523
Ο δικονομικός μαραθώνιος του Αλμπέρτο Μουράλια είχε αίσιο τέλος για τον πρώην αστυνομικό | RAI/capture

Ιταλία: Αποζημίωση-μποναμάς για τον «αστυνομικό με το σώβρακο»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 11:40
Ο δικονομικός μαραθώνιος του Αλμπέρτο Μουράλια είχε αίσιο τέλος για τον πρώην αστυνομικό
|RAI/capture

Ιταλία: Αποζημίωση-μποναμάς για τον «αστυνομικό με το σώβρακο»

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2024, 11:40

Θα μπορούσε να είναι σκηνικό από τις συνθήκες εργασίας την περίοδο της πανδημίας, όταν πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν από το σπίτι, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ένδυσή τους. Ομως αυτό που κατέγραψαν οι κάμερες στην περίπτωση του 61χρονου Αλμπέρτο Μουράλια, συνέβη στον χώρο εργασίας του.

Ο ιταλός αστυνομικός έγινε περίγελος και έχασε τη δουλειά του το 2015, όταν κάμερα ασφαλείας τον κατέγραψε να χτυπά την κάρτα του  φορώντας μόνο ένα φανελάκι και ένα σώβρακο… παλαιάς κοπής. Η απόλυσή του κρίθηκε παράνομη και τώρα ο πρώην εκπρόσωπος του Νόμου θα λάβει αποζημίωση άνω των 225.000 ευρώ.

Ο Μουράλια κατηγορήθηκε ότι σηκώθηκε από το κρεβάτι στο δημοτικό κατάλυμα όπου ζούσε μαζί με την οικογένειά του, σφράγισε την κάρτα εργασίας του, και αμέσως έπεσε ξανά για ύπνο. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα κλειστού συστήματος ασφαλείας το 2015, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Telegraph.

Ο αστυνομικός συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας του δημοτικού συμβουλίου της παραθαλάσσιας πόλης Σανρέμο, στη βορειοδυτική περιοχή της Λιγουρίας, για αδικαιολόγητες απουσίες από τους χώρους εργασίας – και παρουσιάστηκε ως κωμική είδηση στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η εικόνα του αστυνομικού να χτυπά την κάρτα του με τα εσώρουχά του έγινε έμβλημα της μάχης της Ιταλίας ενάντια στους «fannulloni» –τους άχρηστους τεμπέληδες– σε δημοτικά γραφεία και κυβερνητικά τμήματα όλης της χώρας. Ωστόσο η ιταλική Δικαιοσύνη είχε άλλη άποψη.

Επειτα από μακρά δικαστική διαμάχη, το εφετείο της κοντινής Γένοβας αποφάσισε ότι ο αστυνομικός δεν έκανε κοπάνα από την εργασία του και διέταξε το δημοτικό συμβούλιο του Σανρέμο να του καταβάλει 227.000 ευρώ για απώλεια αμοιβών και αποζημίωση. Το δικαστήριο αποφάνθηκε επίσης ότι ο Μουράλια πρέπει να επιστρέψει στη θέση του.

Οι δικηγόροι του ανέφεραν ότι ο αστυνομικός υπάλληλος όχι μόνο δεν ήταν κοπανατζής, αλλά στην πραγματικότητα ήταν υπόδειγμα εργασιακής αρετής. Ισχυρίστηκαν ότι ξυπνούσε καθημερινά στις 5.30 το πρωί για να ανοίξει τις πύλες της τοπικής αγοράς φρούτων και λαχανικών, και μισή ώρα αργότερα ξεκινούσε την εργασία του ως αστυνομικός.

Ως αντάλλαγμα για το άνοιγμα της αγοράς κάθε πρωί, επιτρεπόταν σε αυτόν και στην οικογένειά του να μένουν σε δημοτικά καταλύματα δωρεάν. Ενα άλλο δικαστήριο τον είχε αθωώσει για την κατηγορία της διασπάθισης δημοσίου χρήματος το 2020, με την αιτιολογία ότι είχε το δικαίωμα να χτυπήσει την κάρτα του και ακολούθως να ντυθεί, καθώς η προετοιμασία για τη δουλειά του ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της υπηρεσίας του.

Ο Μουράλια δηλώνει ικανοποιημένος για την αποζημίωση, αλλά δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει στο παλιό πόστο του. Ανέφερε ότι χτύπαγε την κάρτα του φορώντας τα εσώρουχά του ώστε να εξοικονομήσει χρόνο. «Δεν θα ξαναφορέσω τη στολή μου. Κανείς δεν μου ζήτησε συγγνώμη για αυτό που συνέβη και το θεωρώ απαράδεκτο», δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Πρόσθεσε ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν «κόλαση» για τον ίδιο, καθώς μπήκε στο στόχαστρο όλης τη χώρας και αναγκάστηκε να παραβρεθεί σε πολλές δικαστικές αίθουσες και σε ατελείωτες συναντήσεις με δικηγόρους. «Σταμάτησα να βλέπω τηλεόραση γιατί κάθε κανάλι έδειχνε τη φωτογραφία μου με τα εσώρουχα», είπε, συμπληρώνοντας ότι η ζωή του καταστράφηκε, καθώς βρέθηκε άνεργος και χωρίς σπίτι.

Αλλά το ατελείωτο νομικό έπος του έχει και σίκουελ. Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι ευχαριστημένο με την απόφαση για την αποζημίωση και έχει δεσμευτεί να υποβάλει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στη Ρώμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...