461
Ισραηλινή με τη σημαία της χώρας της περνά μπροστά από αφίσες με τα πρόσωπα των ομήρων της Χαμάς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Ιερουσαλήμ | REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Επιστρέφει στις συνομιλίες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τους ομήρους της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 14:37
Ισραηλινή με τη σημαία της χώρας της περνά μπροστά από αφίσες με τα πρόσωπα των ομήρων της Χαμάς κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Ιερουσαλήμ
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Επιστρέφει στις συνομιλίες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τους ομήρους της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2024, 14:37

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός την νύχτα πραγματοποίησε νέους βομβαρδισμούς στο βόρειο και το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

Η απόφαση για τη συνέχιση των συνομιλιών αυτών έρχεται μετά την μετάδοση ενός σκληρού βίντεο που δείχνει ισραηλινές νεοσύλλεκτες που απήχθησαν από τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά την άνευ προηγουμένου επίθεσή τους στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.

Οι οικογένειες των πέντε νεοσύλλεκτων που κρατούνται όμηροι στη Γάζα έδωσαν την, Τετάρτη, την άδεια για τη μετάδοση του βίντεο.

Σε αυτό το απόσπασμα από βίντεο που τράβηξαν τρομοκράτες της Χαμάς, σύμφωνα με τις οικογένειες, φαίνονται οι νεαρές γυναίκες, κάποιες με αίμα στο πρόσωπο, να κάθονται κάτω με τις πιτζάμες τους και τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη.

«Οι εικόνες αποκαλύπτουν την βίαιη, ταπεινωτική και τραυματική μεταχείριση που υπέστησαν τα κορίτσια αυτά την ημέρα της απαγωγής τους», υπογράμμισε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων σε ανακοίνωσή του.

Οι εικόνες αυτές «θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μου να πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις ως την εξάλειψη της Χαμάς, για να εγγυηθώ ότι αυτό που είδαμε απόψε δεν θα συμβεί ποτέ ξανά», αντέδρασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram, προτού συνεδριάσει αργά το βράδυ της Τετάρτης το υπουργικό του συμβούλιο πολέμου.

Ο πρωθυπουργός «έδωσε εντολή στην ομάδα των διαπραγματευτών να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εξασφαλίσει την επιστροφή των ομήρων», σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ισραηλινής κυβέρνησης.

Στις αρχές Μαΐου, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, δεν καρποφόρησαν έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για ανακωχή στη Γάζα, που θα συνδεόταν με την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Εμποδίζεται η παράδοση βοήθειας

Στη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες άρχισαν εκεί χερσαίες επιχειρήσεις στις 7 Μαΐου, προκαλώντας τον εκτοπισμό 800.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συνεχίζουν να επιχειρούν στις συνοικίες Μπραζίλ και Σαμπούρα, σύμφωνα με τον στρατό.

Μετά την ανάπτυξη την ίδια ημέρα του ισραηλινού στρατού στην παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διάβασης της Ράφα, Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι αλληλοκατηγορούνται για την παράλυση του περάσματος αυτού από όπου διερχόταν το βασικό μέρος των καυσίμων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των νοσοκομείων και την ανθρωπιστική επιμελητεία.

Οι παραδόσεις εμποδίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στις διαβάσεις στην ισραηλινή πλευρά του Κερέμ Σαλόμ και του Ερέζ, σύμφωνα με υπηρεσίες ανθρωπιστικής αρωγής. Βοήθεια βρίσκεται επίσης αποκλεισμένη στην αιγυπτιακή πλευρά της διάβασης της Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ωστόσο την Πέμπτη ότι 371 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια, περιλαμβανομένων τροφίμων, εισήλθαν την Τετάρτη, στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω της προσωρινής προβλήτας που κατασκεύασε στην ακτή του θύλακα ο αμερικανικός στρατός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...