521
Η Σοφία Βούλτεψη συνομιλεί με τα ασυνόδευτα παιδιά στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσουν για τη Γαλλία | Menelaos Myrillas/ SOOC

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα ασυνόδευτα παιδιά που μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 11:08
Η Σοφία Βούλτεψη συνομιλεί με τα ασυνόδευτα παιδιά στο αεροδρόμιο πριν αναχωρήσουν για τη Γαλλία
|Menelaos Myrillas/ SOOC

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα ασυνόδευτα παιδιά που μετεγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 11:08

Αναχώρησαν την Τρίτη για τη Γαλλία 11 ασυνόδευτα ανήλικα, με τη μεταφορά των οποίων ξεπεράστηκε ο στόχος των 1.000 μετεγκαταστάσεων της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συγκεκριμένα, από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» αναχώρησαν για το Παρίσι 10 αγόρια από το Αφγανιστάν και ένα κορίτσι από το Ιράκ και τα αποχαιρέτησαν η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδια για την Ενταξη, Σοφία Βούλτεψη, και η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό εγχείρημα που αποτελεί επιτυχία της χώρας μας και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας προστασίας των πιο ευάλωτων από τους ευάλωτους, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με τη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας, έπειτα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για την επίτευξη του στόχου απαιτήθηκε σειρά ενεργειών και διαπραγματεύσεων, αλλά και χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης με τις ευρωπαϊκές χώρες.

Δέκα αγόρια και ένα κορίτσι αναχώρησαν με πτήση της Aegean για τη Γαλλία

Στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό της Ελλάδας και των παιδιών που φιλοξενεί, βρέθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία, αλλά και το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία, η Ελβετία. Στο εγχείρημα συνέβαλαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το 80% των συνολικά 1.006 ασυνόδευτων που έχουν μέχρι στιγμής μετεγκατασταθεί είναι ηλικίας 15 ως 17 ετών, το 17% από 11 ως 14 χρόνων, το 1% από έξι ως 10 ετών, το 1% από νεογέννητα ως πέντε χρόνων, το 1% άνω των 18 ετών. Επί του συνόλου, το 92% είναι αγόρια και το 8% κορίτσια. Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών κατάγονται από το Αφγανιστάν και ακολουθούν Συρία, Πακιστάν, Κονγκό και Αίγυπτος.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη συνομιλεί με τα παιδιά πριν αναχωρήσουν

«Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό πρόγραμμα που υλοποιείται εξ ολοκλήρου εν μέσω πανδημίας, η οποία προκάλεσε πολλαπλές δυσκολίες και πολλές προκλήσεις. Η πρώτη πτήση του Προγράμματος Μετεγκαταστάσεων πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2020 και ο σημερινός απολογισμός ουδεμία σχέση έχει με προηγούμενα ανάλογα προγράμματα. Η χώρα μας είναι πλέον σε θέση να εκπληρώνει επιτυχώς και εγκαίρως τέτοιες σημαντικές αποστολές με ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και διάσταση εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε η κυρία Βούλτεψη.

«Χωρίς αυτό το πρόγραμμα δεν θα καταφέρναμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά το σύνολο των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στη χώρα μας. Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα είναι που μας επέτρεψε να προχωρήσουμε σε μια σειρά από βελτιώσεις στο σύστημα και να προστατέψουμε αποτελεσματικά και τα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, φροντίζοντας παράλληλα ώστε η μετεγκατάσταση των υπολοίπων να διεξάγεται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες», ανέφερε από την πλευρά της η κυρία Αγαπηδάκη.

Το υπουργείο σημειώνει ότι μεγάλη σημασία έχει, στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, να θεσπιστεί μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης και να ενεργοποιείται σε περίπτωση που οι ροές υπερβαίνουν τη φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας να φροντίσει τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η μεταφορά ακόμη 84 παιδιών σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την μετεγκατάσταση ακόμη 549 ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...