210
|

Μασκαριλίκια Ερντογάν στη Μονή της Χώρας – Κάλυψε με κουρτίνες τα ψηφιδωτά

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 13:35

Μασκαριλίκια Ερντογάν στη Μονή της Χώρας – Κάλυψε με κουρτίνες τα ψηφιδωτά

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 13:35

O Eρντογάν ολοκλήρωσε ένα ακόμα νεο-οθωμανικό του όνειρο, μετατρέποντας σε τζαμί –μετά την Αγία Σοφία– και τη Μονή της Χώρας (γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί, στα τουρκικά Kariye Camii ή Kariye Müzesi) με τα μοναδικής ομορφιάς βυζαντινά ψηφιδωτά, τα οποία φρόντισε να καλύψει με αναδιπλούμενες ρολο-κουρτίνες.

Η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet) ανέστειλε πάντως την προγραμματισμένη για αυτή την Παρασκευή προσευχή στη Μονή της Χώρας, δικαιολογώντας την απόφαση με τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων προετοιμασιών.

Στην ανακοίνωση της Diyanet δεν διευκρινίζεται πότε θα πραγματοποιηθεί –για πρώτη φορά ύστερα από 72 χρόνια– μουσουλμανική προσευχή στη Μονή της Χώρας.

«Το Καριγιέ Τζαμί στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης θα ανοίξει ως λατρευτικός χώρος έπειτα από 72 χρόνια για την προσευχή της Παρασκευής στις 30 Οκτωβρίου. Το τζαμί θα συναντήσει το κοινό του. Είθε ο Αλλάχ να ακούει τις προσευχές στο τζαμί για πολύ», είχε ανακοινώσει την Τρίτη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

«Το Καριγιέ Τζαμί απελευθερώνεται έπειτα από 72 χρόνια αιχμαλωσίας, όπως η Αγία Σοφία», πανηγύριζε η γνωστή για τους «πύρινους» τίτλους και άρθρα της, Γενί Σαφάκ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...