283
Το πλοίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς | Ventura County Fire Department/Handout via REUTERS

Καλιφόρνια: Στους 25 οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας – Εννέα οι αγνοούμενοι

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 07:51
Το πλοίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς
|Ventura County Fire Department/Handout via REUTERS

Καλιφόρνια: Στους 25 οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας – Εννέα οι αγνοούμενοι

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2019, 07:51

Τουλάχιστον 25 πτώματα ανασύρθηκαν από τη θάλασσα ή εντοπίστηκαν στον βυθό μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πλοίο το οποίο μετέφερε δύτες και είχε αγκυροβολήσει για να διανυκτερεύσει στα ανοικτά νησιού στη νότια Καλιφόρνια.

Αλλοι εννέα είναι οι αγννοούμενοι για τους οποίους σχεδόν δεν υπάρχουν ελπίδες να εντοπιστούν ζωντανοί.

Συνολικά, στο πλοίο επέβαιναν 39 άνθρωποι, έξι μέλη πληρώματος και 33 επιβάτες όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Η φωτιά στο μήκους 23 μέτρων Conception ξέσπασε στις 03:15 της Δευτέρας (13:15 ώρα Ελλάδας), ενώ το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο μερικές δεκάδες μέτρα από το νησί Σάντα Κρους, σύμφωνα με την ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Πέντε μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ οι περισσότεροι επιβάτες κοιμούνταν σε κουκέτες, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το σκάφος, που τα τελευταία χρόνια μετέφερε συνήθως λάτρες των καταδύσεων, βυθίστηκε καθώς πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά το πρωί της Δευτέρας. Το κουφάρι του βρίσκεται σε βάθος περίπου είκοσι μέτρων και σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρων από το νησί.

Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν απόσπασμα του σήματος κινδύνου που εξέπεμψε μέλος του πληρώματος. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», έλεγε απελπισμένος ο ναυτικός στον συνομιλητή του στον ασύρματο, ενώ το στέλεχος της ακτοφυλακής επέμενε να ρωτά αν οι επιβάτες μπορούσαν να βγουν από το σκάφος και εάν το πλήρωμα διέθετε πυροσβεστήρες για να σβήσει τις φλόγες. Οι απαντήσεις δεν ακούγονται καθαρά.

Οι Αρχές δεν έχουν αναφέρει ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς. Το σκάφος μετέφερε φιάλες προπανίου και οξυγόνου που, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξερράγησαν ενώ ήταν τυλιγμένο στις φλόγες.

Το Conception, που ναυπηγήθηκε το 1981, είχε αποπλεύσει από τη Σάντα Μπάρμπαρα το πρωί του Σαββάτου μεταφέροντας δύτες για μια εξόρμηση σε κοντινά νησιά, τα οποία πολυσύχναστη τουριστική περιοχή. Οι Αρχές επιβεβαίωσαν ότι τηρούσε όλους τους κανονισμούς ασφαλείας και ότι δεν είχε ιστορικό παραβιάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...