378
|

Louis Vuitton και σε μουσείο

Γιώτα Παναγιώτου Γιώτα Παναγιώτου 6 Νοεμβρίου 2014, 00:10

Louis Vuitton και σε μουσείο

Γιώτα Παναγιώτου Γιώτα Παναγιώτου 6 Νοεμβρίου 2014, 00:10

Αν δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα τον αρχιτέκτονα Frank Gehry, που είναι (μεταξύ άλλων) ο δημιουργός του θρυλικού Guggenheim Museum, τώρα πια έχετε την ευκαιρία, εφόσον βρεθείτε στο Παρίσι, να θαυμάσετε τον ιδιοφυή σχεδιαστικό του οίστρο χαζεύοντας το ολοκαίνουριο μουσείο Fondation Louis Vuitton, το οποίο πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε επίσημα στο πάρκο Bois de Boulogne.

Η αλήθεια είναι ότι δεν το λες και μουσείο ακριβώς, αλλά μια συγκλονιστική αρχιτεκτονική εμπειρία, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ 12.000 τετραγωνικά μέτρα από τιτάνιο, υποταγμένα σε σπείρες και σε ασυμμετρίες, μοιάζουν να ισορροπούν στον αέρα. Ένα θαυμάσιο οπτικά αποτέλεσμα, το οποίο οφείλεται εξ ολοκλήρου στην καλπάζουσα φαντασία ενός ογδονταπεντάχρονου έφηβου (!), που επιμένει στην καινοτομία και αγαπά την τεχνολογία φανατικά.

Το κοιτάζεις και μπερδεύεσαι. Τη μια μοιάζει με καράβι, την άλλη με πουλί. Στα δικά μου μάτια, για παράδειγμα, είναι ένα μπουμπούκι από μέταλλο το οποίο ανοίγει διστακτικά τα πέταλά του. Ό,τι κι αν βλέπει κανείς, γεγονός πάντως παραμένει ότι το νέο καμάρι του μυθικού οίκου μόδας είναι φτιαγμένο για να εξιτάρει την περιέργεια και να προκαλεί τον θαυμασμό. Το φουτουριστικό του εσωτερικό προγραμματίζεται να φιλοξενήσει συναυλίες καλλιτεχνών (που όπως μαθαίνω είναι ήδη sold out), αλλά κυρίως όλα τα έργα που ανήκουν στον LVMH και προσωπικά στον πρόεδρό του, Bernard Arnault. Η επαφή αυτής της μεγάλης συλλογής με το κοινό θα εξελιχτεί μέσα από τρία διαδοχικά στάδια (τα οποία ξεκινούν από το φετινό φθινόπωρο και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβρη του 2015), και είναι απίστευτη, αφού περιλαμβάνει έργα των Jean-Michel Basquiat, Gilbert & George και Jeff Koons.

Σαν να μην ήταν τα παραπάνω αρκετά από μόνα τους, το μουσείο αποφάσισε να συμπεριλάβει στα εκθέματα έργα των Ellsworth Kelly, Olafur Eliasson, Janet Cardiff, Sarah Morris κ.α. Τα λαμπρά εγκαίνια του Fondation Louis Vuitton τίμησαν με την παρουσία τους διάσημοι καλλιτέχνες, από όλον τον κόσμο. Οι τυχεροί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε ένα χώρο που υπερβαίνει τα τυπικά όρια, τα οποία δεσμεύουν συμβατικά ένα μουσείο Τέχνης. Ο Gehry δηλώνει χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξερευνήσει κανείς τη σχέση μεταξύ μόδας και τέχνης – δεν αφορούν την άξεστη εμπορικότητα και τον καταναλωτισμό αναγκαστικά. Το συγκεκριμένο κτίσμα είναι ανοιχτό στον πειραματισμό και ελπίζω ο Arnault να έχει όρεξη να πειραματιστεί με αυτό. Άλλωστε, ποιος έρχεται σε ένα μέρος που βρίσκεται μέσα σε έναν κήπο, αν όχι για να παίξει;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News