδοποίησε δε ότι «η έλλειψη στρατηγικής -ή ακόμη χειρότερα, οποιαδήποτε άλλη ανομολόγητη στρατηγική- θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες».

«Οχι στους μίζερους εγωισμούς»

Μιλώντας για το κόμμα τόνισε ότι όλοι οφείλουν να δείξουν και να αποδείξουν στην κοινωνική πλειοψηφία «ότι είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι και αποφασισμένοι, να σταθούμε πλάι της».

«Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στον χώρο μας», είπε.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (αριστερά) ο οποίος αναλαμβάνει νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συνομιλεί με τον Νίκο Βούτση και τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν οι αλλαγές που απαιτεί η νέα κατάσταση «για να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα. Με μόνο κριτήριο ακριβώς αυτό». «Και για να είμαι καθαρός, καθώς επιχειρείται μια χυδαία παρέμβαση εχθρικών κέντρων στις διεργασίες μας, χωρίς κρυφούς ή φανερούς υπολογισμούς. Όσον με αφορά τουλάχιστον», προσέθεσε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη διαδικασία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης, μετασχηματισμού σε μαζικό, λαϊκό, ανοικτό και δημοκρατικό κόμμα της σύγχρονης εναλλακτικής Αριστεράς. Επισήμανε ότι εξαιτίας της πορείας της πανδημίας προτείνει να αποφασιστεί η αναβολή του Συνεδρίου «έως ότου η επιδημιολογική εξέλιξη να μας δώσει τη δυνατότητα να το διεξάγουμε όπως εμείς θέλουμε». Παράλληλα, είπε, «να πάρουμε αποφάσεις όχι αναστολής των πρωτοβουλιών και των διεργασιών μας, αλλά ενίσχυσής τους». «Αποφάσεις ενίσχυσης των πρωτοβουλιών και των διεργασιών μας που αφορούν στο διακηρυγμένο στόχο για τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του κόμματος», σημείωσε. Επανέλαβε τις προτάσεις που είχε καταθέσει στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (όπως μεταξύ άλλων, συζήτηση και έγκριση των προγραμματικών θέσεων, διαδικτυακή συζήτηση και έγκριση των προγραμματικών, διαδικτυακή πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου, ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση, τακτικές συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου και της ΚΕΑ, διαδικτυακά και για κρίσιμες αποφάσεις και της ΚΕ).

Τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί αναγκαία μια αναδιάταξη δυνάμεων, προτείνοντας σε αυτή τη φάση να αναλάβει τα καθήκοντα του γραμματέα του κόμματος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με «πολύχρονη δράση ως στέλεχος της νεολαίας, του κόμματος, και της κυβέρνησης». Ευχαρίστησε προσωπικά τον απερχόμενο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, σημειώνοντας ότι έδωσε «σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις τριών εκλογικών αναμετρήσεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα (του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου), όπως και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία από διάφορα μετερίζια, στη συλλογική μας προσπάθεια». Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Αλέξη Χαρίτη για τη συνεισφορά του στη θέση του εκπροσώπου και ευχήθηκε στον νέο εκπρόσωπο, Νάσο Ηλιόπουλο, και τους αναπληρωτές εκπροσώπους, «να αποτελέσουν μια ομάδα που θα αναδείξει το σύγχρονο, ριζοσπαστικό, φρέσκο πρόσωπο του κόμματος στην ελληνική κοινωνία».

Κλείνοντας, κάλεσε όλους να στηρίξουν «την προσπάθεια ανασυγκρότησης του κόμματος, για την οποία έχουμε δεσμευτεί», προσθέτοντας ότι «δεν την αναστέλλουμε αυτή την προσπάθεια, την προσπάθεια για τη διεύρυνση, τη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής Συμμαχίας». Είπε ότι «και πάλι στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί το δίκιο», τονίζοντας ότι «τέτοιοι δρόμοι, χωρίς αριστερό κόμμα δυνατό, ενωμένο, δημοκρατικό στη λειτουργία του, συμπαγές και αποτελεσματικό στη δράση του, δεν μπορούν να υπάρξουν».

ΝΔ: Ας σταματήσει να απαξιώνει τους Ελληνες

H απάντηση της Νέας Δημοκρατίας δεν άργησε να έρθει.

«Ο κ. Τσίπρας μιλάει για έλεγχο των “αρμών της εξουσίας” και για “μη ομαλή κατάσταση” και χειροκροτάει ο Νίκος Παππάς και χαμογελάει ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Αυτό που ομολογεί ο ίδιος ότι επιχείρησε να κάνει και -ευτυχώς για τη Δημοκρατία μας- δεν τα κατάφερε, ας πάψει να προσπαθεί να το φορτώσει σε άλλους. Κι ας σταματήσει επιτέλους να μιλάει τόσο απαξιωτικά για τους έλληνες πολίτες, κατηγορώντας τους διαρκώς ως θύματα προπαγάνδας» σχολίασε η ΝΔ αναφερομένη στην ομιλία του κ. Τσίπρα.

«Ας αναλογιστεί μήπως η χαμηλή απήχηση του ίδιου και του κόμματός του δεν οφείλεται στους άλλους, αλλά στο ότι αυτά που λέει είναι τόσο μακριά από την πραγματικότητα της κοινωνίας που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, παρά μόνο τα κομματικά του στελέχη» τόνισε η ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...