544
|

Δεν αγαπάμε την ίδια Ευρώπη

Avatar testSO 4 Ιανουαρίου 2015, 20:57

Δεν αγαπάμε την ίδια Ευρώπη

Avatar testSO 4 Ιανουαρίου 2015, 20:57

Εντάξει, το ένα δεν αποκλείει το άλλο αλλά κάτι λάθος έχουμε καταλάβει. Νομίζω. Όταν ως άνθρωπος και (κυρίως) ως κόμμα και πολιτική, δηλώνεις σε όλους τους τόνους ότι είσαι υπέρ της Ευρώπης, καλό θα ήταν να γνωρίζεις και λίγα πράγματα για αυτή. Ή, αν τα γνωρίζεις, που μάλλον τα γνωρίζεις, να τα λάβεις υπ' όψη σου, εφαρμόζοντας την Ευρώπη στην πράξη. Το κάνεις; Την απάντηση την ξέρεις και ο ίδιος και είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Διότι, μπορεί να φωνάζεις όλη μέρα ότι είσαι με την Ευρώπη, αλλά όταν ελέγχεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους αν και πότε πάνε στη εκκλησία, μόνο με Ευρωπαίο δεν μοιάζεις. Όταν κάνεις θέμα το όνομα του παιδιού του αντιπάλου σου, επειδή «δεν είναι χριστιανικό ορθόδοξο», μόνο Ευρωπαίος δεν είσαι, ας το ξέρεις. Όταν θεωρείς ότι είναι σοβαρό παράπτωμα η μη βάφτιση αυτού, επίσης δεν έχεις σχέση με την Ευρώπη του σήμερα. Αυτή του Μεσαίωνα, ίσως. Στην Ευρώπη, το δικαίωμα να πιστεύει κανείς ή όχι σε οποιαδήποτε θρησκεία, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Τυπικά το παρέχει και το Σύνταγμά σου, αλλά εσύ αν ο άλλος δεν κάνει τον σταυρό τον δείχνεις με το δάχτυλο. Ο δε αγιασμός από παπάδες στη Βουλή, είναι μοναδική «πατέντα». Καθόλου, όμως, ευρωπαϊκή.

Την ώρα που εσύ θεωρείς a priori επικίνδυνο κάθε μουσουλμάνο, σκέψου ότι αυτό στην Ευρώπη το κάνουν αποκλειστικά μόνο οι ακροδεξιοί. Ευρώπη είναι εκείνη που έχει τζαμιά σε όλες τις πρωτεύουσες, όπως και εκκλησίες, αλλά εσύ το αρνείσαι στους μουσουλμάνους πολίτες της χώρας, επειδή, όταν δεν «χαλάει την εικόνα στους τουρίστες», «προκαλεί ο μιναρές» του. Ωστόσο, ακόμα και χωρίς μιναρέ, δεν το κάνεις. Μέχρι και η Τουρκία του Ερντογάν ανακοίνωσε ανέγερση νέας εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, που δεν τον λες και ακριβώς Ευρωπαίο.

Αγαπάς να είσαι στην Ευρώπη, και δικαίως, αλλά Ευρώπη είναι αυτή που δίνει άσυλο στους πρόσφυγες και εσύ, όταν δεν τους αποκαλείς «λαθρομετανάστες» και δεν τους κλείνεις στα στρατόπεδα επί μήνες και χρόνια σε άθλιες συνθήκες, τους ταπεινώνεις σε ουρές ή σε αστυνομικά τμήματα, ξεχνώντας το ίδιο σου το παρελθόν και την ιστορία σου. Η Ευρώπη σέβεται τους δημοσιογράφους και την ελευθερία του τύπου. Εσύ, με τις επιθέσεις σε αυτούς, την υποτίμηση του ρόλου τους με κάθε μορφή και ευκαιρία, έφτασες την Ελλάδα να είναι κάτω και από τις περισσότερες αφρικανικές χώρες. Η Ευρώπη δίνει ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα, τα θεωρεί ισότιμους πολίτες της, αλλά εσύ καταργείς τον νόμο που το ρυθμίζει και τα θεωρείς ξένα, ακόμα και αν φτάσουν να τελειώσουν το πανεπιστήμιο. Η Ευρώπη αναγνωρίζει το δικαίωμα συμβίωσης ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια κάτι που εσύ, όταν δεν δηλώνεις ότι «δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι…», λες ότι «μου χαλάει την αισθητική». Επίσης, αυτήν την Ευρώπη των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, όταν την αποκαλείς «Ευρώπη των πουσταριών», μάλλον δεν θες να της μοιάσεις. Η Ευρώπη λοιπόν είναι πάνω απ’ όλα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δημοκρατία. Και για εσένα, θεωρητικά αλλά και πρακτικά, καιρό τώρα, και τα δύο «υποφέρουν». Φοβάμαι λοιπόν, για να μην πω ότι είμαι σίγουρος, πως για σένα Ευρώπη σημαίνει μόνο ευρώ. Πιστεύεις ότι η Ευρώπη είναι χαρτονόμισμα, αντί για Δημοκρατία. Όπως τότε, που πίστευες ότι είναι «πακέτο Ντελόρ». Και δεν σε πιστεύω όταν αναφέρεσαι στην αγάπη και τον σεβασμό για την Ευρώπη. Δεν αγαπάμε, τελικά, την ίδια Ευρώπη.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News