599
Την επιστολή υπογράφει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως πρόεδρος της ΔΙΣ | Intime/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

«Δεν θα ανεχτούμε κλείσιμο εκκλησιών τα Χριστούγεννα» – ιδού η επιστολή της Ιεράς Συνόδου στον Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 11:50
Την επιστολή υπογράφει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ως πρόεδρος της ΔΙΣ
|Intime/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

«Δεν θα ανεχτούμε κλείσιμο εκκλησιών τα Χριστούγεννα» – ιδού η επιστολή της Ιεράς Συνόδου στον Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2020, 11:50

Με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημέρωσε την κυβέρνηση για την κατάσταση στο εσωτερικό της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις που φέρνει το κλείσιμο των εκκλησιών στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό, ενώ ζητά να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί τα Χριστούγεννα.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είναι αυτός που υπογράφει, ως πρόεδρος της ΔΙΣ, την επιστολή, που έφερε στο φως το  orthodoxia.info.

Ο κ. Ιερώνυμος επικαλείται το πλαίσιο της καλής διάθεσης και της «άριστης συνεργασίας» με την κυβέρνηση και ζητά να επανεξεταστούν οι αποφάσεις να κλείσουν οι ναοί ενόψει των Χριστουγέννων και της περιόδου των εορτών.

«Εκ καθήκοντος αδυνατούμεν να αποδεχθώμεν κλείσιμον των ιερών ναών και απαγόρευσιν προσελεύσεως εις αυτούς των χριστιανών μας», γράφει ο αρχιεπίσκοπος, που επικαλείται ψηφίσματα από πιστούς και ιεράρχες κατά της προοπτικής κλεισίματος των ναών.

Παράλληλα, επικαλείται και «σωρείαν καθημερινών επιθέσεων εκ δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, αλλά και δημοσίων παρεμβάσεων βουλευτών ή επιστημόνων, οι οποίοι διχάζουν την κοινωνίαν, ενσπείρουν μίσος, στοχοποιούν την λατρευτικήν πρακτικήν της Εκκλησίας μεμφόμενοι την Κυβέρνησιν δι’ ανοχήν και επιχειρούν να μετατρέψουν την προστασίαν της δημόσιας υγιείας, μεταξύ άλλων, και εις θρησκευτικό ζήτημα».

Επιπλέον, η ΔΙΣ εκφράζει στον Πρωθυπουργό τον προβληματισμό της για τη «φοβική μεταχείριση των χώρων λατρείας» από το κράτος χαρακτηρίζοντας το πρόστιμο των 1.500€ που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι ιερείς δεν τηρήσουν τα μέτρα «υπέρογκο και αχρείαστο», γιατί όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι ιεράρχες, «ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πρόθεσις παραβάσεως του νόμου».

Τι ζητεί η Εκκλησία

Στην επιστολή καταγράφονται και αιτήματα της Εκκλησίας για τη λειτουργία των ναών κατά τη διάρκεια της περιόδου των μέτρων.

Ζητά, μεταξύ άλλων, να επιτρέπεται στους πιστούς να εισέλθουν στους ναούς, κάνοντας μάλιστα λόγο για «συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα», και καλεί την κυβέρνηση να επιτρέψει την συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες έως 50 ατόμων ανά ιερό ναό ανεξάρτητα από το επίπεδο επιτήρησης της κάθε περιοχής.

Το αίτημα της ΔΙΣ είναι να «παραμένουν ανοικτοί καθ’ όλην την ημέραν και επιτρέπηται η προσέλευσις εις τους Ι. Ναούς ενός ατόμου ανά 10τμ και ως πεντήκοντα ατόμων ανεξαρτήτως επιπέδου επιτηρήσεως.

» Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας, η οποία οφείλει να δέηται και να προσεύχηται υπέρ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου. Επιπροσθέτως θα συντελέση καθοριστικώς εις την διατήρησιν της τάξεως μεταξύ των λαϊκών μελών της Εκκλησίς διότι η αίσθησις ότι η Εκκλησία λειτουργεί έστω και δίχως την ιδικήν των φυσικήν παρουσίαν αποτελεί πηγήν πνευματικής δυνάμεως και αισιοδοξίας ενώ έχομεν αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειρισθούμετα ανακύπτοντα ζητήματα της υγειονομικής κρίσεως».

Για την ατομική προσευχή, «αιτούμεθα όπως προβλεφθή ρητώς και η μετακίνησις πιστών προς τους ιερούς ναούς δια την επιτέλεσιν των συνταγματικώς κατοχυρωμένων θρησκευτικών καθηκόντων των και συγγενών εις τα κοιμητήρια δια την προσευχήν και φροντίδα των μνημάτων των κεκοιμημένων οικείων τους, καθ’ όσον πρόκειται για ανοικτούς χώρους».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα μοναστήρια στα οποία η ΚΥΑ ζητά οι μοναχοί να εκκλησιάζονται κατά ομάδες. Γι αυτά η ΔΙΣ προτείνει να αρθεί αυτός ο περιορισμός σημειώνοντας πως ειδικά στα κοινόβια οι μοναχοί ζουν ούτως η άλλως μαζί και διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο δεν τους επιτρέπεται να εκκλησιάζονται και μαζί.

Τι υποστηρίζει η ΔΙΣ για τα επιδημιολογικά στοιχεία

Ενδιαφέρον έχει το σημείο της επιστολής μει αναφορές στα επιδημιολογικά στοιχεία που σύμφωνα με τους ιεράρχες, δεν δικαιολογούν την μεταχείριση της Εκκλησίας.

«Η ανωτέρω μεταχείρισις δεν φαίνεται να δικαιολογήται τουλάχιστον εκ των προς ώρας δημοσιευθέντων επιδημιολογικών στοιχείων, ούτε εκ του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών, ούτε εν όψει του υψηλού βαθμού συμμορφώσεως των 8.500 κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς δεν κατέστησαν γνωστά περιστατικά διασποράς του κορωνοϊού εντός των Ναών.

» Εξ άλλου το νέον κύμα της πανδημίας δεν ενέσκηψε κατόπιν πανδήμων εορτασμών μεγάλων χριστιανικών εορτών, αλλά έπεται των θερινών διακοπών και των μεγάλων συγκεντρώσεων εις τα αστικά κέντρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...