241
Πρόκειται για μια σπουδαία νίκη του κινήματος κατά της «φτώχειας περιόδου» | Reuters

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 13:17
Πρόκειται για μια σπουδαία νίκη του κινήματος κατά της «φτώχειας περιόδου»
|Reuters

Η Σκωτία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα παρέχει δωρεάν προϊόντα περιόδου

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 13:17

Η Σκωτία έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα στον κόσμο που παρέχει δωρεάν στις γυναίκες πρόσβαση στα προϊόντα περιόδου.

Τα μέλη του τοπικού κοινοβουλίου της χώρας ενέκριναν ομοφώνως το σχετικό νομοσχέδιο που εισήγαγε η Μόνικα Λένον του Εργατικού Κόμματος.

Ερευνες που έγιναν στη Σκωτία έδειξαν ότι σημαντικό ποσοστό γυναικών, κυρίως νεαρών κοριτσιών, δεν έχει πρόσβαση στα κατάλληλα προϊόντα, όπως ταμπόν και σερβιέτες, για οικονομικούς λόγους.

Ο νέος νόμος υποχρεώνει τις δημοτικές αρχές ανά την επικράτεια να διαθέτουν δωρεάν τα προϊόντα αυτά σε όποιες γυναίκες τα χρειάζονται. Ετσι, εξαρτάται πλέον από τον καθέναν από τους 32 δήμους της Σκωτίας να καταρτίσει ανεξάρτητα το δικό του πλάνο διάθεσης των προϊόντων περιόδου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Μόνικα Λένον είχε αρχίσει σχετική εκστρατεία από το 2016 και τώρα δηλώνει ότι η νέα νομοθεσία είναι ακόμη πιο απαραίτητη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η περιόδος δεν σταματά λόγω των πανδημιών και το έργο μας να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε απαραίτητα προϊόντα όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό» δήλωσε.

Σύμφωνα με έρευνα στη Βρετανία, το μηνιαίο κόστος αγοράς προϊόντων περιόδου ανέρχεται περί τα 10 ευρώ, ποσό που για κάποια νεαρά κυρίως κορίτσια είναι δύσκολο να καλυφθεί. Υπολογίστηκε ότι περίπου μία στις τέσσερις μαθήτριες και φοιτήτριες ειδικά στη Σκωτία δυσκολεύονται να πληρώσουν το ποσό αυτό και συχνά καταφεύγουν σε υποκατάστατα.

Επιπλέον υπάρχει και το λεγόμενο «στίγμα περιόδου», με το 71% των ηλικιών 14 έως 21 ετών να δηλώνει ότι έρχεται σε αμηχανία όταν πρέπει να αγοράσει σχετικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...