691
Οι ενισχύσεις έφτασαν πολύ αργά στο Καπιτώλιο. Η ζημιά είχε γίνει | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Απορίες και καταγγελίες: Τι ρόλο έπαιξε η αστυνομία του Καπιτωλίου;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 12:11
Οι ενισχύσεις έφτασαν πολύ αργά στο Καπιτώλιο. Η ζημιά είχε γίνει
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Απορίες και καταγγελίες: Τι ρόλο έπαιξε η αστυνομία του Καπιτωλίου;

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2021, 12:11

Οι πληροφορίες που έρχονται στην επιφάνεια όσο περνούν οι ώρες και οι ημέρες από τη βίαιη εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, στις 6 Ιανουαρίου, δείχνουν ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη κίνηση από ακροδεξιές φασιστικές ομάδες που πιστεύουν στην ανωτερότητα των λευκών.

Πολλοί από τους εισβολείς είχαν όπλα διαφόρων ειδών, ενώ μέσα στο κτίριο βρέθηκαν αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, που ευτυχώς δεν ενεργοποιήθηκαν.

Δεν ήταν, όμως, άγνωστο ότι οι ακροδεξιές ομάδες, όπως οι αγαπημένοι του Τραμπ, Proud Boys, σχεδίαζαν επεισόδια στη συγκέντρωση που είχε διοργανώσει ο απερχόμενος πρόεδρος. Δύο ημέρες νωρίτερα, εξάλλου, είχε συλληφθεί ο αρχηγός τους για ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος του εδώ και πολύ καιρό.

Το ερώτημα λοιπόν που εύλογα δημιουργείται, βλέποντας κανείς και τις εικόνες από την εισβολή, με κάποιους αστυνομικούς να βγάζουν σέλφι με τους τραμπούκους, είναι πού βρισκόταν η αστυνομία του Καπιτωλίου, η οποία είναι ένα ξεχωριστό Σώμα από την αστυνομία της Ουάσινγκτον, υπάγεται στο Κογκρέσο και έχει την ευθύνη της φύλαξης του δαιδαλώδους κτιρίου.

Οπως αναφέρει το Associated Press, η αστυνομία του Καπιτωλίου, περιέργως, αρνήθηκε τη βοήθεια που της πρόσφερε το Πεντάγωνο, όταν τρεις ημέρες νωρίτερα, ρώτησε τους επικεφαλής αν χρειάζονται ενισχύσεις με την παρουσία της Εθνοφρουράς, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι, στις διαδηλώσεις του κινήματος Black lives matter.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η αστυνομία του Καπιτωλίου αρνήθηκε δεύτερη φορά βοήθεια, την ώρα που οι διαδηλωτές κινούνταν προς το κτίριο του Κογκρέσου, αυτή τη φορά από το υπουργείο Δικαιοσύνης, που πρόσφερε ενισχύσεις με πράκτορες του FBI.

Ο δε κυβερνήτης του Μέριλαντ, Λάρι Χόγκαν, που βρίσκεται δίπλα στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι ζήτησε επανειλημμένα από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να στείλει την Εθνοφρουρά της πολιτείας του, αλλά αυτοί αρνήθηκαν! Μέχρι που πλέον, όταν ο όχλος είχε ήδη εισβάλει στο κτίριο και είχε αρχίσει τις καταστροφές, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Αμυνας, Ράιαν ΜακΚάρθι, που του ζητούσε να στείλει τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς. Αυτοί ήταν το Σώμα που απώθησε τους εισβολείς και τους έβγαλε τελικά από το Καπιτώλιο.

Την Πέμπτη, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς ΜακΚόνελ, ανακοίνωσε ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση με άμεση ισχύ του επικεφαλής της αστυνομίας της Γερουσίας, Μάικλ Στένγκερ.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία τμημάτων της αστυνομίας του Καπιτωλίου.

Τι να σου κάνει ένας αστυνομικός με σπρέι πιπεριού απέναντι στον οργισμένο όχλο; – EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Ο ΜακΚόνελ ανέφερε ότι η υπαρχηγός της υπηρεσίας, Τζένιφερ Χέμινγουεϊ, θα αναλάβει τον συντονισμό της ασφάλειας της Γερουσίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα «σοβαρά» σφάλματα και οι παραλείψεις που καταγράφηκαν, ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ, που θα αναλάβει πρόεδρος της Γερουσίας την 20ή Ιανουαρίου, είχε διαμηνύσει ότι εάν ο ΜακΚόνελ δεν απέπεμπε τον Στένγκερ, θα το έκανε ο ίδιος «την πρώτη ημέρα», κατηγορώντας τον υπεύθυνο για την ασφάλεια της Γερουσίας για παράλειψη καθήκοντος.

Ακόμα, παραιτήθηκε και ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ερβινγκ.

Τέλος, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου και ανώτερος όλων των υπολοίπων, Στίβεν Σαντ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, με ισχύ τις 16 Ιανουαρίου.

Την παραίτηση του Σαντ απαίτησαν πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές, ανάμεσά τους και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις είπαν σε δηλώσεις τους ότι αν στο Καπιτώλιο γινόταν «διαδήλωση του κινήματος Black Lives Matter, θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ διαφορετικά» από ό,τι οι –στην πλειονότητά τους λευκοί– οπαδοί του Τραμπ, προσθέτοντας δηκτικά: «Ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι αλήθεια και είναι απαράδεκτο».

Οσοι παρακολουθούσαν τα social media γνώριζαν τις προθέσεις των ακροδεξιών τραμπούκων. Οι οποίοι δεν τις έκρυβαν άλλωστε, αφού μιλούσαν ανοιχτά για κατάληψη του Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου. Οι μόνοι που φαίνεται ότι δεν το είχαν διαβάσει –ή, ακόμα χειρότερα, το αγνόησαν επιδεικτικά– ήταν οι επικεφαλής της αστυνομίας και οι ομοσπονδιακές αρχές, όπως σημειώνει η βρετανική Telegraph.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν μπροστά και μέσα στο Καπιτώλιο ήταν εντελώς απροετοίμαστες για τέτοιου είδους βία από τους διαδηλωτές.

Ο Μπάιντεν, που έφερε ήδη στους ώμους του το τεράστιο βάρος ανάγκης για μεταρρύθμιση των αστυνομικών σωμάτων ώστε να απαλλαχθούν από τη μάστιγα των φυλετικών διακρίσεων, πλέον καλείται να αντιμετωπίσει και την τραγική συστημική αποτυχία στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ορατής απειλής για την αμερικανική δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...