306
Ο πάπας Φραγκίσκος, αριστερά, σε συνάντησή του με τον πρώην πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' τον Δεκέμβριο του 2018 | Vatican Media/Handout via REUTERS

Ο Βενέδικτος έσπασε τη σιωπή του, τάσσεται υπέρ της αγαμίας του κλήρου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 10:50
Ο πάπας Φραγκίσκος, αριστερά, σε συνάντησή του με τον πρώην πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' τον Δεκέμβριο του 2018
|Vatican Media/Handout via REUTERS

Ο Βενέδικτος έσπασε τη σιωπή του, τάσσεται υπέρ της αγαμίας του κλήρου

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2020, 10:50

Σε μια σπάνια παρέμβαση προχώρησε ο πρώην πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, ο οποίος σε βιβλίο που συνέγραψε με καρδινάλιο, υπερασπίζεται την παμπάλαιη παράδοση της αγαμίας του καθολικού κλήρου.

Είναι, όπως σημειώνει το Reuters, μια παρέμβαση σε στρατηγικά επιλεγμένη στιγμή για να πιέσει τον διάδοχό του, πάπα Φραγκίσκο, να μην αλλάξει τους κανόνες.

Ο 92χρονος πλέον Βενέδικτος συνέγραψε βιβλίο με τίτλο «Από τα βάθη της καρδιάς μας» μαζί με τον καταγόμενο από τη Γουινέα συντηρητικό καρδινάλιο Ρόμπερτ Σάρα, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής του Βατικανού για την λατρεία.

Οπως εξηγεί, η αγαμία είναι παράδοση της Καθολικής Εκκλησίας εδώ και 1.000 χρόνια και έχει εξαιρετική σημασία γιατί επιτρέπει στον ιερέα να αφοσιωθεί στα καθήκοντά του. Τονίζει ότι δεν φαίνεται δυνατόν να επικεντρωθεί κανένας ταυτόχρονα και στην ιεροσύνη και στον γάμο.

Το Βατικανό δεν σχολίασε το βιβλίο, που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα.

Με μικρά βήματα το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να τίθεται το αίτημα για την κατάργηση της αγαμίας, αλλά υπό όρους. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο σύνοδος καρδιναλίων στον Αμαζόνιο πρότεινε να επιτραπεί σε έγγαμους άνδρες από την περιοχή να χειροτονηθούν.

Ζητούσαν ειδικότερα την χειροτονία έγγαμων ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας, που ήδη είναι διάκονοι, έχουν σταθερή οικογένεια και αποδεδειγμένα είναι ηγέτες στις κοινότητές τους. Η χειροτονία θα γινόταν μετά από επαρκή εκπαίδευση και θα αντιμετώπιζε την έλλειψη ιερέων σε απομακρυσμένες περιοχές εξαιτίας της οποίας οι πιστοί δεν έχουν τη δυνατότητα να εκκλησιάζονται αρκετά συχνά.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα εξετάσει το ζήτημα και θα απαντήσει τους επόμενους μήνες για αυτό και για άλλα ζητήματα που έθεσε η σύνοδος.

Από την πρωτοφανή παραίτησή του το 2013 μέχρι σήμερα ο Βενέδικτος είχε πει ότι θα παραμείνει «κρυμμένος από τον κόσμο» – μια υπόσχεση που δεν τήρησε απόλυτα.

Οι παρεμβάσεις του γίνονται με σπάνιες συνεντεύξεις, άρθρα και κάποιες συνεισφορές σε βιβλία. Οπως σημειώνει το Reuters οι αναφορές του Βενέδικτου έχουν απήχηση σε ένα συντηρητικό κοινό, μέρος του οποίου δεν αναγνωρίζει την νομιμότητα του Φραγκίσκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...