409
Πολυκατοικίες στον Πειραιά | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κατατέθηκε στη Βουλή η νέα ρύθμιση για την Α’ κατοικία

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 20:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2019 22:30
Πολυκατοικίες στον Πειραιά
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Κατατέθηκε στη Βουλή η νέα ρύθμιση για την Α’ κατοικία

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 20:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/03/2019 22:30

Το βράδυ της Τρίτης κατατέθηκε στη Βουλή η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας με τη μορφή  τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως ανέφερε το iefimerida, οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  • Η αξία της προστατευόμενης κύριας κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ, αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια, και τα 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.
  • Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου, κατά το τελευταίο έτος, για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, δεν υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για το σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.
  • Αν το σύνολο των οφειλών υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του αιτούντα, του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του αιτούντα, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντα και του συζύγου του, έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, του αιτούντα και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Αν η οφειλή έχει συνομολογηθεί σε άλλο, πλην ευρώ, νόμισμα, τότε για τον καθορισμό του μέγιστου ορίου των 130.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία αλλοδαπού νομίσματος και ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Προϋπόθεση για να ισχύσουν τα παραπάνω είναι ο οφειλέτης να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα απέβη άκαρπο το EuroWorking Group σχετικά με το θέμα, καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος, αναφορικά με την προστασία πρώτης κατοικίας και το πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Το Eurogroup συνεδριάζει στις 5 Απριλίου ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, την 1η Απριλίου, θα έρθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενστάσεις των Θεσμών και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν και ο λόγος που το Eurogroup «πάγωσε» την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίασή του.

Πρόκειται για μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και πλέον το ζήτημα παραπέμπεται στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, που θα γίνει στις 5 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...