411
|

Το μπρόκολο

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 12 Ιουλίου 2013, 00:28

Το μπρόκολο

Avatar Μυρτώ Πολυμίλη 12 Ιουλίου 2013, 00:28

Μετά το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τις αμβλώσεις, τον γάμο των ομοφυλοφίλων και το Obamacare, έρχεται το… μπρόκολο να πολώσει την αμερικανική πολιτική σκηνή. Και δεν πρόκειται για ανέκδοτο. O Ομπάμα αναβίωσε πριν λίγες μέρες «το Μεγάλο Ντιμπέιτ του Μπρόκολου» αναφέροντας σε ένα παιδί-ρεπόρτερ, ότι το αγαπημένο του φαγητό είναι το μπρόκολο παρ΄ όλο που τον έχουμε συνηθίσει να μασουλάει μπέργκερ και χοτ-ντογκ. Η δήλωσή του αυτή, αν και φαινομενικά αθώα, δίνει συνέχεια στη μακρά γαστρονομική «διαμάχη» που έχει διχάσει τους κατοίκους του Λευκού Οικού τα τελευταία 20 χρόνια.

Η ιστορία ξεκινά το 1990 όταν ο πατέρας Μπους απαγόρευσε τη χρήση μπρόκολου στο προεδρικό αεροπλάνο. Η δικαιολογία; «Δε μ΄ αρέσει το μπρόκολο. Δε μου άρεσε από μικρό παιδί όταν η μητέρα μου μ’ ανάγκαζε να το φάω. Και πλέον είμαι πρόεδρος των ΗΠΑ και μπορώ να αποφασίσω ότι δε θα ξαναφάω μπρόκολο». Η αντιπάθειά του δεν προερχόταν όμως αποκλειστικά από την καταπίεση που είχε υποστεί ως παιδί. Στο μυαλό του Μπους είχε πάρει διαστάσεις ψυχροπολεμικές. «Όπως η Πολωνία επαναστάτησε κατά του ολοκληρωτισμού, έτσι και εγώ επαναστατώ κατά του μπρόκολου και αρνούμαι να κάνω οποιοδήποτε βήμα πίσω» είχε δηλώσει τότε.

Όπως ήταν αναμενόμενο η στάση του αυτή προκάλεσε την οργή των μπροκολοκαλλιεργητών, οι οποίοι ορμώμενοι εκ Καλιφόρνιας ήρθαν και εναπόθεσαν στην είσοδο του Λευκού Οίκου μερικούς τόνους από τον πράσινο «εχθρό» σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη Wall Street Journal μάλιστα αναφέρεται ότι στάλθηκαν 20.000 τόνοι! Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεκλογικής εκστρατείας του Μπιλ Κλίντον, η Χίλαρι φωτογραφήθηκε κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Ας φέρουμε το μπρόκολο πίσω στο Λευκό Οίκο».

Η σχέση όμως του ιδιαίτερα ωφέλιμου αυτού λαχανικού με την Ουάσιγκτον δε σταματά εδώ. Ο γιος Μπους δεν φαίνεται να έμαθε από το «πάθημα» του πατέρα του και το 2001 κατάφερε σχεδόν να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με το Μεξικό, εκφράζοντας την αποδοκιμασία του για το μπρόκολο. Σε επίσημη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα και ενώ βρισκόταν στο αγρόκτημα του τότε προέδρου του Μεξικού Βισέντε Φοξ, ο Μπους δήλωσε στους δημοσιογράφους -δίπλα σε καλλιέργεια μπρόκολου- ότι προτιμά το κουνουπίδι.

Το μπρόκολο, πέρα από τις… αναταράξεις που έχει προκαλέσει στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, έχει αναχθεί και σε σύμβολο καταπίεσης. Πιο πρόσφατα ο συντηρητικός δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, Αντονιν Σκαλία, στη διάρκεια των συνεδριάσεων για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου Ομπάμα για την υγεία αναρωτήθηκε με αποτροπιασμό «εάν μπορείτε δηλαδή να υποχρεώσετε τους ανθρώπους να αγοράσουν ασφάλεια, τότε μπορείτε να τους υποχρεώσετε και να αγοράσουν μπρόκολα;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News