245
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε σύνοδο στο Βατικανό στις 5 Φεβρουαρίου | REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Κατά της χειροτονίας έγγαμων ανδρών αποφάσισε ο Πάπας Φραγκίσκος

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 15:53
Ο Πάπας Φραγκίσκος σε σύνοδο στο Βατικανό στις 5 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Remo Casilli/File Photo

Κατά της χειροτονίας έγγαμων ανδρών αποφάσισε ο Πάπας Φραγκίσκος

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 15:53

Απόφαση κατά της χειροτονίας έγγαμων ανδρών σε περιοχή του Αμαζονίου όπου υπάρχει έλλειψη σε ιερείς έλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Το μέτρο είχαν εγκρίνει επίσκοποι στη Βραζιλία, αλλά για την εφαρμογή του θα χρειαζόταν η έγκριση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η αγαμία του καθολικού κλήρου είναι παράδοση αιώνων στους Καθολικούς. Μόνη εξαίρεση, όπως γράφει το BBC, είναι οι έγγαμοι Αγγλικανοί ιερείς που ασπάστηκαν τον καθολικισμό.

Λόγω των ελλείψεων σε ιερείς, σχεδόν το 85% των χωριών στον Αμαζόνιο δεν μπορεί να τελέσει κανονικά Θεία Λειτουργία τις Κυριακές, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι ιερείς εμφανίζονται μόνο μία φορά τον χρόνο.

Η περίπτωση του Αμαζονίου, γράφει στην απόφασή του ο Πάπας, «μας προκαλεί να ξεπεράσουμε τις περιορισμένες οπτικές μας και να μην ικανοποιηθούμε με λύσεις που αντιμετωπίζουν μέρος της κατάστασης».

Το Βατικανό παραδέχεται ότι υπάρχει ανάγκη για εφημέριους που κατανοούν τις ευαισθησίες του τοπικού πληθυσμού, αλλά απλώς προτρέπει τους τοπικούς επισκόπους να ενθαρρύνουν αυτούς που θέλουν να γίνουν ιεραπόστολοι να επιλέξουν την Αμαζονία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, σε σύνοδο στο Βατικανό για το μέλλον της Εκκλησίας στην Αμαζονία, είχε επισημανθεί η ανάγκη χειροτονίας εγγάμων. Οι ιερείς θα πρέπει να ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, με πολύ καλή φήμη και, κατά προτίμηση, από τις κοινότητες του αυτόχθονος πληθυσμού. Και ο Φραγκίσκος είχε δηλώσει ότι σκέφτεται την πιθανότητα να επιτρέψει σε viri probati (άνδρες αποδεδειγμένης πίστης) να εκτελέσουν κάποια θρησκευτικά καθήκοντα.

Παρά ταύτα, η συντηρητική πτέρυγα της Καθολικής Εκκλησίας τάχθηκε κατά της χαλάρωσης των κανόνων, εξηγώντας ότι θα άνοιγε την πόρτα για την πλήρη κατάργηση της αγαμίας του κλήρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...