732
Από την επίσκεψη του υπουργού στο ΑΤ Ομονοίας την Πέμπτη | INTIMEnews

Θεοδωρικάκος: Μειωμένη κατά 25% η μέση εγκληματικότητα – 600 νέοι αστυνομικοί στα ΑΤ της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 09:46
Από την επίσκεψη του υπουργού στο ΑΤ Ομονοίας την Πέμπτη
|INTIMEnews

Θεοδωρικάκος: Μειωμένη κατά 25% η μέση εγκληματικότητα – 600 νέοι αστυνομικοί στα ΑΤ της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2023, 09:46

Στατιστικά στοιχεία που δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας κατά 25% σε σύγκριση με την περίοδο 2015-19, καθώς επίσης πολύ υψηλά εξιχνίασης δολοφονιών και άλλων εγκληματικών ενεργειών, επικαλέστηκε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας (στο Kέντρο και τα δυτικά προάστια κυρίως) με άλλους 600 ειδικούς φρουρούς  που μόλις ολοκλήρωσαν την αναγκαία εκπαίδευσή τους.

«Οι αριθμοί δείχνουν ότι στην Ελλάδα είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό δολοφονιών τα τελευταία 15 χρόνια και το υψηλότερο ποσοστό εξιχνίασης. Η χαμηλή και μεσαία παραβατικότητα που προβληματίζει κάθε πολίτη, είναι το 2022 μειωμένη κατά 25% σε σχέση με την περίοδο 2015-2019. Θα είμαι ικανοποιημένος όταν πέσει ακόμα πιο συντριπτικά», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ερωτηθείς γιατί τώρα (εννοώντας την προεκλογική περίοδο) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ξεκαθάρισε ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να είναι πάντα εκτός προεκλογικής λογικής, υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός για την ενίσχυση των ΑΤ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες και οι εν λόγω αστυνομικοί δεν προσλαμβάνονται για τις εκλογές και μόνο.

«Το 70% του εγκλήματος», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, «είναι στην Αττική, αλλά εδώ υπηρετεί το 30% των αστυνομικών και αυτό είναι μία κατάσταση δεκαετιών. Τους 17 μήνες που υπηρετώ σε αυτή τη θέση, όλοι οι νεοπροσληφθέντες τοποθετήθηκαν στην Αττική, όπως και οι 600 ειδικοί φρουροί».

«Βασικό μας μέλημα είναι να ενισχύουμε την παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους και στις γειτονιές. Γιατί η παρουσία των αστυνομικών, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, δρα αποτρεπτικά ενάντια στους εγκληματίες. Αύριο –τόνισε– παρουσιάζονται σε όλα τα ΑΤ του λεκανοπεδίου της Αττικής 600 νέοι ειδικοί φρουροί. Και το βάρος πέφτει στις περιοχές που έχουν πολλές οργανικές κενές θέσεις. Μεγάλο βάρος στα τμήματα του κέντρου της Αθήνας, μεγάλο βάρος στις δυτικές συνοικίες, σε περιοχές αυξημένης παραβατικότητας, σε περιοχές που υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά στους οποίους συνεχίζουμε και διεξάγουμε επιχειρήσεις που αποσκοπούν στο να βρίσκονται όπλα και ναρκωτικά. Κανένα νομοταγής Ρομά δεν πρέπει να φοβάται τίποτα»

«Εχουμε 56.000 αστυνομικούς και από αυτούς φτάνουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής πλέον 19.000 με 20.000. Δεν μας φτάνουν στην Αττική γιατί εδώ υπάρχει το 70% της εγκληματικότητας», επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι δυνατή μεταφορά αστυνομικών από άλλες υπηρεσίες περιοχών της περιφέρειας που έχουν χαμηλότερη εγκληματικότητα.

Με αποδέσμευση ωστόσο αστυνομικών από λειτουργίες όπως η μεταφορά δικογραφιών ή άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα το γνήσιο υπογραφής, θα απελευθερωθούν άλλοι 1.600 το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, τόνισε ο υπουργός, «το 2022 με την παρουσία της η Αστυνομία στον Εβρο απέτρεψε την εισβολή 260.000 λαθρομεταναστών και 1.500 εγκληματιών» και το Σάββατο, συμπλήρωσε, θα βρεθεί ο ίδιος στον Εβρο, μαζί με τους πρεσβευτές όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, «για να τους δείξουμε εκεί, στο πεδίο, από πρώτο χέρι, το σημείο όπου θα προχωρήσουμε στην επέκταση του φράχτη. Για να δει όλη η Ευρώπη πόση δουλειά γίνεται εκεί».

Για τη συμμορία των 7 στην Πάτρα

Οσον αφορά την εξάρθρωση της συμμορίας των ληστών-παραγωγών υδροπονικής κάνναβης στην Πάτρα, ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «για την εξιχνίαση την υπόθεσης δούλεψαν πολύ καιρό οι αστυνομικοί».

«Μέχρι στιγμής –πρόσθεσε– δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι άλλο πίσω από την υπόθεση αυτή. Πρόκειται ωστόσο για μια πολύ σοβαρή υπόθεση γιατί είχαν κάνει πολλές ληστείες, είχαν θέσει σε κίνδυνο πολύ κόσμο».

Αλλού γι’ αλλού το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Κλείνοντας, επεφύλαξε ένα ακόμη σχόλιο για το ατυχές προεκλογικό βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ με την ατάκα για την «Αστυνομία που μπαίνει στα πανεπιστήμια και δέρνει»:

«Είναι αλλού για αλλού αυτό το σποτ και είναι αλλού για αλλού και ο ΣΥΡΙΖΑ στις θέσεις του και στις αναφορές του για τους νέους ανθρώπους. Δηλαδή δεν πιστεύω ότι τα νέα παιδιά που δείχνει αυτό το σποτ είναι τα νέα παιδιά που υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια και προφανέστατα η Ελληνική Αστυνομία, όποτε έχει μπει σε σχολές, έχει μπει για να τις αποδώσει στους φοιτητές. Θυμίζω τη φοιτητική εστία στου Ζωγράφου που την είχαν μετατρέψει σε άντρο παραβατικότητας, εγκληματικότητας, κλοπών, ληστειών, ναρκωτικών, βιασμών και αυτό ήταν ΟΚ για τους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ».

Περί αυτοδυναμίας

Σε ερώτηση, τέλος, για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τον στόχο της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός και πρώην δημοσκόπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κυβερνών κόμμα «θα φτάσει στις εκλογές με ισχυρό ατού την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του έργου της και με ισχυρότατο όπλο τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που αποδείχθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε η χώρα».

«Εχουμε όλη τη δυνατότητα να πετύχουμε την αυτοδυναμία και αυτή είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα στη χώρα και για να προχωρήσουμε μπροστά με σιγουριά», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...