451
Η επίσκεψη του τυφώνα στις Μπαχάμες συνοδεύθηκε από ζημιές σε 13.000 οικίες | Reuters

Σε συναγερμό η Φλόριντα για το πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 21:01
Η επίσκεψη του τυφώνα στις Μπαχάμες συνοδεύθηκε από ζημιές σε 13.000 οικίες
|Reuters

Σε συναγερμό η Φλόριντα για το πέρασμα του τυφώνα Ντόριαν

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 21:01

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές στην Φλόριντα των ΗΠΑ καθώς πλησιάζει απειλητικός ο Ντόριαν, μετά την σύντομη, αλλά άκρως καταστροφική του βόλτα από τις γειτονικές Μπαχάμες.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 13.000 οικίες υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από το πέρασμα του τυφώνα στο νησιωτικό σύμπλεγμα, πριν λίγες ώρες.

Ο τυφώνας αναποδογύρισε αυτοκίνητα, με τα νερά να ανεβαίνουν στις κορυφές των σπιτιών και τους κατοίκους να αναζητούν καταφύγιο στα πιο ψηλά μέρη του συμπλέγματος των 700 περίπου νησιών-ατολών.

Πάντως, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, δεν υπήρχε καμία επίσημη αναφορά για τυχόν θύματα στις Μπαχάμες.

Πάντως, με τον τυφώνα να πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα, ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον Ντε Σάντις, διέταξε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών – ένα μέτρο που επηρεάζει σχεδόν 800.000 κατοίκους – και ενώ οι πολιτείες της Φλόριντα, της Τζόρτζια, της Νότιας και Βόρειας Καρολίνας, έχουν κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις ότι πρόκειται έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες των τελευταίων δεκαετιών.

Άνεμοι ταχύτητας άνω των 200 χλμ./ώρα χτύπησαν τις Μπαχάμες

Ο Ντόριαν έχει εξασθενήσει ελαφρώς και είναι πλέον στην κατηγορία 4, με τις ταχύτητες των ανέμων να αγγίζουν τα 250 χλμ την ώρα, ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Προκειμένου να διευκολύνει την εκκένωση των περιοχών ο Ντε Σάντις ανακοίνωσε ότι οι πολίτες δεν θα πληρώνουν διόδια κατά την διέλευσή τους από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Διεθνή αεροδρόμια, όπως το Φορτ Λόντερντέιλ, έκλεισαν, ενώ έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 200 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Ορλάντο.

Επίσης, πάνω από 70 νοσοκομεία και βοηθητικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη εκκενωθεί κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Φλόριντα.

Κάτοικοι της Φλόριντα καρφώνουν προστατευτικές τάβλες κόντρα-πλακέ στην πρόσοψη του καταστήματός τους δια παν ενδεχόμενο…

Σημειώνεται ότι περίπου 19 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις περιοχές που μπορεί να πληγούν από τον Ντόριαν.

Εκατοντάδες εθελοντές υπό τον Ερυθρό Σταυρό, οχήματα ταχείας επέμβασης και περισσότερα από 30 φορτηγά γεμάτα από προμήθειες με είδη πρώτης ανάγκης είναι σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν ανθρώπους που ζουν σε περιοχές που αναμένουν την έλευση του τυφώνα.

Ηλικιωμένοι απομακρύνονται άρον άρον από κέντρο ευγηρίας στη Φλόριντα

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ που έχει την έδρα του στο Μαϊάμι, ο Ντόριαν ήδη ισοφάρισε το ρεκόρ του 1935 του πιο ισχυρού κυκλώνα του Ατλαντικού όταν έφθασε στη στεριά.

Εικόνες που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες καταστροφές.

Διάφορα βίντεο που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας Tribune 242, δείχνουν τεράστια κύματα να χτυπούν τις στέγες των ξύλινων σπιτιών, πλοία που έχουν ανατραπεί να επιπλέουν σε λασπωμένα νερά, ανάμεσα σε κλαδιά δέντρων, μαδέρια και άλλα χαλάσματα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...