415
Στην πρώτη του ομιλία, ο Χόιλ υπόσχεται έναν άλλο αέρα - αλλά μένει να φανεί αν μπορεί να υλοποιήσει την υπόσχεση και πώς | EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT

Λίντσεϊ Χόιλ, ο διάδοχος του Μπέρκοου που «θα φέρει ηρεμία» στη Βουλή των Κοινοτήτων

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 14:56
Στην πρώτη του ομιλία, ο Χόιλ υπόσχεται έναν άλλο αέρα - αλλά μένει να φανεί αν μπορεί να υλοποιήσει την υπόσχεση και πώς
| EPA/JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT

Λίντσεϊ Χόιλ, ο διάδοχος του Μπέρκοου που «θα φέρει ηρεμία» στη Βουλή των Κοινοτήτων

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2019, 14:56

Οι Βρετανοί έχουν μια ωραία έκφραση: «να γεμίσεις τα παπούτσια κάποιου», δηλαδή να τον αναπληρώσεις και, θα λέγαμε, να φανείς ισάξιος.

Ο Τζόν Μπέρκοου, που αποφάσισε να αφήσει στις 31 Οκτωβρίου, έπειτα από μια δεκαετία, την προεδρία της Βουλής των Κοινοτήτων άφησε το αποτύπωμά του. Οι παρεμβάσεις και τα σχόλια που έκανε (μεροληπτικά κατά της εξόδου έλεγαν οι αντίπαλοί του), η θεατρική φωνή με την οποία ζητούσε λίγη ησυχία από το σώμα, αλλά και ο τυπικά βρετανικός άνετος τρόπος του, τον έκαναν έναν μικρό αστέρα του δράματος του Brexit.

Χθες Δευτέρα οι βουλευτές εξέλεξαν σε μυστική ψηφοφορία τον 62χρονο σερ Λίντσεϊ Χόιλ, βουλευτή των Εργατικών. Συγκέντρωσε στον τελικό γύρο 325 ψήφους έναντι 213 του επίσης Εργατικού Κρις Μπράιαντ.

Ο νέος πρόεδρος (μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του σώματος) πρακτικά εγκαταλείπει τη βουλευτική του έδρα για να διατηρήσει τον υπερκομματικό χαρακτήρα. Oπως απαιτεί το έθιμο σχεδόν τον έσυραν στον προεδρικό θώκο από τα έδρανα.

Στην πρώτη του ομιλία υποσχέθηκε να φέρει την ηρεμία στη Βουλή που ταλαιπωρήθηκε –ειδικά τους τελευταίους μήνες- από τις διαμάχες μεταξύ των μελών, πάντα λόγω του Brexit. Αλλά θα το κάνει καλύτερα από τον προκάτοχό του;

Ο ίδιος λέει ότι θα το κάνει με «χιούμορ και ήρεμες λέξεις», αντί για τον πιο σκληρό τόνο του προκατόχου του. Μένει να φανεί (μετά τις εκλογές) αν θα είναι όσο απαιτητικός με τους βουλευτές όπως ο προκάτοχός του.

Εχει μάλιστα, όπως γράφει το BBC, μια σειρά από αλλαγές που θέλει να φέρει στην κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ έχει εκφράσει μια κάποια δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις του Μπέρκοου.

Εμπειρος κοινοβουλευτικός που εκλέχτηκε το 1997, ο νέος πρόεδρος είναι γιος βουλευτή των Εργατικών. Είναι σκληρός πολιτικός αντίπαλος παρά το ήρεμο παρουσιαστικό: «το Λάνκαστερ είναι γεμάτο με τα πολιτικά “πτώματα” όσων δεν εκτίμησαν καλά τον Χόιλ», είπε στο BBC βουλευτής.

Είναι ο μόνος από τους επτά υποψήφιους που δεν έχει αποκαλύψει τι ψήφισε το 2016 στο δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Τα συμβολικά ονόματα των κατοικίδιων του

Στο σπίτι του έχει έναν παπαγάλο που τον λένε Μπόρις (καταλαβαίνετε ποιον εννοεί…) που λέγεται ότι του έχει μάθει να λέει «Order, order!». Το τεριέ του λέγεται Μπέτι, από την βαρώνη Μπουθρόιντ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Βουλής.

Αλλος ένας σκύλος, ένα ροτβάιλερ, λέγεται Γκόρντον, από τον πρώην πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, η γάτα του Ντένις από τον βουλευτή των Εργατικών Ντένις Σκίνερ και μια χελώνα(!) που την έβγαλε Μάγκι. Γιατί είναι σκληρή και δεν γυρίζει ποτέ, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ….

Τα κατοικίδια του Χόιλ με τα ονόματά τους (dailymail.co.uk)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...