519
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι η Μεσόγειος είναι προνομιακός χώρος για την Ευρώπη και πρέπει να τον υπερασπιστεί | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μακρόν σε Ευρωπαίους: Μην αφήνετε τον Ερντογάν να «αλωνίζει» στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 22:23
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι η Μεσόγειος είναι προνομιακός χώρος για την Ευρώπη και πρέπει να τον υπερασπιστεί
|Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μακρόν σε Ευρωπαίους: Μην αφήνετε τον Ερντογάν να «αλωνίζει» στη Μεσόγειο

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουλίου 2020, 22:23

Μιλώντας σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, την παραμονή της Ημέρας της Βαστίλης, που είναι η εθνική εορτή της Γαλλίας, ο πρόεδρος Μακρόν είπε ότι απαιτείται «πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μεσόγειο». Ο έλεγχος της Μεσογείου πρέπει να μείνει σε ευρωπαϊκά χέρια, χωρίς να εκχωρηθεί «σε άλλες δυνάμεις», υπογράμμισε.

Ο γάλλος ηγέτης  δεν κατονόμασε την Τουρκία ή τη Ρωσία αλλά, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αυτές εννοούσε, ως αναθεωρητικούς και αποσταθεροποιητικούς παράγοντες.

«Η περιοχή της Μεσογείου θα είναι η πρόκληση των προσεχών ετών όσο οι παράγοντες κρίσης στην περιοχή πληθαίνουν: αμφισβήτηση θαλασσίων ζωνών, συγκρούσεις μεταξύ χωρών, αποσταθεροποίηση της Λιβύης, μετανάστευση, διακίνηση μεταναστών, πρόσβαση στους πόρους» είπε.

Και προσέθεσε: «Η Ευρώπη πρέπει να επανακαθορίσει τον ρόλο της και τη θέση της στη Μεσόγειο χωρίς αφέλεια και χωρίς εφησυχασμό». Αυτό ακριβώς απαιτεί η διατήρηση της ειρήνης: «Η Μεσόγειος δεν μπορεί να οικοδομήσει διαρκή ειρήνη χωρίς εμάς, δεν μπορούμε να δεχτούμε το μέλλον μας να οικοδομηθεί από άλλες δυνάμεις».

Είτε πρόκειται για την επιδείνωση της κρίσης στη Λιβύη, όπου η Τουρκία και η Ρωσία αντιμάχονται, είτε για εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου αρκετές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος ή η Ελλάδα ανταγωνίζονται για ενεργειακούς πόρους, οι παράγοντες έντασης πολλαπλασιάζονται σε αυτή τη θάλασσα εδώ και χρόνια, ανέλυσε το θέμα διεξοδικά ο γάλλος πρόεδρος.

«Για τη Λιβύη ειδικά θέλω να ξαναπώ πόσο η σταθεροποίησή της είναι θεμελιώδης για την ασφάλεια της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό καλώ σε άμεση επανάληψη των διαπραγματεύσεων και ενός πολιτικού διαλόγου για εκεχειρία. Πρέπει να δοθεί τέλος στις μαζικές αφίξεις όπλων και μισθοφόρων σε αυτή τη χώρα» επανέλαβε την πάγια θέση του.

Η Γαλλία, ως γνωστόν, έχει καταγγείλει επανειλημμένα –και εντός του ΝΑΤΟ- τις τουρκικές παρεμβάσεις στη λιβυκή κρίση και οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών παροξύνθηκαν με το πρόσφατο συμβάν με τα πολεμικά πλοία.

Και τηλεοπτική συνέντευξη

Με την ευκαιρία της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, ο πρόεδρος Μακρόν παραχώρησε στις 14 Ιουλίου και τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία ανέλυσε λεπτομερώς τα σχέδιά του τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης όσο και για την πανδημία καθαυτή.

Ο Μακρόν, μιλώντας περισσότερο από μία ώρα με δύο δημοσιογράφους στο προεδρικό γραφείο, αναγνώρισε ότι οι μολύνσεις από τον ιό έχουν αυξηθεί ξανά στη χώρα του και ανακοίνωσε ότι σύντομα, από 1ης Αυγούστου, θα επιβληθεί το μέτρο της υγειονομικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των δημοσίων κτιρίων, με σκοπό τον περιορισμό της μετάδοσης της ίωσης.

«Ολα γίνονται για να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα και για να προετοιμαστούμε καλύτερα, όταν αυτό έλθει» είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία είναι εξοπλισμένη με υγειονομικό υλικό και με κρεβάτια ΜΕΘ. Ωστόσο συνέστησε στους πολίτες να μη λαμβάνουν υδροξυχλωροκίνη έως ότου επιλυθούν ζητήματα που σχετίζονται με τις παρενέργειές της.

Οσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη μετά το «κλείδωμα» της οικονομίας, που διήρκεσε περί τις οκτώ εβδομάδες, και τα απαιτούμενα μέτρα ανόρθωσης, ο Μακρόν είπε ότι πέρα από τα 500 δισ. ευρώ που η κυβέρνησή του διαθέτει στους πολίτες με τη μορφή χρηματικών ποσών, επιχορηγήσεων, αναβολής καταβολής φόρων κ.λπ., θα διαθέσει και επιπλέον 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μιας σειράς μέτρων. Ομολόγησε δε ότι οι αμφιλεγόμενες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του χρειάζονται «επανεξέταση».

Τέλος έθεσε τους στόχους του για το μέλλον, προσανατολισμένους στην «πράσινη οικονομία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...