369
Ο Εμανουέλ Μακρόν «υποκλίνεται» μπροστά στον Νίκο Αναστασιάδη | REUTERS

Μακρόν: Μεγάλο λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου στα χέρια της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2020, 13:33
Ο Εμανουέλ Μακρόν «υποκλίνεται» μπροστά στον Νίκο Αναστασιάδη
|REUTERS

Μακρόν: Μεγάλο λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου στα χέρια της Τουρκίας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2020, 13:33

«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Παρίσι, που έγινε σε πολύ θερμό κλίμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει σε βάθος τα θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο, τόνισε επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν αναγγέλλοντας την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ως «παράθυρο ελπίδας» χαρακτήρισε τις πρωτοβουλίες του Μακρόν και της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο, ο κύπριος πρόεδρος κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων έξω από τα Ηλύσια Πεδία.

Χαιρετισμός με πολλά χαμόγελα των δύο προέδρων

«Η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από την Συρία, βοηθήσαμε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως του Λιβάνου, και ενδεχομένως να χρειαστεί να ξανασυμβάλλουμε και προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης κατά την προσέλευσή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στην Γαλλία.

Επιπλέον, χαρακτήρισε την Γαλλία ως τον πυλώνα σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως επιτέλους οι πρωτοβουλίες του Μακρόν πέτυχαν ώστε η Μεσόγειος να μην είναι ένας χώρος που θα είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας ή κάποιας άλλης χώρας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Νίκος Αναστασιάδης στον κήπο των Ηλυσίων

«Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης και να μην περιορίζεται απλά σε διακηρύξεις αλλά μέσα από πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη. Αυτά που καταγράφονται αυτές τις μέρες με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και όσα διαδραματίζονται σε Συρία, Ιράκ, Ελλάδα και Λιβύη καταδεικνύουν πως υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης αλλά μέσα από τις πρωτοβουλίες αναπληρούται μια αχτίδα ελπίδας από τους ευρωπαϊκούς λαούς», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...