2123
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος και η Βασιλική Θάνου. Ενα ηχητικό τούς συνδέει | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/SOOC/CreativeProtagon

Ηχητικό ντοκουμέντο για τον «εκβιασμό» του Βγενόπουλου από τη Θάνου

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 11:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/02/2022, 18:34
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος και η Βασιλική Θάνου. Ενα ηχητικό τούς συνδέει
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/SOOC/CreativeProtagon

Ηχητικό ντοκουμέντο για τον «εκβιασμό» του Βγενόπουλου από τη Θάνου

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2022, 11:34
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/02/2022, 18:34

Ηταν 11 Μαΐου του 2016, όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος, τότε επικεφαλής της MIG και αντιμετωπίζοντας προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, είχε δώσει συνέντευξη Τύπου καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι του είχαν ζητηθεί χρήματα για λογαριασμό τής τότε προέδρου του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακής Πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου. Μάλιστα είχε γνωστοποιήσει ότι είχε καταθέσει και σχετική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο Βγενόπουλος, ο οποίος απεβίωσε έξι μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016, είχε πει ότι μέσω μιας επιχειρηματία έμπιστης της κυρίας Θάνου τού είχαν ζητηθεί  χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου» και ότι του είχε ζητηθεί μέγεθος «βιβλιοθήκης». Εκείνη την περίοδο κρινόταν μεταξύ άλλων η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Οι σοβαρότατες αυτές καταγγελίες δεν εξακριβώθηκαν ποτέ. Τόσο επειδή ο καταγγέλλων επιχειρηματίας είχε στο μεταξύ φύγει από τη ζωή, όσο και επειδή, σύμφωνα με όσα σχολίασε η Ιωάννα Μάνδρου στον ΣΚΑΪ την Τρίτη, η έρευνα αρχειοθετήθηκε στους «δαιδαλώδεις διαδρόμους» της ελληνικής Δικαιοσύνης εκείνα τα χρόνια.

Τώρα όμως το iefimerida.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα ηχητικό ντοκουμέντο, που περιγράφεται ως αποδεικτικό των συνομιλιών που είχε ο Ανδρέας Βγενόπουλος με μια επιχειρηματία η οποία είχε δράσει ως ενδιάμεσος για λογαριασμό της κυρίας Θάνου.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο επιχειρηματίας είχε ηχογραφήσει τη συνομιλία που είχε στο γραφείο του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία ήταν η αγγελιαφόρος των μηνυμάτων. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, η Δ.Μ. ακούγεται να παραδέχεται ότι του μετέφερε αίτημα της κυρίας Θάνου για «βιβλία» και ότι αν τελικώς ο επιχειρηματίας έδινε τα χρήματα, αυτά θα πήγαιναν απευθείας στην ίδια, ενώ ο γιος της θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα.

Σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου του Μαΐου του 2016, ο Βγενόπουλος είχε πει: «Σήμερα υπέβαλα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αθηνών για την πιθανολογούμενη τέλεση σοβαρότατων, αξιόποινων πράξεων, και δη της δωροληψίας υπαλλήλου δικαστικού λειτουργού, εμπορίας επιρροής, απόπειρας εκβίασης, παράβασης καθήκοντος, και τυχόν άλλων. Στις πράξεις αυτές φαίνεται ότι εμπλέκονται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, μια επιχειρηματίας φίλη της και άλλα ενδεχομένως συγγενικά της πρόσωπα».

«Μου ζητήθηκε μέγεθος βιβλιοθήκης, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός “βιβλίων”. Κάτι το οποίο δεν έπραξα», είχε προσθέσει.

Σε δύσκολη θέση ο Τσίπρας

Το ηχητικό ντοκουμέντο, που απομένει να επιβεβαιωθεί, δημιούργησε πολιτικές αναταράξεις καθώς η κυρία Θάνου, εκτός από τη θέση της ως πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, υπήρξε και ένα πρόσωπο ιδιαίτερα κοντινό στον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ως γνωστόν, μετά την αποχώρησή της από τον Αρειο Πάγο την όρισε σύμβουλό του στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα όσα ακούγονται εξάλλου σκιαγραφούν ένα ολόκληρο παραδικαστικό κύκλωμα που φαίνεται ότι δρούσε επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πολλές προεκτάσεις, δικαστικές αλλά και πολιτικές, καθώς, εκτός των άλλων, τα ντοκουμέντα περιγράφουν ένα «τετράγωνο» με πρωταγωνιστές την κυρία Θάνου, τον κ. Τσίπρα, τον πρώην αν. υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο –μεταξύ άλλων, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου εμφανίζεται ως εκείνη που ήξερε ποιον θα προτείνει ο κ. Τσίπρας για την Προεδρία της Δημοκρατίας και ποιον θα τοποθετήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με λίγα λόγια, τα όσα αποκαλύπτονται αποσθαρθρώνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς και επαναφέρουν τη συζήτηση για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην πενταετία που είχε την εξουσία της χώρας.

Ηδη η ΝΔ έσπευσε να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του κυρίας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να την διορίσει τελικά πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού; Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της προεδρίας της κυρίας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί; Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Τον κ. Τσίπρα υπέδειξε και το Κίνημα Αλλαγής, που σε ανακοίνωσή του τόνισε:

«Τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν -με αποκρουστικές λεπτομέρειες- ότι πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, συμμετείχαν σε ένα ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και υπόγειων συναλλαγών με επιχειρηματικά συμφέροντα.

»Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην ανάγκη να υπάρξει άμεση και σε βάθος διερεύνηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Να πέσει άπλετο φως σε μια σκοτεινή υπόθεση που εξακολουθεί ως σήμερα να υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς της Πολιτείας. Είναι ζήτημα Διαφάνειας και Δημοκρατίας».

Επρεπε να περάσουν περίπου έξι ώρες μέχρι να υπάρξει επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να καταφεύγει στην προσφιλή της τακτική ανακαλύπτοντας πολιτική σκοπιμότητα και δάκτυλο του Μεγάρου Μαξίμου για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα. «Όσες κασέτες και να ανασύρει από το συρτάρι του το καθεστώς Μητσοτάκη, ας γνωρίζει ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», ανέφεραν μεταξύ άλλων.

«Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει να πει ΜΙΑ λέξη για την ουσία όσων συνταρακτικών αποκαλύπτονται στην επίμαχη συνομιλία! Ούτε μια λέξη, για τους εκβιασμούς, τις  “βιβλιοθήκες” τους χρηματισμούς που περιγράφονται! Ίσως για τον  ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά να αποτελούσαν “κανονικότητα” επί των ημερών του, με βάση όσα έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας. Αντί να απαντήσει, επιτίθεται στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Με αυτό τον τρόπο δείχνει ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλύπτει πλήρως την κα Θάνου, τον κ. Παπαγγελόπουλο και τις πρακτικές τους κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», επανήλθε η Πειραιώς προς απάντηση όσων ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Θάνου: Ο κόσμος δεν ξέρει πώς θα πληρώσει το ρεύμα

Η άμεσα θιγόμενη, η κυρία Θάνου, έκανε περίπου 10 ώρες ώσπου να αντιδράσει. Και τι είπε; Οτι σε μια περίοδο που «όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, που οι τιμές τους ανεβαίνουν καθημερινά» κάποιοι προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες! Υιοθετώντας τη «γραμμή ΣΥΡΙΖΑ», η κυρία Θάνου υποστήριξε ότι πρόκειται για «ανακύκλωση» καταγγελιών «οι οποίες διερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το 2016» και τόνισε πως «σε περίοδο που ο κόσμος αγωνιά για το πώς θα πληρώσει το ρεύμα, το πετρέλαιο, τη βενζίνη και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, που οι τιμές τους ανεβαίνουν καθημερινά, κάποιοι, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα σοβαρά καθημερινά τους προβλήματα».

Βενιζέλος: «Η χώρα σώθηκε στο παρά πέντε»

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης (2012-2015) Βαγγέλη Βενιζέλου, το όνομα του οποίου ακούγεται στο ηχητικό ως φόβητρο για την κυρία Θάνου, ως ο πολιτικός που χάρη και στην ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου θα στεκόταν απέναντι στις όποιες παραθεσμικές ενέργειες της συγκεκριμένης. Ετσι, ο κ Βενιζέλος έκανε την εξής δήλωση:

«Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε κανένας φραγμός. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπήρχε συναγωνισμός κυκλωμάτων. Από την αποκάλυψη της συνομιλίας αυτής -αποκάλυψη που συνιστά μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία αλλά και δημόσιο καθήκον- προκύπτει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι τους απασχολούσε η πολιτική μου αντίδραση και κριτική. Ευχαριστώ για τα εύσημα και λυπάμαι για το βάθος της δοκιμασίας της Δικαιοσύνης. Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε».

50.000 ευρώ το κάθε «βιβλίο»

Το iefimerida.gr, σε ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη, έφερε στο φως τόσο το ηχητικό όσο και τη μηνυτήρια αναφορά του Βγενόπουλου. Εγραψε συγκεκριμένα:

Στη μηνυτήρια αναφορά του, της οποίας έλαβε γνώση το iefimerida, ο επιχειρηματίας ανέφερε ότι η γνωριμία του με τη Δ.Μ. έγινε μέσω ενός κοινού φίλου, αστυνομικού, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014. Εκείνη, η Δ.Μ., προθυμοποιήθηκε να τον φέρει σε επαφή με την κυρία Θάνου. Πράγματι, στις 23 Σεπτεμβρίου, η Δ.Μ. «συνοδευόμενη από την κυρία Θάνου ήρθαν να με συναντήσουν στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου “Υγεία”, το οποίο ανήκει στον Ομιλο της MIG».

Η Θάνου, που τότε ήταν αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, του είπε ότι μίλησε με τον εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο η προκαταρκτική εξέταση ώστε να λήξει η σχεδόν δίχρονη «ομηρία» του. Ο εισαγγελέας δυσφόρησε με την παρέμβαση αυτή, καθώς, όπως λέει ο Βγενόπουλος στην ηχογραφημένη συνομιλία, η Θάνου «τον έβγαλε από μια συνάντηση που ήταν, και φώναζε μετά ο Ελευθεριάνος, το ‘λεγε δεξιά και αριστερά». Και όταν ο επιχειρηματίας τον συνάντησε, προκειμένου να ζητήσει την επίσπευση της διαδικασίας, εκείνος του είπε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες δεν βοηθούν γιατί ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν και πολλές άλλες υποθέσεις που χειρίζονται και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

Την επόμενη ημέρα η Δ.Μ. του μετέφερε μήνυμα ότι η Θάνου «κάτι περιμένει σε αναγνώριση της βοήθειάς της». Ο Βγενόπουλος της έστειλε ένα ασημικό, δώρο για τα Χριστούγεννα.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο σιωπής, η Δ.Μ. επανήλθε την παραμονή της ανάληψης των καθηκόντων της Θάνου ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, τον Αύγουστο του 2015. Μετέφερε ξανά μήνυμα της Θάνου, ότι «τώρα που έχει γίνει πρόεδρος του Αρείου Πάγου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός», θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά τον Βγενόπουλο «σε ό,τι επιθυμούσε». Εκείνη την περίοδο του τηλεφώνησε και ο γιος της Θάνου, ο οποίος είναι δικηγόρος. «Μου συστήθηκε ως “γιος της πρωθυπουργού” και μου ζήτησε συνάντηση». Ο επιχειρηματίας προτίμησε να μην τον συναντήσει.

Κατά τη διάρκεια του 2016, ο Βγενόπουλος συναντήθηκε με τη Δ.Μ. στο γραφείο του 17 φορές, όπως προκύπτει από το ημερολόγιό του, και πολλές άλλες συνομίλησαν τηλεφωνικά. Η συνομιλήτριά του τού μετέφερε το περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων στην υπόθεση της πειθαρχικής έρευνας που είχε παραγγείλει η ίδια η Θάνου κατά της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, επειδή αρχειοθέτησε σκέλος της υπόθεσης Βγενόπουλου.

Και, επιπλέον, την εκτίμηση της προέδρου του Αρείου Πάγου ότι «η κυρία Τσατάνη έχει πράξει καθ’ όλα νομίμως» και ότι η ίδια έχει ήδη βγάλει επί της ουσίας απόφαση περί αρχειοθέτησης της σχετικής υπόθεσης, αλλά «δεν μπορεί να την ανακοινώσει για να μην εκθέσει τους κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο στις τοποθετήσεις που θα έκαναν σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (…). Μεταξύ αυτών που μετέφερε η κυρία Μ. για λογαριασμό της κυρίας Θάνου περιλαμβάνονταν και εκφράσεις της κυρίας Θάνου του τύπου “έχω προσπαθήσει να καλύψω τον Παπαγγελόπουλο όσο μπορώ, αλλά τελικά εγώ δεν θα παρανομήσω και θα εκτεθώ για χάρη του” και “πες στον κ. Βγενόπουλο ότι και για τους συνεργάτες του και για αυτή την υπόθεση όλα θα πάνε καλά και ότι εγώ είμαι φίλη του” κ.λπ.».

Λίγες ημέρες προτού συζητηθούν στα αρμόδια τμήματα του Αρείου Πάγου (5 και 6 Απριλίου 2016) οι εφέσεις των συνεργατών του κατά της απόφασης για την έκδοσή τους στην Κύπρο, η Δ.Μ. πήγε στο γραφείο του Βγενόπουλου.

Και συνεχίζει ο Βγενόπουλος στη μηνυτήρια αναφορά: «Μου μετέφερε ότι η κυρία Θάνου θέλει συγκεκριμένα να μάθει αν είμαι διατεθειμένος να ακολουθήσω τη διαδικασία του “βιβλίου”. Όταν τη ρώτησα τι είναι αυτό, μου είπε ότι πρέπει να δείξω την εκτίμησή μου για τη βοήθεια που μου προσφέρει η κυρία Θάνου κάνοντάς της δώρο ένα βιβλίο όπου ανάμεσα στις σελίδες του θα πρέπει να βάλω έναν αριθμό χαρτονομισμάτων. Στην ερώτησή μου πόσα χαρτονομίσματα μπορούν να χωρέσουν σε ένα βιβλίο και για τι ποσό μιλάμε, μου είπε ότι καθ’ υπολογισμόν μπορεί να χωρέσουν 50.000 ευρώ. Στην επόμενη ερώτησή μου ποιος θα παραλάβει το βιβλίο, μου απάντησε ότι παλιά η κυρία Θάνου τα έπαιρνε η ίδια, αλλά τώρα θα το παραλάβει ο γιος της, και ότι η ίδια μεσολαβεί μόνο για να με βοηθήσει και δεν θέλει καμία ανάμειξη». Ο Βγενόπουλος της είπε ότι θα το σκεφτεί εφόσον οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου θα ήταν δίκαιες, προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να μη βλάψει τα στελέχη του.

Δύο ημέρες μετά, η Δ.Μ. επισκέφθηκε εκ νέου τον επιχειρηματία και του μετέφερε τις ευχαριστίες της Θάνου για την ανταπόκρισή του στη διαδικασία του «βιβλίου». «Αλλά ήθελε να της πω το μέγεθος της βιβλιοθήκης που θα της προσέφερα” και ότι η παράδοση της βιβλιοθήκης πρέπει να γίνει προ της συζήτησης των υποθέσεων του Αρείου Πάγου». Εκεί, ο Βγενόπουλος συνειδητοποίησε ότι η Θάνου επιχειρούσε να του αποσπάσει «ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό», όπως αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά και είπε στη Δ.Μ. ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στηριζόμενος και στη δική της μαρτυρία. Εκείνη τρομοκρατήθηκε, όπως περιγράφει στη μηνυτήρια αναφορά του ο Βγενόπουλος, του είπε ότι η ίδια θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις αντιδράσεις του στην κυρία Θάνου. Οταν τη ρώτησε ποια θα είναι η στάση της αν προχωρούσε σε καταγγελία στη Δικαιοσύνη, η Δ.Μ. του απάντησε ότι δεν μπορούσε να πει την αλήθεια και θα έλεγε ότι τα έβγαζε όλα από το μυαλό της και θα έβγαινε παραμυθατζού. Ταυτόχρονα, όμως, αρνούνταν ότι ζήτησε τα χρήματα για λογαριασμό της και έλεγε ότι θεωρεί ατιμία να στραφεί κατά του Βγενόπουλου. Τελικώς, ο επιχειρηματίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...