886
Αριστερά, ο Σπίλμπεργκ στα 21 του και, δεξιά, στο Φεστιβάλ Καννών το 2017 | CreativeProtagon/Amblin/EPA

Μια ταινία του Σπίλμπεργκ για τον έφηβο Σπίλμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 20:26
Αριστερά, ο Σπίλμπεργκ στα 21 του και, δεξιά, στο Φεστιβάλ Καννών το 2017
|CreativeProtagon/Amblin/EPA

Μια ταινία του Σπίλμπεργκ για τον έφηβο Σπίλμπεργκ

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2021, 20:26

Την ιδέα την έδωσε ο Φρανσουά Τριφό πριν από 45 ολόκληρα χρόνια, το 1976, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων των περίφημων «Στενών Επαφών Τρίτου Τύπου». Ο Πάολο Μπαλντίνι, κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος της Corriere della Sera, αναφέρει σε κείμενό του ότι ο σπουδαίος γάλλος κριτικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός και ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του γαλλικού νέου κύματος, είχε δεχτεί με μισή καρδιά να συμμετάσχει στην πέμπτη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Περισσότερο από το σενάριο, τον ενθουσίασε η προσωπική ιστορία του κορυφαίου αμερικανού σκηνοθέτη. «Μα τον Θεό, η ιστορία της οικογένειας Σπίλμπεργκ είναι καλύτερη από ταινία», φέρεται ότι αναφώνησε κάποια στιγμή ο Τριφό.

Οπότε, ο πρωταγωνιστής –μαζί με τον Κιούμπρικ, τον Κόπολα, τον Σκορσέζε και τον Λούκας– της ανανέωσης του Χόλιγουντ, είχε από τότε κατά νου να γυρίσει μία ταινία ενηλικίωσης βασισμένη στην εφηβεία του. Τελικά αποφάσισε να το κάνει περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες μετά, πιθανώς γιατί πλέον είναι της μόδας οι μεγαλεπήβολες κινηματογραφικές βιογραφίες (biopics) αλλά και οι ιστορίες με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί το κοινό.

Τόσο πολύ έχει ενθουσιαστεί ο πολυβραβευμένος 74χρονος σκηνοθέτης και παραγωγός με το νέο του κινηματογραφικό πρότζεκτ, που σχεδόν ξεπέρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός πως τον περασμένο Δεκέμβριο αναγκάστηκε να αναβάλει, κατά έναν χρόνο, την πρεμιέρα της τελευταίας του δουλειάς, ενός ριμέικ του θρυλικού μιούζικαλ «West Side Story», με τον Ανσελ Ελγκορτ και τη Ρέιτσελ Ζέγκλερ να υποδύονται τους ρόλους του «Τόνι» και της «Μαρία» αντίστοιχα.

O Σπίλμπεργκ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του «West Side Story»

Τα γυρίσματα της ταινίας του Σπίλμπεργκ για τον έφηβο Σπίλμπεργκ πρόκειται να αρχίσουν τον ερχόμενο Ιούλιο, με στόχο η πρώτη προβολή να πραγματοποιηθεί το 2022, όταν ο κορονοïός δεν θα αποτελεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, απειλή για την ανθρωπότητα.

Οσον αφορά το καστ της ταινίας, πρόσφατα ανακοινώθηκε πως ο Πολ Ντέινο θα υποδυθεί τον Αρνολντ Σπίλμπεργκ, τον πατέρα του Στίβεν, έναν ηλεκτρονικό μηχανικό και εφευρέτη που συνέβαλε στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και εγκατέλειψε τα εγκόσμια πέρυσι τον Αύγουστο σε ηλικία 103 ετών.

Την Λία Αντλερ, μητέρα του Σπίλμπεργκ, η οποία πέρα από πιανίστρια και ζωγράφος, υπήρξε επίσης ιδιοκτήτρια ενός διάσημου εστιατορίου στο Λος Αντζελες που προσέφερε φαγητό κοσέρ, θα υποδυθεί η Μισέλ Γουίλιαμς, ενώ ο Σεθ Ρόγκεν θα ερμηνεύσει τον ρόλο του αγαπημένου θείου του Σπίλμπεργκ.

Το σενάριο της ταινίας έχει ήδη αρχίσει να γράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, μαζί με τον πιστό του συνεργάτη (στο «Lincoln», στο «Munich» και στο «West Side Story») Τόνι Κούσνερ. Είναι η πρώτη φορά που ο Σπίλμπεργκ εμπλέκεται και στη συγγραφή του σεναρίου μίας ταινίας του, μετά από το «Α.Ι. – Artificial Intelligence», το πρότζεκτ που κληρονόμησε μετά το θάνατο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Ο Σπίλμπεργκ στα γυρίσματα της ταινίας «Τα σαγόνια του καρχαρία», το 1974

Ο Σπίλμπεργκ γεννήθηκε την 18η Δεκεμβρίου του 1946 στο Σινσινάτι του Οχάιο και καταγόταν από μία οικογένεια υπερορθόδοξων Εβραίων. Οπως έχει αναφέρει ο ίδιος πολλές φορές, η ταινία χάρη στην οποία ξεκίνησε το ταξίδι του στον κινηματογράφο ήταν ο επικός «Λόρενς της Αραβίας», του Ντέιβιντ Λιν 

Στις αρχές του 1957 η οικογένεια Σπίλμπεργκ μετακόμισε στο Φίνιξ της Αριζόνα, όπου συμμετείχε ενεργά στα δρώμενα της τοπικής εβραϊκής κοινότητας. Εκεί ο έφηβος Σπίλμπεργκ άρχισε να γυρίζει τις πρώτες ταινίες του, με πρωταγωνιστές τους συμμαθητές του, εκεί, όμως, έπεσε και θύμα χλεύης αλλά και κακοποίησης – «στο γυμνάσιο με χτυπούσαν και με κλωτσούσαν, δύο ματωμένες μύτες, ήταν φριχτό» – λόγω της εβραϊκής καταγωγής του.

Την οποία αναγκάστηκε να λησμονήσει ο σκηνοθέτης κατά την εφηβεία του, για να τη θυμηθεί ξανά ως ενήλικας και να γυρίσει αρκετά χρόνια μετά, το «Schindler’s List», το επικό ιστορικό δράμα χάρη στο οποίο κέρδισε δύο από τα τρία Οσκαρ με τα οποία έχει βραβευθεί έως σήμερα. Εναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της ταινίας, το 1994, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ίδρυσε το USC Shoah Foundation Institute, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιούργησε το μεγαλύτερο οπτικοακουστικό ιστορικό αρχείο παγκοσμίως για τα θύματα και τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...