643
H συνάντηση της καγκελαρίου με τον γάλλο πρόεδρο | REUTERS/Charles Platiau

Μέρκελ: Αναγκαία η σταθερότητα στη Γερμανία για να προχωρήσουμε στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 20:16
H συνάντηση της καγκελαρίου με τον γάλλο πρόεδρο
|REUTERS/Charles Platiau

Μέρκελ: Αναγκαία η σταθερότητα στη Γερμανία για να προχωρήσουμε στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2018, 20:16

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι η κυβερνητική σταθερότητα στη Γερμανία είναι απαραίτητη προκειμένου να προωθηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Για να ενεργήσουμε στην Ευρώπη, είναι κεφαλαιώδους σημασίας να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία», επισήμανε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον κ. Μακρόν.

Την Κυριακή, οι 600 αντιπρόσωποι του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) αναμένεται να απαντήσουν εάν τάσσονται υπέρ ή κατά του προγράμματος συμμαχίας μεταξύ του κόμματός τους και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος διατύπωσε την αισιοδοξία της ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη των επίσημων συζητήσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους συντηρητικούς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο.

(REUTERS/Christophe Petit Tesson/Pool)
(REUTERS/Christophe Petit Tesson/Pool)

«Η αφοσίωσή μου στην Ευρώπη και η αντίληψή μου μιας ισχυρής Ευρώπης δεν εξαρτώνται από την απόφαση άλλων πολιτικών κομμάτων. Έπειτα από αυτές τις εξαιρετικά ενδελεχείς διερευνητικές συνομιλίες εκφράζω την ευχή ότι το συνέδριο του SPD θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Βλέπω ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο κατανόησης, ιδίως αναφορικά με τη δέσμευση στην Ευρώπη και είμαι πεπεισμένη ότι αυτό απαιτεί μια σταθερή κυβέρνηση», υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ.

Από τη γαλλική πρωτεύουσα, η καγκελάριος είπε ότι δεν βλέπει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του φιλόδοξου σχεδίου του προέδρου Μακρόν για την Ευρώπη και του σχεδίου κατά τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία στο οποίο κατέληξαν Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά.

«Η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν και πρέπει να ηγηθούν πολλών ζητημάτων (που σχετίζονται με την Ευρώπη) και επομένως κατανοώ ότι η Γαλλία περιμένει να έχουμε μια νέα κυβέρνηση» τόνισε η ίδια.

Κατόπιν πρόσθεσε: «Σε μια ευρύτερη βάση, δεν βλέπω να υπάρχει καμία διαφορά. Πρόκειται για μια Ευρώπη που πρέπει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα, μια Ευρώπη που μπορεί να καταρτίσει τις δικές της πολιτικές ανάπτυξης, μια Ευρώπη της άμυνας και μια Ευρώπη που πρέπει να είναι οικονομικά ισχυρή».

Οι δηλώσεις Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επισήμανε ότι η Γαλλία έχει «ανάγκη» τη Γερμανία για να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, δύο ημέρες πριν από το κρίσιμο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών για την έναρξη ή όχι επίσημων διαπραγματεύσεων με τους συντηρητικούς και με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

«Αυτό που μπορώ απλά να πω είναι ότι η φιλοδοξία που έχουμε δεν μπορεί να εκπληρωθεί από μόνη της και ότι χρειάζεται να συνδυασθεί με τη φιλοδοξία των Γερμανών» υπογράμμισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους από το μέγαρο των Ηλυσίων, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας Aνγκελα Μερκελ.

(REUTERS/Christophe Petit Tesson/Pool)
(REUTERS/Christophe Petit Tesson/Pool)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την ψηφοφορία της Κυριακής.

«Θα αποφύγω να κάνω κάποια πρόγνωση για οποιαδήποτε ψηφοφορία διεξαχθεί» είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε την 12η Ιανουαρίου μεταξύ του SPD και των συντηρητικών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού εμπεριέχει «μια πραγματική φιλοδοξία για το ευρωπαϊκό σχέδιο».

«Η καγκελάριος έχει μια φιλοδοξία για την Ευρώπη, οι ηγέτες του SPD διατύπωσαν μια φιλοδοξία για την Ευρώπη και το κοινό κείμενο που εξέδωσαν εμπεριέχει μια» φιλοδοξία, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Από το Παρίσι, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας επέμειναν στον κοινό τους στόχο να ενισχυθεί η Ευρώπη, αναβάλλοντας για αργότερα τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.

«Αυτό που συνεχώς πρέπει να μας υποκινεί, είναι να είμαστε σαφείς στους στόχους που θέτουμε παρά να επιδεικνύουμε εμμονή με τα εργαλεία» με τα οποία θα τους πετύχουμε, διαβεβαίωσε ο Μακρόν.

Μεταξύ των θεμάτων που «η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να προωθήσουν» η κυρία Μέρκελ ανέφερε το παράδειγμα «ενός κοινού φόρου επί των επιχειρήσεων με μια κοινή φορολογική βάση».

«Ένα τέτοιο σχέδιο είναι επείγον και προϋποθέτει μια σταθερή ευρωζώνη» επισήμανε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...