491
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ανακοίνωση των μέτρων για τα δημοτικά | Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κεραμέως: Κλείνουν τα δημοτικά ως τις 30 Νοεμβρίου – από Τετάρτη αλλά το μεσημέρι η τηλεκπαίδευση

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 12:18
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά την ανακοίνωση των μέτρων για τα δημοτικά
|Intime/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κεραμέως: Κλείνουν τα δημοτικά ως τις 30 Νοεμβρίου – από Τετάρτη αλλά το μεσημέρι η τηλεκπαίδευση

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 12:18

Την αναστολή των μαθημάτων στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αλλά το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών, από την προσεχή Δευτέρα και τουλάχιστον μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν το Σάββατο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Στην ενημέρωση παρών ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που εξειδίκευσε τα μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, κυρίως για τους δημόσιους υπάλληλους.

Η εισήγηση των ειδικών για την απόφαση βασίζεται στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται. Η μείωση της κυκλοφορίας μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων, εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

«Τα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει κι αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα οργανωθεί η εκπαίδευση των παιδιών, μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και της τηλεκπαίδευσης, ζητώντας από όλους, γονείς και συστράτευση για να κρατηθεί «ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία». Το πώς θα γίνει αυτό ορίζοντας μαθήματα μέωγια μικρά παιδιά το απόγευμα είναι ένα θέμα που δεν εξήγησε η υπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, από τη Δευτέρα στις 09:00 η ΕΡΤ2 θα αρχίσει να μεταδίδει τηλεοπτικά μαθήματα για το Δημοτικό – το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αύριο Κυριακή.

Τα μαθήματα τηλεπαίδευσης θα αρχίσουν την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Κάθε διδακτική ώρα θα έχει 30 λεπτά, ενώ τα μαθήματα θα γίνονται από 2 ως τις 5 το απόγευμα για τα δημοτικά και 2 με 4:20 για τα  νηπιαγωγεία,  διάστημα που περιλαμβάνει και διαλείμματα.

Τονίζεται ότι οι δομές ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτές σε όλες τις βαθμίδες.

Όπως ανέφερε η κυρία Κεραμέως, το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε αφενός για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες, είτε επειδή οι γονείς τηλεργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, Αφετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Η κυρία Κεραμέως συμπλήρωσε δε ότι από τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές.

Το κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων συμπαρασύρει και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Για αυτή την κατηγορία ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε ότι για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας. Αυτό σημαίνει μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Ο ίδιος κάλεσε τους δημάρχους να απασχολήσουν το προσωπικό των δημοτικών δομών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...