• Ποια «προοδευτική» συμμαχία; Ο Τόσκας απευθύνει κάλεσμα σε συντηρητικούς, θρησκευόμενους και εθνικιστές

     

    Τον καλό τον Συριζαίο, ακόμα και τον ασυμπτωματικό, τον αναγνωρίζει κανείς από το πώς αποκαλεί το κόμμα του. Αν τον ακούσεις να λέει ή να γράφει «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», το έχει αφομοιώσει πολύ καλά –και μπράβο του– το αφήγημα ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαμορφώνει, ή επιδιώκει να διαμορφώσει, μια συμμαχία που την αποκαλεί «προοδευτική».

     

    Ομως το πόσο «προοδευτική» είναι αυτή η συμμαχία χωράει πολλή συζήτηση. Και μέσα σε αυτή την κουβέντα μπήκε ο Νίκος Τόσκας, ο πρώην αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μπλέκοντας κάπως τα πράγματα.

     

    Εγραψε λοιπόν ο κ. Τόσκας άρθρο στην κομματική «Αυγή» με τον προβοκατόρικο τίτλο «Ακόμη και δεξιοί μαζί μας;» και αφού εξήγησε ότι μόνος του δεν μπορούσε ούτε ο Αρης ο Βελουχιώτης, απηύθυνε μεταξύ άλλων ένα κάλεσμα σε κάθε θρησκόληπτο εθνικιστή που θεωρεί εαυτόν έντιμο να συνδράμει στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ (Προοδευτική Συμμαχία, λέμε τώρα).

     

    Διότι αυτό έγραψε ο κ. Τόσκας στην ανάλυσή του, στην οποία αποκήρυξε παράλληλα την απομόνωση στα «παιδιάστικα “αριστερά συνθήματα”»:

     

    «Το 40% των πολιτών ψήφισε Ν.Δ. Μπορούμε να νικήσουμε χωρίς να πάρουμε ένα μέρος από αυτούς τους πολίτες; Φυσικά όχι. Ο αριστερός δουλεύει εκεί που είναι η μάζα. Πρέπει να πείθει τους ταλαντευόμενους, τους αντίθετους, τους ασταθείς, τους αβέβαιους, να δουλεύει ανάμεσά τους και όχι να απομονώνεται με επινοημένα παιδιάστικα “αριστερά συνθήματα”. Οι δεξιοί που πλησιάζουν είναι όσοι ανήκουν στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Όσοι βρουν κοινά σημεία στις εξαγγελίες της Αριστεράς με τα συμφέροντά τους. Όσοι κοροϊδεύτηκαν ή απογοητεύτηκαν από τη Δεξιά.

     

    »Αυτοί θα είναι μαζί μας. Ας είναι συντηρητικοί, θρησκευόμενοι, εθνικιστές. Αρκεί να είναι έντιμοι. Κατ’ αρχάς τα συμφέροντα και οι ανάγκες καθορίζουν τη στάση τους και όχι οι πεποιθήσεις ή οι ιδεοληψίες. Φυσικά δεν θα υιοθετήσουμε τις απόψεις τους, θα υιοθετήσουμε και θα στηρίξουμε όμως τις ανάγκες τους»…

     

    Τώρα άδικο έχει αν βλέπει κανείς πάλι μια ώσμωση της Πάνω και της Κάτω Πλατείας;

  • Ο Κούλογλου ασκεί κριτική στον Τσίπρα: «Γιατί, πρόεδρε, δεν αρέσουμε όπως παλιά;»

    Αλλά δεν είναι μόνο ο Νίκος Τόσκας που έχει προβληματισμούς για το πού πάει ο ΣΥΡΙΖΑ (ΠΣ ή με ολίγη). Εχει και ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος μάλιστα είναι νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ένας πρώην βουλευτής.

     

    Ο κ. Κούλογλου έγραψε άρθρο στο tvxs.gr με τον τίτλο «Πρόεδρε, μήπως δεν αρέσουμε;», παραπέμποντας όπως εξήγησε στη γνωστή φράση (χωρίς το ερωτηματικό) της Μελίνας Μερκούρη που απευθυνόταν στον Ανδρέα Παπανδρέου, τότε που το ΠΑΣΟΚ είχε χάσει τη λάμψη του και φαινόταν ότι θα ηττηθεί στις εκλογές του 1989.

     

    Και σε αυτό το άρθρο περιέγραψε το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, στον οποίο άλλωστε προφανώς απευθύνεται:

     

    Ανέφερε σε ένα σημείο:

     

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να μην αρέσει ήδη από το 2016, αλλά το 32% του 2019 θόλωσε την εικόνα. Από τότε, δύο χρόνια χωρίς τις αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές και με ένα είδος κομματικού lockdown, έχουν πλέον ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η κυβέρνηση φθείρεται δυσανάλογα λίγο, συγκριτικά με τα λάθη και τις παλινωδίες της. Και από την όποια φθορά, δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία δημοσκόπηση της Prorata στην ΕφΣυν επιβεβαιώνει ότι ξέρουμε από όλες τις μετρήσεις. Η διαφορά της ΝΔ σταθεροποιείται.

    (…) Πέρα όμως από την πρόθεση ψήφου, που συχνά μπερδεύει, πρέπει να δούμε τα ποιοτικά στοιχεία. Η ΝΔ προηγείται και σήμερα, στις μετρήσεις, στην ικανότητα για την επίλυση προβλημάτων, που ευνοούσαν πάντα την Αριστερά: υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση. Αυτό το φαινόμενο εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία δεν έχει γίνει ουσιαστικός απολογισμός.

    »Το αντι-Σύριζα μέτωπο ενισχύθηκε πολύ από τα ΜΜΕ, αλλά η βασική ευθύνη ανήκει, πέρα από τους εξαναγκασμούς των μνημονίων, στον τρόπο που κυβερνήθηκε η χώρα. Ούτε αυτό έχει εξεταστεί. Οι αδυναμίες δεν έχουν εντοπιστεί και τα καλά που έγιναν δεν έχουν επαρκώς αναδειχθεί. Είναι το επικοινωνιακό Βατερλό που λέγαμε.

    »Η ευκαιρία μιας μεγάλης, ανοιχτής ανασυγκρότησης των οργανωμένων δυνάμεων του κόμματος και των συμμάχων του μετά την εκλογική ήττα, χάθηκε επίσης. Εν μέσω πανδημίας και κυβερνητικών αθλιοτήτων στο ΕΣΥ, γίνονται εκλογές σε νοσοκομεία εκατοντάδων υγειονομικών και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει ούτε το 5%, αν και έχει διοικήσει τα νοσοκομεία- ή μπορεί ακριβώς επειδή έχει διοικήσει»…

     

    Σε άλλο μέρος του μακροσκελούς άρθρου του, ο κ. Κούλογλου παρατήρησε:

     

    «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αρχίσει να σπαταλά πολιτικό κεφάλαιο -κάτι εύκολα εξηγήσιμο λόγω της συνθηκολόγησης του 2015- έχασε ακόμη περισσότερο τα 2 τελευταία χρόνια. Το σκάφος δεν έχει σταθερή πορεία και ψάχνεται. Μια σειρά από ευκαιρίες για επίδειξη ηγετικού προφίλ χάθηκαν. Είναι άδικο για τον Α. Τσίπρα, που έχει ξεχωριστές πολιτικές ικανότητες και ακεραιότητα χαρακτήρα, να υστερεί τόσο σε “καταλληλότητα πρωθυπουργού” από τον Κ. Μητσοτάκη. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».

     

    Και κατέληξε:

     

    «Σε όλες τις μετρήσεις οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση ΝΔ από μια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αποτελεί ιστορική εξαίρεση στον παγκόσμιο νόμο περί κυβερνητικής φθοράς και μάλιστα απέναντι σε μια τέτοια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση. Όσο περισσότερο αποδεικνύεται ανίκανη και αλαζονική, τόσο τα περιθώρια παρέμβασης μεγαλώνουν. Το παιχνίδι δεν έχει χαθεί, αλλά η αλλαγή δεν θα έρθει αυτόματα. Για να ξεκινήσει μια νέα πορεία πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα “Γιατί Πρόεδρε δεν αρέσουμε όπως παλιά;” και να ληφθούν οι ανάλογες μεγάλες αποφάσεις».

  • Και η Βούλα Πατουλίδου για βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ;

    Επισήμως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας –που δεν είναι πια και τόσο μακριά βέβαια, καβατζάραμε το μέσο της θητείας, αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό. Το θέμα είναι ότι συζητήσεις συνεχίζουν να γίνονται για το ποιος θα κατεβεί και πού με τη ΝΔ, καθώς από τη μία φαίνεται δεδομένη η πρόθεση για ανανέωση των ψηφοδελτίων του κυβερνώντος κόμματος και από την άλλη υπάρχει όρεξη για μια υποψηφιότητα που με βάση τις δημοσκοπήσεις έχει αυξημένες πιθανότητες να οδηγήσει στη Βουλή.

     

    Ετσι, όπως έγραψε η «Καθημερινή της Κυριακής», συζητείται η κάθοδος της Βούλας Πατουλίδου ως υποψήφιας στη Θεσσαλονίκη.

     

    Βέβαια, η χρυσή ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης ήταν κάποτε πολιτική σταρ του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτά έχουν ξεχαστεί· τώρα είναι αντιπεριφερειάρχης του Απόστολου Τζιτζικώστα και σύμφωνα με την «Καθημερινή» είναι πιθανόν να τη δούμε στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

     

    Εγραψε συγκεκριμένα στην στήλη «Θεωρείο» ο Σταύρος Γ. Παπαντωνίου:

     

    «Μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στη συμπρωτεύουσα, καθώς, όπως σας έχω γράψει επανειλημμένως, το Μαξίμου θέλει να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια της Περιφέρειας. Τις προάλλες σας έγραφα για πιθανή υποψηφιότητα του Ανδρέα Παπαμιμίκου. Αλλά δεν είναι η μόνη που συζητιέται. Ενα ακόμα πρόσωπο, ιδιαίτερα ισχυρό, είναι αυτό της Βούλας Πατουλίδου, που είναι σήμερα αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η χρυσή ολυμπιονίκης πάντως δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά της».

     




text
  • Απαράδεκτο να έχει κακοκαιρία Απρίλιο μήνα. Πού ακούστηκε;


    19 Απριλίου 2024, 22:01