1091
Ο Κουρουμπλής στο βήμα της Βουλής, λίγες στιγμές μετά παραλήρημά του. Μάταια ο προεδρεύων του Σώματος προσπαθεί να τον συνετίσει | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ξέφυγε στη Βουλή ο Κουρουμπλής – αποκάλεσε δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ – τον τιμώρησε ο Τασούλας

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 18:51
Ο Κουρουμπλής στο βήμα της Βουλής, λίγες στιγμές μετά παραλήρημά του. Μάταια ο προεδρεύων του Σώματος προσπαθεί να τον συνετίσει
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ξέφυγε στη Βουλή ο Κουρουμπλής – αποκάλεσε δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ – τον τιμώρησε ο Τασούλας

Protagon Team Protagon Team 16 Δεκεμβρίου 2021, 18:51

Η τοξικότητα και η εχθροπάθεια στην οποία είχαμε συνηθίσει από συγκεκριμένες πολιτικής παρατάξεις στις αρχές της περασμένης δεκαετίας επανήλθε δυστυχώς στη Βουλή, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έφτασε στο σημείο να περιγράψει από το ιερό βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας ως δολοφόνους τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας –όλα αυτά στο περιθώριο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό και στη σκιά της αντιπαράθεσης για την έρευνα των Τσιόδρα – Λύτρα, για τη θνητότητα της ΜΕΘ.

Ηταν τόσο ακραία η συμπεριφορά του κ. Κουρουμπλή, τόσο προς τους συναδέλφους του βουλευτές όσο και προς τον προεδρεύοντα του Σώματος, που ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια ασυνήθιστη ενέργεια, να τιμωρήσει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς.

«Είναι αποτρόπαιη συμπεριφορά, δεν μπορούμε να πυροδοτούμε τον κοινωνικό αυτοματισμό μίσους σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους! Στιγματίζω τον βουλευτή με μομφή αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς με όσα αποκρουστικά απηύθυνε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας.

O Κωνσταντίνος Τασούλας πήρε τον λόγο μετά την ανοίκεια έκρηξη του Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον επέπληξε με ιδιαίτερη αυστηρότητα

Τι είχε συμβεί; Ο κ. Κουρουμπλής με το χαρακτηριστικό του φωνακλάδικο στιλ, άρχισε να ορύεται από το βήμα της Βουλής για τους θανάτους από την πανδημία του κορονοϊού, με αφορμή και τα όσα επισημάνθηκαν στην πολυσυζητημένη πλέον μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ.

«Τον φίλο μου που χάθηκε, τη μητέρα, τον αδερφό ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα τον απολογηθεί γι’ αυτό; Ντροπή! Αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους αυτό κάνατε! Και επιμένετε! Ντροπή σας! Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι αυτή είναι η παραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι!», φώναξε ο κ. Κουρουμπλής, προκαλώντας την οργή των παρεβρισκόμενων βουλευτών της ΝΔ.

Ηταν τέτοιες οι αντιδράσεις που ο προεδρεύων της συνεδρίασης Απόστολος Αβδελάς ζήτησε από τον κ. Κουρουμπλή να ανακαλέσει. Ματαίως. Ακολούθησε πανδαιμόνιο:

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ

Π. Κουρουμπλής: Έχω δικάιωμα να μιλάω κ. πρόεδρε

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ ανακαλέστε.

Π. Κουρουμπλής: Δεν ανακαλώ τίποτα! Δολοφονήθηκαν άνθρωποι, να απολογηθείτε για τον φίλο μου! Ο Μαρκόπουλος φωνάζει, να ανακαλέσει!

Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ): Τον είπα λαϊκιστή που πουλάει πόνο.

Π. Κουρουμπλής: Ό,τι και να κάνετε είστε υπόλογοι για αυτό που συντελείται! Αναγνωρίστε ότι έγινε λάθος! Πέθαναν άνθρωποι άδικα. Το κατανοείτε; Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.

Πρόεδρος: Μην προκαλείτε και κλείστε.

Π. Κουρουμπλής: Έχω δικάιωμα να μιλήσω δεν έχει δικάιωμα να με διακόψει κανείς.

Πρόεδρος: Αυτό που σας λέω εγώ, ο κανονισμός της βουλής το λέει. Θέλω να ανακαλέσετε τα περί δολοφόνων

Π. Κουρουμπλής: Ξέρω τι λέω, μιλάω καλά ελληνικά.

Πρόεδρος: Το σβήνω εγώ.

Στη συνέχεια, παίρνοντας με βάση το πρόγραμμα τον λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι τα μέλη του κοινοβουλίου έγιναν μάρτυρες μιας «αθλιότητας ενός ακραίου λαϊκιστή βουλευτή που τόλμησε να κατηγορήσει μια παράταξη ως δολοφόνους. Η Βουλή του ζητάει να ανακαλέσει και προσποιείται ότι δεν κατάλαβε την πρόκληση και την ντροπή που προκάλεσε στο κοινοβούλιο».

Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσουν τη θέση τους και μάλιστα είπε ότι αν ο κ. Κουρουμπλής δεν ανακαλέσει, θα κατέβει από το βήμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Να αμβλύνει τις εντυπώσεις, για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έκανε λόγο για «φράσεις άστοχες και παρεξηγήσιμες», σημείωσε ότι το κόμμα του δεν υιοθετεί τη λογική της τυμβωρυχίας, ωστόσο χρέωσε στην πλειοψηφία ότι δεν δίνει κατάλληλες απαντήσεις.

«Ασκήσαμε έντονη πολιτική κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας. Θέσαμε ερωτήματα, και απαντήσεις δεν πήραμε! Όσο δεν δίνονται απαντήσεις γύρω από πολιτικές ευθύνες, ανοίγουμε τον δρόμο για φράσεις άστοχες και παρεξηγήσιμες! Ο χώρος μας, αυτό που είχε πει ο πρώην υπουργός του Προστασίας του Πολίτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι, δεν υιοθετεί αυτή τη λογική! Εμείς τυμβωρυχία δεν κάνουμε», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του Νίκος Φίλης, παίρνοντας τον λόγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,  πήρε επίσης αποστάσεις από τον ομόσταυλό του. «Με ανταλλαγή ύβρεων δεν υπάρχει λύση. Δεν μας καλύπτουν όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής», σημείωσε μεταξύ άλλων, αλλά προσπάθησε και να τον δικαιολογήσει: «Είπε ότι έχει χάσει φίλους του από τον κορονοϊό, κρατήστε το αυτό», είπε ο κ. Φίλης.

Ο Νίκος Φίλης επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα (ΙΝΤΙΜΕΝΕWS)

«Δεν κερδοσκοπούμε εμείς με τους θανάτους από την πανδημία. Δεν θα επαναλάβουμε αυτό που έκανε η ΝΔ με το Μάτι. Θέτουμε όμως το πολιτικό ζήτημα. Είναι υπεύθυνη η Νέα Δημοκρατία, με την πολιτική της, με τη διάλυση του ΕΣΥ και την κατάσταση των ΜΕΘ, για τα θύματα που ανακοινώνονται καθημερινά», προσέθεσε ο κ. Φίλης.

Τον λόγο πήρε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία έσπευσε να καταδικάσει τη συμπεριφορά του κ. Κουρουμπλή. «Όσοι νομίζουν ότι η μάχη κατά του κορονοϊού προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση πλανώνται πλάνην οικτράν! Είναι καθοριστική η υπεύθυνη στάση όλων. Όχι στον λαϊκισμό και την παραφροσύνη. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με τους θανάτους», είπε.

H Νάντια Γιαννακοπούλου ζητώντας τον λόγο για να παρέμβει εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ

Τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε και η βουλευτής και πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που σημείωσε ότι «εμείς του ΚΚΕ, δεν νιώθουμε καθόλου την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε στην πολιτική μας αντιπαράθεση βρισιές, προσβολές και χαρακτηρισμούς, ακόμα και όταν κάποια στιγμή οργιζόμαστε με κάτι που αναφέρεται σε εμάς».

Η ποινή που επέβαλε ο κ. Τασούλας στον κ. Κουρουμπλή αφορά ουσιαστικά στην στέρηση του ¼ της βουλευτικής του αποζημίωσης για ένα μήνα (ποσό κοντά στα 1.500 ευρώ).

«Δεν είναι ευχάριστος ο λόγος που βρίσκομαι στο βήμα αλλά αποκρουστικός!» τόνισε φανερά ενοχλημένος ο κ. Τασούλας, για να συμπληρώσει: «Στη Βουλή υπάρχει ελευθερία λόγου και κριτικής της σκληρής, απάντηση, ανταπάντηση, πολιτική αντιπαράθεση που πολλές φορές διεξάγεται με εντονότατα τρόπο! Αυτό που δεν υπάρχει και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρξει είναι να ξεφύγει και να φτάσει στα όρια της ανθρωποφαγίας ή σύστασης σε κάποιους να το κάνουν! Εκφράσεις στα όρια όχι της δολοφονίας χαρακτήρα αλλά προτροπής σε κάποιους έξαλλους να προβούν σε ανάρμοστες αντικοινοβουλευτικές και εγκληματικές πράξεις όταν οι χαρακτηρισμοί ξεπερνούν το ανεκτό όριο», είπε.

Και προσέθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Να κάνει κανείς κριτική να θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει λάθη και σημαντικές παραλείψεις αλλά να υπάρχει συνάδελφος εδώ μέσα να μιλά ότι δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους και να μην ανακαλεί είναι ό,τι πιο χυδαίο και πιο αποκρουστικό, υπονομευτικό του κύρους κοινοβουλίου μπορεί να λεχθεί εδώ μέσα. Πρέπει να μείνει στα πρακτικά ως κάκιστο παράδειγμα συμπεριφοράς που όλοι ομόφωνα καταδικάζουμε. Και άκουσα από το κόμμα του ότι υπήρχε άστοχη συμπεριφορά! Λυπάμαι για τη παρέμβασή μου ειλικρινά θα προτιμούσα δεκάδες συνάδελφοι και χιλιάδες λαού να είχαν κάνει λάθος σε ότι άκουσαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...