584
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Φορτ Μάιερς, τα ξημερώματα της Πέμπτης | REUTERS/Marco Bello

Κυκλώνας Ιαν: Σάρωσε τη Φλόριντα – καρχαρίες κολυμπούν στους δρόμους!

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 10:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/2022, 18:00
Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Φορτ Μάιερς, τα ξημερώματα της Πέμπτης
|REUTERS/Marco Bello

Κυκλώνας Ιαν: Σάρωσε τη Φλόριντα – καρχαρίες κολυμπούν στους δρόμους!

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2022, 10:03
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/09/2022, 18:00

Ο κυκλώνας Ιαν, μία από τις ισχυρότερες τροπικές καταιγίδες που έχουν πλήξει τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, χτύπησε το μεσημέρι της Τετάρτης (τοπική ώρα) τη Φλόριντα με πολύ ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ήδη καταστροφικές πλημμύρες και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πολιτείας.

Με ανέμους ταχύτητας ως και 241 χιλιομέτρων την ώρα, ο Ιαν έφθασε πάνω από το έδαφος κατά μήκος της ακτής Κάγιο Κόστα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Φλόριντα, στις 15:05 (τοπική ώρα· στις 22:05 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο κυκλώνων (NHC).

Κοντά στην τροχιά του κυκλώνα, στο αρχιπέλαγος των Κιζ, ναυάγησε πλεούμενο με κουβανούς μετανάστες με την αμερικανική ακτοφυλακή να κάνει γνωστό ότι αναζητούσε 20 ανθρώπους, αφού τρεις διασώθηκαν και άλλοι τρεις κατάφεραν να κολυμπήσουν ως τις ακτές.

Πυροσβέστες στο Νέιπλς της Φλόριντα βοηθούν μία γυναίκα να φτάσει σε ασφαλές σημείο – Naples Fire-Rescue Department/via REUTERS

Το ακραίο φαινόμενο, που είχε φθάσει στην Κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, υποβαθμίστηκε αργότερα στην Κατηγορία 3, ωστόσο οι καταστροφές που προκάλεσε δε θα είναι εφικτό καν να καταμετρηθούν προτού περάσουν πολλές ώρες.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα βράδυ της Τετάρτης στη Φλόριντα, κυρίως γύρω από την τροχιά του κυκλώνα.

Στη Νέιπλς, στα νοτιοδυτικά της Φλόριντα, οι δρόμοι πλημμύρισαν και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ρεύματα.

Στην πόλη Φορτ Μάιερς, οι πλημμύρες ήταν τόσο μεγάλες που ορισμένες συνοικίες άρχισαν να μοιάζουν με λιμνοθάλασσες, ενώ σε κάποιους δρόμους εθεάθησαν να κολυμπούν καρχαρίες.

Κατά σημεία, το νερό ξεπέρασε ακόμα και τα τρία μέτρα, είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον ΝτεΣάντις. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Ιαν πιθανόν συγκαταλέγεται στους «ισχυρότερους κυκλώνες που έπληξαν ποτέ τη Φλόριντα».

Στον όρμο της Τάμπα, ο Ιαν κατέφθασε με ανέμους που έφταναν τα 241 χλμ. την ώρα, ενώ λίγη ώρα πριν το «χτύπημα» του κυκλώνα, τα νερά του ωκεανού είχαν απομακρυνθεί πολλά μέτρα από τις ακτές, προς τα βαθιά.

Το φαινόμενο αναμενόταν να κινηθεί προς την ξηρά και κατόπιν να βγει ξανά στον Ατλαντικό το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το NHC. Οι κυβερνήτες της Τζόρτζια, της Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνας και της Νότιας Καρολίνας έχουν ήδη κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πιθανότητας ο Ιαν να κινηθεί προς τις ανατολικές ακτές των  συγκεκριμένων πολιτειών.

«Πρόκειται για φαινόμενο για το οποίο θα μιλάμε για χρόνια», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της αμερικανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS), Κεν Γκρέιαμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η διευθύντρια της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφής, Ντιάν Κρίσγουελ, είπε πως ο Ιαν θα συνεχίσει να είναι «πολύ επικίνδυνος» τις «επόμενες ημέρες».

Τα ξημερώμα της Πέμπτης, το κέντρο του κυκλώνα βρισκόταν κοντά στην πόλη Ορλάντο, ενώ αναμενόταν να κινηθεί προς τη βόρεια Φλόριντα, τη νοτιοανατολική Τζόρτζια και την ανατολική Νότια Καρολίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ταχεία κλιμάκωση

Ο κυκλώνας έπληξε την Κούβα την Τρίτη στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο ανθρώπους, βυθίζοντας όλο το νησί στο σκοτάδι και προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών, η συχνότητα των πιο σφοδρών κυκλώνων, με ισχυρότερους ανέμους και σφοδρότερες βροχοπτώσεις, αυξάνεται, όχι πάντως ο συνολικός αριθμός των φαινομένων αυτών.

Για τον Γκάρι Λάκμαν, καθηγητή ειδικευμένο στην ατμόσφαιρα στο πανεπιστήμιο της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας, μελέτες έχουν δείξει την «πιθανή σύνδεση» ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και στο φαινόμενο που είναι γνωστό με την ονομασία «ταχεία κλιμάκωση», όταν δηλαδή μια φαινομενικά αδύναμη τροπική καταιγίδα μεταμορφώνεται σε κυκλώνα Κατηγορίας 3, ή ακόμα ισχυρότερο, μέσα σε 24 ώρες, όπως στην περίπτωση του Ιαν.

«Η συναίνεση παραμένει ότι στο μέλλον θα έχουμε λιγότερες καταιγίδες, αλλά οι μεγαλύτερες θα είναι ακόμη σφοδρότερες», είπε ο επιστήμονας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...