589
Πλοίο μιας από τις γραμμές που ενώνουν την ηπειρωτική Ιταλία με τη Σαρδηνία | Reuters

Ιταλική συνταγή: Οι ασθενείς με κορονοϊό σε ξεχωριστά πλοία προς και από την Σαρδηνία

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 18:22
Πλοίο μιας από τις γραμμές που ενώνουν την ηπειρωτική Ιταλία με τη Σαρδηνία
|Reuters

Ιταλική συνταγή: Οι ασθενείς με κορονοϊό σε ξεχωριστά πλοία προς και από την Σαρδηνία

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2020, 18:22

Ένα φιλόδοξο σχέδιο ενδέχεται να βάλει σε εφαρμογή η ιταλική κυβέρνηση.

Προκειμένου να ανασχέσει όσο μπορεί το κύμα της πανδημίας που έχει ενσκήψει εσχάτως στο νησί της Σαρδηνίας, σκέφτηκε να διαχωρίσει τους διαγνωσμένους με κορονοϊό από τους υγιείς.

Οπότε, μέσα στις επόμενες ώρες ίσως και να ανακοινωθεί επισήμως μια συμφωνία ανάμεσα στις περιφέρειες του Λατίου (όπου βρίσκονται τα λιμάνια που μεταφέρουν επιβάτες στη Σαρδηνία) και του ιταλικού νησιού, το οποίο την Δευτέρα μέτρησε 63 κρούσματα με Covid 19 – στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε τουριστικά στέκια, όπως στο γνωστό κλαμπ και εστιατόριο Billionaire, το οποίο έκλεισε προσωρινά. Μάλιστα, ο διάσημος και δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του, ο 71χρονος Φλάβιο Μπριατόρε, εισήχθη σε νοσοκομείο του Μιλάνου, χτυπημένος από κορονοϊό και σε σοβαρή κατάσταση.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει την εξής διαδικασία για όλους τους επιβάτες προς και από την Σαρδηνία: επιτόπιο τεστ για κορονοϊό και όσοι διαγνωσθούν θετικοί θα επιβιβάζονται σε ειδικά πλοιάρια «αναφοράς» που θα διατεθούν από την κυβέρνηση αποκλειστικά για τους επιμολυσμένους – και πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου αυτοί να μην κολλήσουν τους υπόλοιπους γύρω τους.

Αν το σχέδιο εφαρμοσθεί, πάντως, κάποιοι δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη.

Ο κυβερνήτης της Σαρδηνίας, Κριστιάν Σολίνας, κατήγγειλε ότι «η Σαρδηνία δεν είχε ποτέ ιογενή κυκλοφορία του κορονοϊού από τους αυτόχθονες κατοίκους της και όλες οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις είναι είτε εισαγόμενα κρούσματα, είτε άτομα που επέστρεψαν από περιοχές της Ιταλίας όπου υπάρχουν ενεργά κρούσματα».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ζήτησε από τους τουρίστες που έρχονταν στο νησί να παρουσιάσουν πρώτα αρνητικό τεστ για τον ιό πριν επιβιβαστούν στη Σαρδηνία, όπως απαιτούσε ο ίδιος.

«Οι Σαρδηνοί έχουν κάνει μεγάλες θυσίες για να διατηρήσουν την ιϊκή ανοσία στο νησί. Φτάσαμε όμως ήδη σε μια κατάσταση τραγική, η οποία  οφείλεται στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ανθρώπων χωρίς ελέγχους που δυστυχώς υιοθέτησε αυτή η κυβέρνηση», παραπονέθηκε.

Και η αλήθεια είναι ότι ο Σολίνας δεν λέει ανακρίβειες: το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαγνώσθηκαν στην Ιταλία 878 κρούσματα κορονοϊού, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ενώ Κυριακή προς Δευτέρα τα κρούσματα ήταν ακόμη 953, με άλλους τέσσερις νεκρούς.

Στις περιφέρειες με τα περισσότερα κρούσματα συνεχίζουν να συγκαταλέγονται εκείνη της Ρώμης, με 215 μολύνσεις, όπως και του Μιλάνου, με 119.

Ειδικά η ιταλική πρωτεύουσα κατέγραψε μέσα σε 24 ώρες αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, τα οποία στην πλειοψηφία τους συνδέονται με την επιστροφή από τις διακοπές, όπως ανακοίνωσαν την Δευτέρα οι υγειονομικές αρχές.

Αυτά τα 215 νέα κρούσματα αντιπροσωπεύουν «έναν αριθμό ρεκόρ», σχολίασε ο Αλέσιο Ντ’Αμάτο, ο υπεύθυνος για την υγεία στο Λάτιο, την περιφέρεια που περιλαμβάνει τη Ρώμη.

Πράγματι, πρέπει να πάει κανείς πίσω στις 28 Μαρτίου, εν μέσω του lockdown, για να βρει το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν 208 νέα κρούσματα.

«Το 61% (των νέων κρουσμάτων) συνδέεται με επιστροφές από διακοπές», υπογράμμισε ο Ντ’Αμάτο.

Ειδικότερα, το 45% (97 κρούσματα) αφορούν επιστροφές από τη Σαρδηνία, η οποία δεν είχε πληγεί πολύ από το πρώτο κύμα του ιού, αλλά όπου τα πηγαινέλα των τουριστών και τα πάρτι χωρίς προφυλάξεις συνέβαλαν στη διάδοσή του.

Τα νέα κρούσματα αφορούν «στην πλειονότητά τους ασυμπτωματικούς νέους», πρέπει συνεπώς «να μπλοκάρουμε το συντομότερο δυνατόν την αλυσίδα μετάδοσης εντοπίζοντας τους ασυμπτωματικούς και αποφεύγοντας έτσι τη διάδοση του ιού στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο Αλέσιο Ντ’Αμάτο, ο οποίος απηύθυνε «μια έκκληση στους νέους: προσέξτε κυρίως τους οικείους σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε».

«Αν περιμένετε αποτελέσματα από τεστ, πρέπει να μένετε σπίτι σας και να μην βλέπετε κανέναν. Μην αισθάνεστε ανίκητοι», τόνισε.

«Δεν ανησυχώ για τα θετικά κρούσματα που ανακαλύπτουμε, αλλά αντίθετα ανησυχώ για τα αποτελέσματα που θα μπορούσαν να έχουν μεταδόσεις σε οικογενειακό περιβάλλον, αν δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες της αποστασιοποίησης», κατέληξε με νόημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...