363
Δύο εργάτες σκάβουν με το ηλεκτρικό τρυπάνι τον τοίχο, στο εσωτερικό του πύργου | Screenshot/YouTube

Ο Ερντογάν συνεχίζει: μετά την Αγία Σοφία ο γενοβέζικος Πύργος του Γαλατά

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 22:16
Δύο εργάτες σκάβουν με το ηλεκτρικό τρυπάνι τον τοίχο, στο εσωτερικό του πύργου
|Screenshot/YouTube

Ο Ερντογάν συνεχίζει: μετά την Αγία Σοφία ο γενοβέζικος Πύργος του Γαλατά

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 22:16

Νέο σίριαλ είχαμε στον (συνεχιζόμενο) «πόλεμο» ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μένεα πνέει ο δήμος απέναντι στον τούρκο πρόεδρο, αφού δημοσιοποιήθηκε ένα βίντεο που δείχνει εργάτες να κατεδαφίζουν με ηλεκτρικό τρυπάνι έναν τοίχο στον Πύργο του Γαλατά, ένα από σημαντικότερα μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν με κινητό τηλέφωνο και δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον δήμο.

Δύο εργάτες σκάβουν με το ηλεκτρικό τρυπάνι τον τοίχο, στο εσωτερικό του πύργου ο οποίος είναι κλειστός εδώ και πολλές εβδομάδες για εργασίες αποκατάστασης, υπό την αιγίδα του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού.

«Αυτός ο τρόπος [ανακαίνισης] είναι παράλογος», αντέδρασε ο διευθυντής του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του δήμου, Μαχίρ Πολάτ, καταγγέλλοντας μια «πράξη βανδαλισμού σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία» της πόλης.

Ο δήμος, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ιμάμογλου, πολιτικός αντίπαλος του προέδρου, ανέφερε ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Το βίντεο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στους χρήστες των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο Twitter, όπου το hashtag #GalatakulesiAcil είναι από τα πιο δημοφιλή στην Τουρκία εδώ και μερικά 24ωρα.

Μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε, προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα.

«Οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους δήθεν καταστράφηκαν οι τοίχοι του Πύργου του Γαλατά είναι αβάσιμοι», έγραψε στο Twitter ο αρμόδιος υπουργός Νούρι Ερσόι, σημειώνοντας ότι «οι τοίχοι που κατεδαφίστηκαν δεν αποτελούσαν μέρος του αρχικού κτίσματος αλλά προστέθηκαν αργότερα».

«Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις εργασίες αποκατάστασης, επιβλήθηκαν κυρώσεις στους υπεύθυνους του έργου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Πύργος του Γαλατά χτίστηκε το 1348 από τους Γενοβέζους και την εποχή εκείνη ήταν το ψηλότερο κτίριο της πόλης.

Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλοίων στο Βόσπορο και κατόπιν ως παρατηρητήριο για τον εντοπισμό των πυρκαγιών στην πόλη.

Από την κορυφή του υπάρχει πανοραμική θέα σε όλη την Κωνσταντινούπολη και προσελκύει πολλούς τουρίστες που θέλουν να τραβήξουν φωτογραφίες.

Ο πύργος θα ανοίξει ξανά για τους επισκέπτες στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...