274
Στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπαμάκο, το πρωί της Τετάρτης | ΑΠΕ - ΕΡΑ

Μάλι: Στα πρόθυρα εμφυλίου μετά από πραξικόπημα

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 19:27
Στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπαμάκο, το πρωί της Τετάρτης
|ΑΠΕ - ΕΡΑ

Μάλι: Στα πρόθυρα εμφυλίου μετά από πραξικόπημα

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 19:27

Στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται το Μάλι, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της Τρίτης που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση και συνέλαβε τον πρόεδρο Μουμπαράκ Κεϊτά και τον πρωθυπουργό Μπουμπού Σισέ, καθώς και άλλα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

Τελικά, τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Κεϊτά ανακοίνωσε την παραίτησή του αλλά και της κυβέρνησής του.

«Θα ήθελα αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αφού ευχαριστήσω τον λαό του Μάλι διότι με συνόδευσε όλα αυτά τα χρόνια και για τη θέρμη της στοργής του, να σας ενημερώσω για την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου, όλα τα καθήκοντά μου, από αυτή τη στιγμή», είπε ο Κεϊτά σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση ORTM.

Συμπλήρωσε επίσης ότι θα παραιτηθεί σύσσωμη και η κυβέρνησή του και θα διαλυθεί η Βουλή της αφρικανικής χώρας.

«Δεν θέλω να χυθεί αίμα για να παραμείνω στην εξουσία», εξήγησε ο Κεϊτά στο σύντομο διάγγελμά του, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη του ιδίου και κορυφαίων αξιωματούχων από στασιαστές στρατιωτικούς.

Ο συνασπισμός M5-RFP που οργάνωνε τις τελευταίες ημέρες μαζικές κινητοποιήσεις στο Μάλι, ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά, υποστηρίζει ότι η σύλληψη του προέδρου από τους στασιαστές «δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά λαϊκή εξέγερση».

«Ο ΙΒΚ δεν ήθελε να ακούσει τον λαό. Προτείναμε εναλλακτικές λύσεις αλλά εκείνος απάντησε με δολοφονίες», είπε ο Νουχούμ Τόγκο, εκπρόσωπος του συνασπισμού M5-RFP, αναφερόμενος στον πρόεδρο με τα αρχικά του ονόματός του.

Στον ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη χώρα αυτή, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Νίγηρα, της χώρας που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...