Κύμα ρωσικών επιθέσεων στο Ντνίπρο με τουλάχιστον 25 νεκρούς
Κύμα ρωσικών επιθέσεων στο Ντνίπρο με τουλάχιστον 25 νεκρούς
Είκοσι πέντε είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί μετά από ρωσική πυραυλική επίθεση που κατέστρεψε πολυκατοικία στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.
Ο κυβερνήτης της περιοχής Ντνιπροπετρόφσκ, στην ανατολικοκεντρική Ουκρανία, Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, σε μήνυμα που ανήρτησε στην πλατφόρμα Telegram στις 7:25 π.μ. ανέφερε ότι 73 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 παιδιά, τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 40 νοσηλεύονται.
«Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται. Η τύχη 40 και πλέον ανθρώπων παραμένει άγνωστη», ανέφερε ο Ρεζνιτσένκο, προσθέτοντας ότι από την επίθεση καταστράφηκαν 72 διαμερίσματα και πάνω από 230 υπέστησαν ζημιές.
Τα μέλη των σωστικών συνεργείων αναζητούσαν επιζώντες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Διασώστες δήλωσαν νωρίτερα ότι άκουσαν ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια κάτω από τα χαλάσματα.
Ωστόσο, «ελάχιστες» είναι οι πιθανότητες να ανασυρθούν περισσότεροι επιζώντες, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπόρις Φιλάτοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. «Ο Θεός να βοηθήσει να βρούμε αρκετούς από αυτούς. Νομίζω ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι δεκάδες».
Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι το Σάββατο η Ρωσία εξαπέλυσε τρία αεροπορικά χτυπήματα, 57 πυραυλικές επιθέσεις, καθώς και 69 επιθέσεις από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 26 πυραύλους.
Από τη Μόσχα δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο επίσημο σχόλιο για αυτό το κύμα επιθέσεων, το σφοδρότερο στην Ουκρανία εδώ και δύο εβδομάδες, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε την ημέρα που οι Ουκρανοί γιόρταζαν τον ερχομό του μέου έτους (με βάση το ιουλιανό ημερολόγιο).
Η επίθεση στο Ντνίπρο ήταν η σοβαρότερη από αυτές που έγιναν χθες. Εκτός από το Ντνίπρο, χτυπήθηκαν η Οδησσός, το Χάρκοβο, το Λβιβ και η πρωτεύουσα Κίεβο, όπου επλήγησαν υποδομές κρίσιμης σημασίας, εν μέσω σφοδρού ψύχους. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα αυτά θα οδηγήσουν τις επόμενες ημέρες σε διακοπές ηλεκτροδότησης στην πρωτεύουσα και σε άλλα μεγάλα τμήματα της χώρας.
Η Βρετανία στέλνει τεθωρακισμένα
Την ώρα που συνεχίζονται οι χερσαίες συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα αποστείλει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Challenger 2, καθώς και άλλα προηγμένα όπλα πυροβολικού.
Η πρώτη αποστολή τεθωρακισμένων δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία πιθανόν να θεωρηθεί από τη Μόσχα κλιμάκωση της σύγκρουσης. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι τα τεθωρακισμένα θα παρατείνουν την αντιπαράθεση. Η Γερμανία αναμένεται τώρα να δεχθεί πιέσεις για να κάνει και εκείνη το ίδιο, ενώ το Κίεβο συνεχίζει να ζητά προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και οι σύμβουλοί του «έχουν αναλύσει τη στρατιωτική εικόνα, έχουν δει τον στρατηγικό αντίκτυπο στη στήριξη της Βρετανίας και έχουν εντοπίσει μια ευκαιρία για την οποία ο ίδιος θεωρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του μπορεί έχει το μέγιστο αντίκτυπο», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Πούτιν: «Θετική η δυναμική» της ρωσικής επίθεσης
Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία ακολουθεί μια «θετική δυναμική» εκτίμησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την ανακοίνωση της κατάληψης της πόλης Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, την οποία κατάληψη το Κίεβο εξακολουθεί να αρνείται.
«Η δυναμική είναι θετική και όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου. Ελπίζω ότι οι μαχητές μας θα μας ευχαριστήσουν ακόμη περισσότερο με τα στρατιωτικά τους αποτελέσματα», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν το Σάββατο ένα κύμα πυραυλικών επιδρομών εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών και υποδομών.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έκανε λόγο αναφορά στην Ντνίπρο ως συγκεκριμένο στόχο οποιωνδήποτε επιδρομών.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα σημειώνουν πρόοδο προς την πόλη Μπαχμούτ –επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες– στην ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, τα ρωσικά στρατεύματα προχώρησαν προς τα βόρεια προάστια της πόλης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
