400
Προσωπικά είδη και επίδεσμοι με αίματα στο σημείο της επίθεσης |

Μαρτυρίες-σοκ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 13:43
Προσωπικά είδη και επίδεσμοι με αίματα στο σημείο της επίθεσης
|

Μαρτυρίες-σοκ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2019, 13:43

Ενα σκηνικό φρίκης με τον δράστη να περιφέρεται στους χώρους του τεμένους και να ανοίγει πυρ αδιακρίτως σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, ακόμη και παιδιά, περιγράφουν οι επιζώντες από την επίθεση στα τεμένη στο Κράιστσερτς.

Ανθρωποι έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση για να σωθούν από τις σφαίρες μέσα σε δεκάδες πτώματα και τραυματίες  που κείτονταν στον χώρο. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 49 νεκροί και πάνω από 40 τραυματίες από τους οποίους 20 είναι σοβαρά.

Ο Φαρίντ Αχμέντ, αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης, λέει στον Guardian ότι «είδε ανθρώπους να τρέχουν σε κάθε κατεύθυνση». Προσθέτει ότι οι πόρτες του τεμένους έκλεισαν και «οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, έτσι συνειδητοποίησα ότι δεν είχα καμία ελπίδα να επιζήσω».

Επεσε πίσω από ένα πάγκο και προσποιήθηκε ότι δεν αναπνέει. Ισως αυτό τον έσωσε.

Ακόμη, ένας Παλαιστίνιος που βρισκόταν μέσα στον έναν από τους χώρους λατρείας αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός, χτυπημένος από σφαίρα στο κεφάλι.

«Ακουσα τρεις γρήγορους πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου δέκα δευτερόλεπτα ξανάρχισε. Μάλλον ο δράστης είχε αυτόματο όπλο, κανένας δεν μπορεί να τραβάει τη σκανδάλη τόσο γρήγορα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί. «Ο κόσμος άρχισε να τρέχει να βγει. Κάποιοι ήταν αιμόφυρτοι».

«Αντίκρισα αίματα παντού, ακούγοντας τους πυροβολισμούς και πείστηκα ότι πρόκειται για επίθεση», λέει ο Ραμζάν, άλλο ένας επιζών της επίθεσης.

Τις τραγικές στιγμές που βίωσε ένας άνδρας που είδε τη σύζυγό του  να πέφτει νεκρή από τα πυρά του  ενόπλου περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Stuff.co.nz. Ο άνδρας, με δάκρυα στα μάτια, είπε ότι προσευχόταν στο τέμενος Αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, όταν άκουσε τα πυρά και τράπηκε σε φυγή, πριν βρει τη σύζυγό του νεκρή μπροστά στο κτίριο.

Ενας δεύτερος άνδρας είπε ότι είδε παιδιά να πέφτουν νεκρά από τις σφαίρες.

«Περίμενα και προσευχόμουν, μακάρι Θεέ μου, να του τελειώσουν οι σφαίρες», είπε αυτόπτης στον τηλεοπτικό σταθμό TVNZ.

Οι γείτονες στο τέμενος, που είναι μέσα στην πόλη του Κράιστσερτς, άκουσαν πυροβολισμούς και είδαν «έναν άντρα με μαύρα ρούχα να κρατά όπλο. Υπήρχαν πτώματα παντού».

«Οι άνθρωποι που έρχονταν στο τζαμί ήταν εξαίρετοι και δεν είχαν ενοχλήσει κανέναν», επισημαίνει ένας από τους γείτονες που είπε ότι περιέθαλψε πέντε ελαφρά τραυματίες.

Το εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε λίγα λεπτά αργότερα και στο τέμενος Λίνγουντ, όπου βρίσκονταν περί τους 100 ανθρώπους για τις προσευχές της Παρασκευής. Αυτόπτης μάρτυρας εκείνης της επίθεσης είπε ότι ο δράστης φώναζε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Είδε τουλάχιστον οκτώ νεκρούς, μεταξύ τους δύο φίλοι του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...