767
To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, όπου καταγράφηκε το πρώτο θύμα κορονοϊού στην Ελλάδα | Intime

Κορονοϊός: Γιατί ήταν μη αναστρέψιμη η κατάσταση του 66χρονου Μανώλη Αγιομυργιαννάκη

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Μαρτίου 2020, 09:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/03/2020 13.30
To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο, όπου καταγράφηκε το πρώτο θύμα κορονοϊού στην Ελλάδα
|Intime

Κορονοϊός: Γιατί ήταν μη αναστρέψιμη η κατάσταση του 66χρονου Μανώλη Αγιομυργιαννάκη

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 12 Μαρτίου 2020, 09:20
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 12/03/2020 13.30

Ενας στους επτά ασθενείς με κορονοϊό εμφανίζει δυσκολία στην αναπνοή και άλλες σοβαρές επιπλοκές, ενώ το 6% φτάνει σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, που είναι το πρώτο θύμα του κορονοϊού στη χώρα μας, είχε νοσηλευτεί για 10 ημέρες στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου, όπου εισήχθη με αναπνευστική λοίμωξη.

Ο 66χρονος είχε χαρακτηριστεί «βαρύ περιστατικό» από τις πρώτες ημέρες νοσηλείας του, καθώς είχε εκδηλώσει πνευμονία.

Τέσσερις ημέρες παρέμεινε στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και ακολούθως οι πνεύμονές του άρχισαν να υπολειτουργούν και χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

Ηταν ένας από τους περίπου 5.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο που παρουσίαζαν συγχρόνως τα ίδια συμπτώματα. Και μπορεί ο εκλιπών στη χώρα μας να είχε καρδιολογικά προβλήματα που επηρέασαν, όπως τονίζουν οι ειδικοί την κατάσταση, όμως ήταν μικρός σε ηλικία σε σχέση με το μέσο όρο των 72 ετών.

Τι ακριβώς κάνει ο κορονοϊός

Οι ασθενείς αυτοί υποφέρουν συνήθως από τις βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα και άλλα ζωτικά όργανα και σε κάποιες περιπτώσεις εκδηλώνουν σηπτικό σοκ (επιπλοκή μιας λοίμωξης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τοξίνες μπορεί να ξεκινήσουν μια γενικευμένη φλεγμονώδη απόκριση), σύμφωνα με την κοινή έκθεση που εξέδωσαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Κίνα.

Η εξέλιξη των συμπτωμάτων του κορονοϊού από ήπια σε μέτρια, έως σοβαρά, μπορεί να συμβεί «πολύ, πολύ γρήγορα», εξηγεί στο Bloomberg ο Μπρους Αγιλγουόρντο, βοηθός γενικού διευθυντή του ΠΟΥ που έκανε έρευνα σε 56.000 περιπτώσεις ατόμων με κορονοϊό.

Η κατανόηση της πορείας της νόσου και ο προσδιορισμός των ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι κρίσιμα για τη βελτίωση της περίθαλψης.

«Η κλινική εικόνα δείχνει ένα πρότυπο ασθένειας, ένα μοτίβο όμοιο με αυτό που θα μπορούσαμε να δούμε στη γρίπη», εξηγεί ο Τζέφρι Ταμπενμπέργερ, ειδικός που είχε μελετήσει τη μόλυνση στα θύματα της ισπανικής γρίπης.

Πώς ξεκινά και πώς εξελίσσεται επικίνδυνα

Η νόσος Covid-19 πιθανότατα μεταδίδεται μέσω επαφής με σταγονίδια που φέρουν τον κορονοϊό και τα οποία διασπείρονται στο περιβάλλον από τον βήχα, το φτέρνισμα ή την αναπνοή ενός μολυσμένου ατόμου. Επίσης, παραμένει ζωντανός στις επιφάνειες και όταν αγγίζουμε κάτι και βάζουμε τα χέρια στο πρόσωπο, είναι πολύ εύκολο να κολλήσουμε.

Ετσι, ο κορονοϊός ξεκινάει είτε από τη μύτη είτε από το στόμα, και μόλις εισέλθει στο σώμα, εισβάλλει στα επιθηλιακά κύτταρα που περιβάλλουν και προστατεύουν την αναπνευστική οδό σε όλο το μήκος της. Εάν περιοριστεί στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή από τον φάρυγγα και πάνω, συνήθως η νόσος εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, δηλαδή βήχα και πυρετό.

Αλλά αν ο κορονοϊός περάσει προς το κατώτερο αναπνευστικό μέσω της τραχείας και προσβάλει το τραχειοβρογχικό δέντρο, το οποίο θα τον οδηγήσει απευθείας στους πνεύμονες, τότε τα συμπτώματα γίνονται πιο βαριά και η μορφή της νόσου σοβαρότερη.

Σε αυτή τη φάση ο ιός προκαλεί πνευμονία, η οποία οφείλεται σε δύο παράγοντες, ο πρώτος είναι ο κορονοϊός και ο δεύτερος η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στη λοίμωξη.

«Ο οργανισμός προσπαθεί αμέσως να αποκαταστήσει τη βλάβη στους πνεύμονες», λέει ο Ταμπενμπέργερ, ο οποίος εξηγεί πώς τα λευκά αιμοσφαίρια που καταναλώνουν παθογόνους μικροοργανισμούς και βοηθούν στην επούλωση των κατεστραμμένων ιστών, δρουν ως πρώτη γραμμή άμυνας. Κάτι που φυσιολογικά θα οδηγούσε σε τερματισμό της λοίμωξης μέσα σε λίγες μέρες.

Ωστόσο, σε κάποιες σοβαρές μολύνσεις που προκαλεί, το ανοσοποιητικό σύστημα, στην έντονη προσπάθειά του να εξολοθρεύσει τον ιό, καταστρέφει εκτός από τον κορονοϊό και υγιή κύτταρα.

Ως εκ τούτου, οι βλάβες που προκαλεί στον επιθηλιακό ιστό, που προστατεύει την τραχεία και τους βρόγχους των πνευμόνων, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη προστατευτική βλέννας, καθώς και στους κροσσούς (μικροσκοπικές τρίχες που παγιδεύουν τα μικρόβια), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αποφυγή των λοιμώξεων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει ιούς και βακτήρια να φτάσουν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και το αποτέλεσμα είναι οι πνεύμονες να γίνονται ευάλωτοι σε δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη.

Το σημείο καμπής που οδηγεί σε θάνατο

Οι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή απειλή για την υγεία, επειδή μπορούν να «σκοτώσουν» τα σημαντικά βλαστικά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος που επιτρέπουν στον ιστό να αναγεννηθεί, άρα να προχωρήσει τη διαδικασία της θεραπείας.

Χωρίς αυτά, οι πνεύμονες δεν μπορούν να «επισκευαστούν». Οι κατεστραμμένοι πνεύμονες στη συνέχεια στερούν από άλλα ζωτικά όργανα από το οξυγόνο που τους είναι απαραίτητο, όπως οι νεφροί, το ήπαρ, ο εγκέφαλος και η καρδιά. Το αποτέλεσμα είναι μία πολυπαραγοντική νόσος, κατά την οποία το ένα όργανο μετά το άλλο καταρρέει. Αν ο ασθενής περάσει αυτό το σημείο, οι γιατροί εξηγούν ότι στατιστικά δεν υπάρχουν ελπίδες για αναστροφή της κατάστασης.

Και αυτό ακριβώς συνέβη και με τον πρώτο Ελληνα που έχασε τη ζωή του λόγω του κορονοϊού και της νόσου Covid-19.

Και ακόμη κι αν κάποιος μπαίνει νωρίς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής, όπως ο 39χρονος οφθαλμίατρος στη Γουχάν, μπορεί τελικά να μην τα καταφέρει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...