557
O διάκοσμος του ναού με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά - ο Ερντογάν θα τα μασκαρέψει ξανά, όπως έκανε με τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας | Τwitter

«Θα τα κάνω όλα τζαμί»: ο προκλητικός Ερντογάν μετατρέπει σε τέμενος και τη Μονή της Χώρας

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2020, 10:16
O διάκοσμος του ναού με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά - ο Ερντογάν θα τα μασκαρέψει ξανά, όπως έκανε με τις αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας
|Τwitter

«Θα τα κάνω όλα τζαμί»: ο προκλητικός Ερντογάν μετατρέπει σε τέμενος και τη Μονή της Χώρας

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2020, 10:16

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις στο πλαίσιο του νεο-οθωμανικού του ονείρου και σε μία ακόμη ενέργεια που απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο, μετατρέπει σε τζαμί, μετά την Αγία Σοφία, και τη Μονή της Χώρας (γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί – στα τουρκικά: Kariye Camii ή Kariye Müzesi) με τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά.

Η Μονή της Χώρας («Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα») μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, και από το 1958 λειτουργούσε ως μουσείο.

Το 2019 το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για τη μετατροπή της εκ νέου σε τζαμί και την Παρασκευή υπεγράφη και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

 

Η Μονή τη Χώρας στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης χτίστηκε τον 6ο αιώνα, το 534 μ.Χ., και είναι ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Πόλης. Το χριστιανικό μοναστήρι μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος με εντολή του μεγάλου βεζίρη του σουλτάνου Βαγιαζίτ Β΄ (1481-1512) και έγινε γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί.

Το 1948 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα αναστήλωσης του μνημείου και από το 1958 λειτουργούσε ως μουσειακός χώρος (Μουσείο της Χώρας).

Η μετατροπή του σε τζαμί έρχεται  σε μία περίοδο που ήταν σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης κατά τις οποίες αποκαλύφθηκαν στο σύνολό τους εντυπωσιακά ψηφιδωτά.

Ο ναός είχε δύο νάρθηκες τους οποίους κοσμούσαν μωσαϊκά και τοιχογραφίες του Θεόδωρου Μετοχίτη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην ανακαίνιση του κτιρίου (1316-21) και ήταν υπεύθυνος για την προσθήκη του εξωνάρθηκα, του νότιου παρεκκλησίου, καθώς και για το διάκοσμο του ναού με τα ψηφιδωτά και τοιχογραφίες. Τα ψηφιδωτά τού εξωνάρθηκα είναι έξι ημικύκλια που απεικονίζουν τον Χριστό να θεραπεύει διάφορες ασθένειες.

Η λύση που βρήκε το καθεστώς Ερντογάν για να μην φαίνονται οι αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά, τώρα που θα λειτουργήσει ξανά ως μουσουλμανικό τέμενος, δεν ήταν άλλη από αυτή που «επιστρατεύθηκε» και στην Αγία Σοφία (εδώ): η κάλυψή τους με μεγάλα πανιά και κουρτίνες.

ΥΠΕΞ: Αλλη μία απόφαση που εκθέτει την Τουρκία διεθνώς

«Η σημερινή απόφαση των τουρκικών αρχών περί μετατροπής της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος,  συνιστά μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για τη νέα πρόκληση από το καθεστώς Ερντογάν.

«Υστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας», επισημαίνεται στην επίσημη αντίδραση της Αθήνας για τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου από μουσείο σε χώρο λατρείας.

«Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της. Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα» και «είναι απολύτως καταδικαστέα», τονίζει το ΥΠΕΞ».

Η ανακοίνωση κλείνει με μία ακόμη έκκληση προς την Τουρκία να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...