264
Η φεμινίστρια Χουάνγκ Ζουεκί, ηγετική φωνή του κινεζικού κινήματος #MeToo | YouTube

Κίνα: Δικάζεται φεμινίστρια για αντικαθεστωτική δράση

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 12:36
Η φεμινίστρια Χουάνγκ Ζουεκί, ηγετική φωνή του κινεζικού κινήματος #MeToo
|YouTube

Κίνα: Δικάζεται φεμινίστρια για αντικαθεστωτική δράση

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2023, 12:36

Στο Γκουανγκτζού της Κίνας ξεκίνησε η δίκη της Χουάνγκ Ζουεκίν, «ηγετικής φωνής του κινήματος #MeToo», όπως έγραψε η Corriere dela Sera. H γυναίκα συνελήφθη πριν από δύο χρόνια με την κατηγορία της υπονόμευσης της κρατικής εξουσίας. Μαζί με τη Ζουεκίν, οι Κινέζοι καθίζουν στο εδώλιο και τον Γουάνγκ Τζιανμπίνγκ, «ακτιβιστή για τα δικαιώματα των εργαζομένων», ο οποίος «βοήθησε αρκετές γυναίκες να αναφέρουν τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που υπέστησαν».

Οι Ιταλοί χαρακτήρισαν τη δίκη «το τελευταίο παράδειγμα της εντατικής καταστολής του Πεκίνου κατά της κοινωνίας των πολιτών» και έδωσαν το ιστορικό.

Από τότε που ο Σι Τζινπίνγκ ανέλαβε την εξουσία, το 2012, το Κομμουνιστικό Κόμμα προσπάθησε να φιμώσει τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν υπέρ της ελευθερίας του λόγου και υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Ακτιβιστές, δικηγόροι, Κροίσοι και διανοούμενοι δικάστηκαν και καταδικάστηκαν.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Κινέζοι Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά τη σύλληψη των δύο κατηγορουμένων, τον Σεπτέμβριο του 2021, η αστυνομία ανέκρινε δεκάδες φίλους τους, πιέζοντάς τους να υπογράψουν ενοχοποιητικές καταθέσεις.

Οι κινεζικές υπηρεσίες ενήργησαν αυθαίρετα, χωρίς κανέναν κανόνα, είπε και η φεμινίστρια Λου Πιν στους New York Times.

Το κίνημα #MeToo της Κίνας κέρδισε δυναμική το 2018, όταν ακτιβιστές σε όλη τη χώρα δημοσίευσαν διαδικτυακές αναφορές ζητώντας να διεξαχθούν έρευνες για περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Η έρευνα της Ζουεκίν για παρενοχλήσεις φοιτητριών από κάποια καθηγήτρια πανεπιστημίου ώθησε το κινεζικό υπουργείο Παιδείας της Κίνας να αναλάβει δράση. Η δημοσιογράφος είχε επίσης δημιουργήσει μια πλατφόρμα όπου οι γυναίκες μπορούσαν να αναφέρουν τις παρενοχλήσεις. Μάλιστα, η ίδια κατέθεσε την προσωπική εμπειρία της, με δράστη συνάδελφό της.

Ωστόσο, η μηχανή λογοκρισίας γρήγορα πήρε μπροστά και κατέστησε δύσκολη υπόθεση την οργάνωση διαμαρτυριών και τη διάδοση των σχετικών καταγγελιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...