302
Στις συνομιλίες του στο Πεκίνο ο Aντονι Μπλίνκεν θα επιχειρήσει εξομάλυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων | Lehtikuva/via REUTERS

Και ξαφνικά φήμες ότι ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 20:50
Στις συνομιλίες του στο Πεκίνο ο Aντονι Μπλίνκεν θα επιχειρήσει εξομάλυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων
|Lehtikuva/via REUTERS

Και ξαφνικά φήμες ότι ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2023, 20:50

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα τις επόμενες εβδομάδες – αυτή την πληροφορία έδωσαν στο CNN δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και μια πηγή «που γνωρίζει το θέμα» όπως σημείωσε το αμερικανικό δίκτυο.

Αν η πληροφορία αληθεύει –διακινήθηκε την ημέρα που ο Μπλίνκεν πετούσε για το Ριάντ–, είναι δείγμα ότι οι δύο χώρες προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους ύστερα από τη σκληρή «ταϊβανολογία» των τελευταίων μηνών και την ιστορία με τα κατασκοπευτικά μπαλόνια της Κίνας που εντοπίστηκαν πάνω από την ενδοχώρα των ΗΠΑ.

Φυσικά, οι ΗΠΑ δεν μετέβαλαν άποψη ότι ο Νο 1 εχθρός τους στις παρούσες γεωπολιτικές και οικονομικές-παραγωγικές συνθήκες είναι η Κίνα, όπως ο ίδιος ο Μπλίνκεν έχει δηλώσει ρητώς και κατηγορηματικώς.

Οι προσπάθειες επαναπρογραμματισμού του ταξιδιού του Μπλίνκεν στο Πεκίνο βρίσκονται σε εξέλιξη, ανέφεραν οι πηγές. Το ταξίδι του ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο αναβλήθηκε έπειτα από την προαναφερθείσα διέλευση ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ. Τότε, από το περιστατικό αυτό είχε προκληθεί οργή στον Λευκό Οίκο.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βένταντ Πάτελ δήλωσε την Τρίτη 6 Ιουνίου: «Δεν έχουμε κανένα ταξίδι για να το ανακοινώσει ο υπουργός. Η επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα επαναπρογραμματιστεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες». Η είδηση του επαναπρογραμματισμένου ταξιδιού διακινήθηκε αφότου αξιωματούχοι και των δύο πλευρών είχαν «ειλικρινείς» και «παραγωγικές» συζητήσεις στο Πεκίνο την περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με αναφορές και από τις δύο χώρες.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι που ταξίδεψαν στο Πεκίνο ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ, και η διευθύντρια του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αρμόδια για την Κίνα και την Ταϊβάν, σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, Σάρρα Μπέραν. Τον Φεβρουάριο, ύστερα από τη υπόθεση με το μπαλόνι, ο Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι θα επισκεφθεί το Πεκίνο «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...