442
To εξώφυλλο της ιταλικής La Repubblica ήταν αφιερωμένο στα ρεπορτάζ για την ρωσίδα κατάσκοπο |

Η ρωσίδα που κατασκόπευε σε αρχηγείο του ΝΑΤΟ για 10 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2022, 12:36
To εξώφυλλο της ιταλικής La Repubblica ήταν αφιερωμένο στα ρεπορτάζ για την ρωσίδα κατάσκοπο
|

Η ρωσίδα που κατασκόπευε σε αρχηγείο του ΝΑΤΟ για 10 χρόνια

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2022, 12:36

Μαρία Αντέλα Κούφελντ Ριβέρα. 30 ετών. Εργαζόμενη στo αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη από το 2008 μέχρι και το 2018, μιλούσε έξι γλώσσες και όλοι την περιέγραφαν ως ιδιαίτερα έξυπνη. Μία ταλαντούχα και φιλόδοξη γυναίκα που όμως έκρυβε ένα σκοτεινό μυστικό.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και ιστότοπους δημοσιογραφικών ερευνών, αποκάλυψε ότι η Μαρία Αντέλα ήταν ρωσίδα πράκτορας που κατάφερε να παρεισφρήσει στο αρχηγείο της ΝΑ Πτέρυγας του ΝΑΤΟ στη ιταλική πόλη.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε ότι η πράκτορας, η οποία είχε υιοθετήσει το παραπάνω όνομα, χρησιμοποίησε διαβατήρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, για να εισέλθει στην Ιταλία χρησιμοποίησε διαβατήριο που ανήκε στη GRU, την υπηρεσία πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Mία σύγχρονη Μάτα Χάρι, η οποία χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές για να σαγηνεύει τους συνομιλητές της» γράφει η La Repubblica. Το ονοματεπώνυμο που δήλωνε φυσικά δεν ήταν το πραγματικό της και σύμφωνα με τα όσα είχε πει, ήταν γεννημένη στο Περού από γερμανό πατέρα.

Δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί αν η κατάσκοπος «έκλεψε» απόρρητα στοιχεία, αλλά είναι σαφές ότι ήρθε σε επαφή με έναν χώρο που αποτελεί το ανώτατο επίπεδο της στρατιωτικής, επιχειρησιακής ισχύος των δυτικών χωρών στην Ευρώπη.

H Μαρία Αντέλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, γνώρισε πολύ γρήγορα μέλη του προσωπικού της βάσης του ΝΑΤΟ στην Νάπολη και πήρε μέρος στην κοσμική ζωή της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου. «Πριν εξαφανιστεί, κατέκτησε πολλές καρδιές, και προκάλεσε σειρά ερωτικών απογοητεύσεων», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

«Είναι σαφές ότι η όλη αυτή υπόθεση θέτει γενικότερο θέμα ασφάλειας, ως προς την προστασία των στρατιωτικών μυστικών της βάσης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και του Έκτου Αμερικανικού Στόλου», τονίζουν πολλοί ιταλοί αναλυτές.

Το γεγονός πως «στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, οι Bellingcat και The Insider [σ.σ. ερευνητικές δημοσιογραφικές ομάδες] αποκάλυψαν ποιοι προσπάθησαν να δηλητηριάσουν τον Σεργκέι Σκριπάλ και τον βούλγαρο κατασκευαστή όπλων Εμίλιαν Γκέμπρεβ δημοσιεύοντας τα έγγραφά τους» και «την επόμενη μέρα, η Μαρία Αντέλα έφυγε ξαφνικά από τη Νάπολη με πτήση για τη Μόσχα, χωρίς να ξαναεμφανιστεί ποτέ» κίνησε την περιέργεια της ερευνητικής ομάδας.

Η οριστική απόδειξη για την διπλή ζωή της Ρωσίδας, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, προέρχεται από τα κοινωνικά δίκτυα της χώρας της, και ιδιαίτερα από το Odnoklassniki (ΟΚ), όπου η γυναίκα «τους τελευταίους μήνες έχει διαδώσει κείμενα που επαινούν την εισβολή στην Ουκρανία στην ομάδα “Φίλοι του Πούτιν”».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...