478
O Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ζάγκρεμπ. Τώρα που η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, απαιτεί «καθαρές κουβέντες» απέναντι στην Τουρκία | Reuters

Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο Μακρόν είναι το θετικό υπόδειγμα σε όλη την ΕΕ, η Μέρκελ όμως…

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2020, 11:08
O Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ζάγκρεμπ. Τώρα που η Γερμανία έχει την προεδρία της ΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, απαιτεί «καθαρές κουβέντες» απέναντι στην Τουρκία
|Reuters

Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο Μακρόν είναι το θετικό υπόδειγμα σε όλη την ΕΕ, η Μέρκελ όμως…

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2020, 11:08

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι τυχαία προσωπικότητα στη Γερμανία, ούτε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος αρχικά για την προεδρία της Κομισιόν —θέση που τελικά έχασε λόγω των «σκληρών» θέσεών του– ο βαυαρός πολιτικός δεν μασάει τα λόγια του. Και σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» απαιτεί από την Άνγκελα Μέρκελ «καθαρές κουβέντες» στήριξης της Ελλάδας σε αυτήν την κρίση με την Τουρκία του Ερντογάν.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον Μάρτιο ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται», λέει μεταξύ άλλων ο Βέμπερ στον Γιώργο Παππά, ανταποκριτή των «Νέων» στο Βερολίνο, για να συνεχίσει: «Οι απειλές του Ερντογάν αναφορικά με το Σύμφωνο για το Προσφυγικό από τις αρχές του χρόνου δεν είναι πλέον πειστικές. Το γεγονός ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως πολιτικό όπλο είναι απαράδεκτο. Πρέπει να τερματίσει την πολιτική απειλών. Εάν συνεχίσει, θα υπάρξουν συνέπειες από την πλευρά της Ευρώπης».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, έχουν οι επικρίσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ στην προσέγγιση του Βερολίνου στην ελληνο-τουρκική κρίση, ιδίως του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Ο Ερντογάν είναι προφανώς στο εσωτερικό της χώρας του υπό μεγάλη πίεση και παίζει ξανά το γνωστό χαρτί, να αναζητά στο εξωτερικό τον εχθρό. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Αλλά για να αντιμετωπιστεί θεωρώ καθοριστικό το μήνυμα ότι τα ελληνικά συμφέροντα είναι ευρωπαϊκά συμφέροντα. Ο Ερντογάν πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κινείται εναντίον της Ελλάδας, να δείχνει επιθετικότητα, χωρίς να στέκεται το σύνολο της ΕΕ στο πλευρό της Ελλάδας. Επιτρέψτε μου μια πρόταση για τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, που είχε συνομιλίες στην Ελλάδα και εμφανίστηκε ως έντιμος μεσολαβητής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θεωρώ αυτήν τη συμπεριφορά απαράδεκτη για υπουργό Εξωτερικών χώρας που ασκεί την προεδρία στην ΕΕ. Οταν ο Χάικο Μάας βρίσκεται στην Αθήνα πρέπει πρωτίστως να εκπροσωπεί τις ελληνικές θέσεις, διότι η Ευρώπη είναι κοινότητα αλληλεγγύης», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΛΚ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο Βέμπερ εκθειάζει την αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στον Ερντογάν, αλλά δεν κάνει το ίδιο για την κυβέρνηση του Βερολίνου από την οποία επαναλαμβάνει ότι απαιτεί «καθαρές κουβέντες» και όχι «μεσοβέζικη» στάση.

Λέει συγκεκριμένα ο Βαυαρός:

«Η Γαλλία προπορεύεται πολύ θαρραλέα και υποστηρίζω μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τη στάση της. Η Γαλλία είναι ένα θετικό υπόδειγμα για ολόκληρη την ΕΕ. Η Γερμανία δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι τηρεί μεσοβέζικη στάση εξαιτίας του Προσφυγικού. Περιμένω καθαρές κουβέντες από το Βερολίνο. Η Ελλάδα θέλει τη συνεργασία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το χέρι και είναι έτοιμος στα επίμαχα θέματα φυσικού αερίου να σεβαστεί και να αναγνωρίσει το διεθνές δίκαιο, όποια και αν είναι η ετυμηγορία των δικαστών. Ως εκ τούτου η θέση της Ελλάδας πρέπει να υποστηριχθεί, όχι μόνον επειδή η Ελλάδα είναι εταίρος στην ΕΕ, αλλά επειδή είναι επί της ουσίας σωστή. Αυτό θα ήθελα να εκφραστεί και από το Βερολίνο. Είμαι βέβαιος ότι έτσι το βλέπουν και οι περισσότεροι κορυφαίοι πολιτικοί στο Βερολίνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...