Το Variety για την «ροζ ποσόστωση» στη μουσική / Η Corriere della Sera για τρεις μεγιστάνες που θέλουν να θεραπεύσουν ένα σύστημα υγείας / H Figaro για ένα μυθικό στιλ που βγαίνει στο σφυρί / Και (ξανά) η Corriere della Sera…
  • Variety

    Βραβεία/ Ξέχασαν τα Grammy τις γυναίκες;

    Είναι η μοίρα των βραβείων Grammy να δημιουργούν κοινωνικοπολιτικές διαμάχες που υπερβαίνουν την εορταστική διάσταση του γεγονότος. Τον περασμένο χρόνο, όλοι στάθηκαν στην απουσία των μαύρων υποψηφιοτήτων – κι έτσι στην ιστορία θα μείνει μάλλον ως η πιο λευκή τελετή που έγινε ποτέ. Φέτος, οι Αφροαμερικανοί πήραν την ρεβάνς: για πρώτη φορά στην ιστορία όλοι οι καλλιτέχνες υποψήφιοι για τον καλύτερο δίσκο ήταν μαύροι.

    Αλλά, όπως επισημαίνει στο Variety η Μισέλ Αμάμπιλ Ανγκερμίλερ, αυτό που έλειπε από την φετινή τελετή, στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, ήταν η «ροζ ποσόστωση»: λίγα γυναικεία ονόματα (μόλις το 9% των υποψηφιοτήτων) και μόνο μία αναγνώριση στην Αλέσια Κάρα ως «καλλιτέχνη αποκάλυψη». Για τον λόγο αυτό, η ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Νιλ Πόρτνοου μοιάζει με ένα πρώτης τάξεως αυτογκόλ: «Οι γυναίκες που συμμετέχουν ή θέλουν να είναι μέρος αυτού του κόσμου πρέπει να κάνουν περισσότερα και να μην το βάλουν στα πόδια, διότι εδώ είναι ευπρόσδεκτες. Δεν σκοπεύω να δημιουργήσω εμπόδια κανενός είδους». Δεν το λες ακριβώς και συμφιλιωτικό μήνυμα, ακόμη και αν ήθελε να είναι τέτοιο.

    «Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να δηλώσουν παρούσες στη μουσική, επειδή ήταν πάντα παρούσες», ήταν η ξερή απάντηση της Pink. Όμως, παραμένει γεγονός ότι ακόμα και για την Λορντ, τη μεγάλη νικήτρια του 2017, δεν βρέθηκε χώρος στη σκηνή: «Ίσως ήταν λάθος, αλλά θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιους και δεν υπήρχε χώρος για όλους», δήλωσε ο Πόρτνοου.

    Αυτό κι αν δεν το λες συμφιλίωση. Αλλά, από την άλλη, γίνεται βραβεία με ποσόστωση;

    Φωτό: Μια Ριάνα δεν φέρνει την άνοιξη. Πηγή: Reuters
  • Corriere della Sera

    Συμμαχίες/ Το «Υπερταμείο» Μπέζος – Μπάφετ – Ντάιμον

    Πρώτα προσπάθησε ο Μπαράκ Ομπάμα με τη μεταρρύθμιση που πήρε το όνομά του, έπειτα η Google, η Microsoft και η Cisco με την ψηφιοποίησή τους. Και τώρα ήρθε η σειρά της Amazon να ενώσει τις δυνάμεις της με την Berkshire Hathaway του Ουόρεν Μπάφετ και την JPMorgan Chase να επιχειρήσουν το ακατόρθωτο στις ΗΠΑ: τη μείωση του κόστους της ιατρικής περίθαλψης.

    Πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή πλέον μια κατάσταση που στοιχίζει πολλά σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και κάνει την Αμερική λιγότερο ανταγωνιστική, αφού η περίθαλψη καταβροχθίζει το 18% του αμερικανικού ΑΕΠ, ποσοστό διπλάσιο από πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, ο Μπάφετ και ο Τζέιμς Ντάιμον της JPMorgan Chase αποφάσισαν να συμμαχήσουν δημιουργώντας ένα ταμείο στόχος του οποίου θα είναι προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε πιο προσβάσιμες τιμές.

    Γι’ αυτό το ταμείο, γράφει η Corriere della Sera, δεν είναι γνωστά πολλά ακόμη. Δεν είναι σαφές, για παράδειγμα, αν θα προσφέρει απευθείας τις ιατρικές υπηρεσίες στο ένα και πλέον εκατομμύριο των εργαζομένων των τριών εταιριών ή εάν θα είναι μόνο ασφαλιστικό ταμείο. Δεν είναι γνωστά ούτε το όνομα ή η έδρα του.

    Ηταν πάντως αρκετή αυτή η γενικότερη προαναγγελία για να πάρουν την κατηφορά στο χρηματιστήριο οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιριών, από την Cigna έως την United Health, και των μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων όπως η CVS e Walgreens. Οι απώλειες ήταν από 4% έως 9%. Μήπως ήρθε η ώρα να πληρώσει το μάρμαρο και ο Ντόναλντ Τράμπ, ορκισμένος εχθρός του Obama Care;

    Φωτό: Ιερά συμμαχία, όχι αστεία. Πηγή: Corriere della Sera
  • Le Figaro (έκδοση με συνδρομή)

    Ritz/ Ενας μύθος 120 χρόνων σε δημοπρασία

     

    Είναι, γράφει η Figaro, μέγα το γεγονός του άνοιξης που δεν πρόκειται να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν συλλέκτη: επί πέντε ημέρες, από τις 17 έως τις 22 Απριλίου, ο οίκος Artcurial, θα δημοπρατήσει 3.500 αντικείμενα που προέρχονται από το παλιό Ritz, εκείνο το υπέροχο κτίριο στο Παρίσι που μετρά 120 χρόνια ιστορίας. Την ίδια περίοδο, οι αίθουσες του ξενοδοχείου Marcel Dassault θα μετατραπούν σε ένα μίνι Ritz με τη φιλοξενία μιας έκθεσης.

    Οι επισκέπτες, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, αναμένεται να ξεπεράσουν τις πολλές χιλιάδες. Και όλοι αυτοί θα απολαύσουν τα έπιπλα, τις κουρτίνες και τα φωτιστικά που κοσμούσαν ένα ξενοδοχείο, το οποίο στα 120 χρόνια της λειτουργίας του, και πριν ανακαινισθεί για να παραδοθεί με το νέο του πρόσωπο το 2016, φιλοξένησε προσωπικότητες από την Μαρία Κάλας έως τον Τσάρλιν Τσάπλιν – κάποιες από τις σουίτες του έχουν τα ονόματά τους.

    «Πολλά από τα αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν ξανά και ξανά στις διαδοχικές διακοσμήσεις. Κάποια από αυτά όμως δεν βρήκαν τη θέση τους στην τελευταία ανακαίνιση» εξηγούν από τον οίκο Artcurial. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: μια ομάδα 15 ατόμων εξέτασε και καταχώρισε σε ειδικούς καταλόγους 10.000 κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε 124 κοντέινερς που με τη σειρά τους κλειδώθηκαν σε μια αποθήκη 2.000 τετραγωνικών μέτρων έξω από το Παρίσι.

    Ενας θησαυρός, όχι μόνο ιστορικός, καθώς υπολογίζεται ότι η δημοπρασία τους θα αποφέρει 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ. «Υπάρχει ένα “στυλ Ριτς” που υιοθέτησαν συγγραφείς, καλλιτέχνες και εστεμένοι όπως ο Μαρσέλ Προυστ, η Κοκό Σανέλ, ο Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ και η Οντρεϊ Χέπμπουρν συμβάλλοντας στον μύθο του».

    Για τον μύθο αυτό θα χτυπήσει την άνοιξη το σφυρί.

    Φωτό: Η Κοκό Σανέλ στη σουίτα της. Πηγή: Ministère de la Culture
  • Corriere della Sera

    Αποφάσεις/ Κι ο Ιησούς θα ξαναφορέσει το τζιν του…

     

    «Παναγία μου, τι φόρεμα!», «Χριστέ μου, τι τζιν!», «Χριστέ και Παναγιά, τι φοράτε;». Και στο φόντο, εικόνες ενός Χριστού με τατουάζ και χαμηλοκάβαλο τζιν και μιας Παναγίας με αμάνικο, στεφανωμένη με λουλούδια. Αυτά τα διαφημιστικά σποτ ήταν παντού στη Λιθουανία το 2013. Και πιθανότατα από σήμερα θα βρίσκονται και πάλι στις αφίσες ενός γνωστού λιθουανικού οίκου μόδας, του Sekmaniedis Ltd., ο οποίος είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο από την κυβέρνηση του Βίλνιους για «προσβολή της δημόσιας ηθικής».

    Αυτή η ετυμηγορία μόλις ανατράπηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο: τα κείμενα και οι εικόνες, λέει η απόφαση, «δεν φαίνονται προσβλητικά ή βλάσφημα, ούτε φαίνεται να υποκινούν το μίσος με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή να επιτίθενται σε μία θρησκεία με τρόπο άδικο ή καταχρηστικό». Δεν είναι επομένως «ασεβή».

    Τελικό συμπέρασμα του Δικαστηρίου: παραβιάστηκε η ελευθερία έκφρασης του οίκου μόδας που είχε προσφύγει στο Στρασβούργο και το πρόστιμο ύψους 580 ευρώ που του είχε επιβληθεί από την Αρχή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών πρέπει να του επιστραφεί. Κι έτσι ο Ιησούς θα ξαναφορέσει το τζιν του.

    Φωτό: Η ιδέα δεν είναι κακή. Αλλά η εκτέλεση.. Πηγή: intoday.in



text
  • Απαράδεκτο να έχει κακοκαιρία Απρίλιο μήνα. Πού ακούστηκε;


    19 Απριλίου 2024, 22:01