351
Κτίριο που υπέστη ζημιές από την ισχυρή σεισμική δόνηση | Intime

Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 21:21
Κτίριο που υπέστη ζημιές από την ισχυρή σεισμική δόνηση
|Intime

Ισχυρός μετασεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Ελασσόνα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2021, 21:21

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:24 στην περιοχή Μεσοχωρίου της Ελασσόνας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έγινε γνωστό ότι η νέα ισχυρή δόνηση σημειώθηκε σε απόσταση 240 χλμ ΒΔ της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται 22 χλμ ΝΝΔ της Ελασσόνας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής-σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή, πρόκειται για μια νέα μετασεισμική δόνηση, γεγονός που δείχνει πως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτονώνεται. Ο καθηγητής τόνισε ότι αναμένονται να υπάρξουν νέες σεισμικές δονήσεις και το επόμενο διάστημα.

Μέτρα για τους πληγέντες

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τις σεισμόπληκτες περιοχές, τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν ήδη μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες, κλήθηκαν να επικοινωνήσουν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία μετέφερε στην περιοχή 100 σκηνές, 10 γεννήτριες, 2.000 κουβέρτες, 200 υπνόσακους, 500 κρεβάτια και λοιπό υλικό, ενώ 150 σκηνές έχουν ήδη διατεθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και 32 από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την προσωρινή φιλοξενία πληγέντων από τον σεισμό.

Σημειώθηκαν επίσης μικρής έκτασης βλάβες στην ηλεκτροδότηση, ενώ άμεσα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, έχει δεχθεί από την ώρα του σεισμού 80 κλήσεις. Εχουν πραγματοποιηθεί μία απομάκρυνση ηλικιωμένου από την οικία του, στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, δύο απομακρύνσεις ηλικιωμένων από την οικία τους στην περιοχή Μαγούλα Ελασσόνας και 50 παροχές βοηθείας που αφορούν σε μεταφορές ηλικιωμένων και ασθενών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, καθώς και σε απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες στην πόλη της Λάρισας.

Τέλος, συνεχίζονται οι περιπολίες από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος – η 1η, η 2η, η 7η και η 8η ΕΜΑΚ.

Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εντοπισμό από αέρος ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ με drone μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News