571
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε μία τελευταία προσπάθεια να μαζέψει ψήφους | EPA/FABIO FRUSTACI

Ιταλία: «Ετοιμος» να παραιτηθεί από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπερλουσκόνι

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 13:19
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έκανε μία τελευταία προσπάθεια να μαζέψει ψήφους
|EPA/FABIO FRUSTACI

Ιταλία: «Ετοιμος» να παραιτηθεί από υποψήφιος πρόεδρος ο Μπερλουσκόνι

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2022, 13:19

Φαίνεται πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα είναι τελικά υποψήφιος για την ιταλική προεδρία, αν και ακόμα δεν το έχει ανακοινώσει επίσημα, καθώς κάνει μία ύστατη προσπάθεια να εξασφαλίσει ψήφους.

Σύμφωνα με στενό του συνεργάτη πάντως, τα τηλεφωνήματα του πρώην πρωθυπουργού τους βουλευτές για να τους πείσει να τον ψηφίσουν, δεν είχαν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε.

«Η όλη προσπάθεια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με στόχο την εκλογή του στην προεδρία της δημοκρατίας, σταμάτησε», δήλωσε ο στενός του συνεργάτης και βουλευτής Βιτόριο Σγκάρμπι. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, τις περασμένες ημέρες ο Σγκάρμπι βοήθησε τον «Καβαλιέρε» να έρθει σε επαφή με ανένταχτους βουλευτές και γερουσιαστές, με στόχο να καταφέρει να αυξήσει τους υποστηρικτές του.

«Το κύριο πρόβλημα θεωρώ ότι εντοπίζεται σε ανησυχίες “ψυχολογικού” χαρακτήρα. Η όλη επιχείρηση, εκ των πραγμάτων, έχει σταματήσει και τώρα νομίζω ότι ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να δει αν υπάρχει μια αξιοπρεπής διέξοδος, με έναν υποψήφιο της αρεσκείας του. Ισως και τον ίδιο τον νυν πρόεδρο, τον Σέρτζιο Ματαρέλα», δήλωσε ο Σγκάρμπι.

Ετσι, η υποψηφιότητα Μπερλουσκόνι, παρ΄όλη την επίσημη στήριξη όλης της ιταλικής κεντροδεξιάς, δεν δείχνει να είναι σε θέση να συγκεντρώσει την αναγκαία υποστήριξη των βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών πολιτικών παραγόντων που συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Σγκάρμπι, ο Μπερλουσκόνι φαίνεται πως το ξαναπροσπάθησε, τηλεφωνώντας εκ νέου στους βουλευτές και γερουσιαστές και φέρεται να είπε σε βουλευτές του κόμματός του, Φόρτσα Ιτάλια, «δεν θέλω να απογοητεύσω όσους με εμπιστεύονται». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομίλησε και με τους κεντροδεξιούς περιφερειάρχες, οι οποίοι είναι 14 σε σύνολο 20.

Οι ακροδεξιοί Ματέο Σαλβίνι και Τζόρτζια Μελόνι, είχαν πει ότι θα στηρίξουν τον Μπερλουσκόνι. Πλέον, δεν είναι και τόσο σίγουρο – REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Καθώς, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάποιος άλλος υποψήφιος επισήμως για την προεδρία, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια: να εμφανιστεί κάποιος απρόσμενος υποψήφιος τώρα, έστω και τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, να δηλώσει υποψηφιότητα ο Μάριο Ντράγκι, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, ή να επανεκλεγεί ο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Βροντερό «όχι» στον Μπερλουσκόνι από την Κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε και ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, του αριστερού κόμματος Ελεύθεροι και Ισοι, συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Ρώμη για να καθορίσουν μια κοινή στάση ενόψει της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Προς το παρόν, αποφάσισαν να μην προτείνουν επίσημα ένα συγκεκριμένο όνομα, αν και είναι σαφές ότι θα επιθυμούσαν την εκλογή του νυν πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αναφέρονται ανοιχτά στο όνομά του πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής, την ερχόμενη Δευτέρα, για να μην το «κάψουν».

Σε κοινό τους μήνυμα στο Twitter, οι τρεις πολιτικοί υπογράμμισαν ότι «θα συνεργαστούν για να προσφέρουν στην Ιταλία έναν ή μια πρόεδρο που να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες», προσθέτοντας ότι «είναι ανοικτοί στον διάλογο, αλλά κανείς δεν διαθέτει κάποιου είδους προτεραιότητα. Ολοι έχουμε το χρέος της ευθύνης», κατέληξαν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μήνυμα με παραλήπτη τον Μπερλουσκόνι, ο οποίος ήταν ο πρώτος -και προς το παρόν ο μοναδικός- που έδειξε ξεκάθαρα ότι επιθυμεί να είναι ο διάδοχος του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Η όλη προσπάθειά του, βέβαια, τις τελευταίες ώρες δείχνει να συναντά όλο και περισσότερα εμπόδια.

Ο μόνος ο οποίος, σε δήλωσή του μετά τη σημερινή συνάντηση, έκανε σαφή αναφορά στον Καβαλιέρε, ήταν ο επικεφαλής των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε: «Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε έναν ευρύ διάλογο. Θα πρέπει φυσικά να αποσυρθούν από το τραπέζι υποψηφιότητες που δεν χαίρουν κοινής αποδοχής, όπως αυτή του Μπερλουσκόνι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...