1132
Ο Ρόμπερτ Μόλερ ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου | EPA

Μόλερ: «Το πόρισμά μου δεν απαλλάσσει τον Τραμπ» – Προειδοποίηση για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2020

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 10:47
Ο Ρόμπερτ Μόλερ ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου
|EPA

Μόλερ: «Το πόρισμά μου δεν απαλλάσσει τον Τραμπ» – Προειδοποίηση για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2020

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2019, 10:47

Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του για την έναρξη της χθεσινής κατάθεσης του στο Καπιτώλιο, ο πρώην ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μόλερ έδωσε -για ακόμη μια φορά- έμφαση στην δέσμευσή του, να μην πει κάτι περισσότερο από το τελικό πόρισμα των 488 σελίδων της έρευνας του.

«Οπως είπα στις 29 Μαΐου, το πόρισμα αυτό είναι η κατάθεσή μου και θα παραμείνω εντός αυτού του πλαισίου», δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ίδιος έμεινε πιστός στην δέσμευσή του κατά την διάρκεια της κατάθεσής του, που ξεπέρασε τις έξι ώρες, ενώπιον δύο διαφορετικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Επιτροπή Δικαιοσύνης, Επιτροπή Πληροφοριών). Ο Μόλερ διερεύνησε για 22 μήνες την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο παρακώλυσης της Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η κατάθεσή του, ανανέωσε το ενδιαφέρον για μερικά σημαντικά ευρήματα της έρευνας για πρώτη φορά από τον διορισμό του, αποκρούοντας μερικούς από τους ισχυρισμούς που έχει κάνει ο πρόεδρος Τραμπ, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος Μόλερ και των συμπερασμάτων του.

Αποψη της αίθουσας, από τις θέσεις των βουλευτών. Μπροστά τους, καθιστός, στη μέση, ο Ρόμπερτ Μόλερ – Reuters
Τα πέντε πιο σημαντικά συμπεράσματα από την κατάθεση του Μόλερ:

1) Το πόρισμα Μόλερ δεν «απάλλαξε πλήρως» τον πρόεδρο Τραμπ

Ακόμη και πριν την δημοσιοποίηση του επεξεργασμένου πορίσματος Μόλερ τον περασμένο Απρίλιο, ο Τραμπ δήλωνε ότι το συμπέρασμα της έρευνας τον απάλλαξε συνολικά. «Πρόκειται για μία συνολική απαλλαγή», δήλωσε χαρακτηριστικά τον Απρίλιο, λίγο μετά την δημοσιοποίηση μιας επιστολής, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ. Στην επιστολή αυτή, ο Μπαρ συνόψιζε τα ευρήματα της έρευνας του Μόλερ.

Ωστόσο, το πόρισμα του Μόλερ που δημοσιοποιήθηκε έναν μήνα μετά, μετά από έντονες πιέσεις των Δημοκρατικών, αμφισβητούσε τους ισχυρισμούς του προέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στο πόρισμα του, ο Μόλερ ανέφερε ότι δεν εντόπισε αποδείξεις που να φανερώνουν ότι μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε άλλος που συνδέονταν μαζί τους συνεργάστηκε με τους Ρώσους.

Πίσω από τον Ρόμπερτ Μόλερ, προβάλλεται απόσπασμα από το πόρισμά του, στο οποίο αναφέρεται ότι «η ρωσική κυβέρνηση επενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 σαρωτικά και συστηματικά» – Reuters

Ωστόσο, η ομάδα του δεν προχώρησε στην λήψη μιας εισαγγελικής απόφασης για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου, για ζητήματα που σχετίζονται με την παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης. «Παρά το γεγονός ότι το πόρισμα αυτό δεν συμπεραίνει ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει», έγραψε ο Μόλερ στο πόρισμά του, κάτι που επανέλαβε ξεκάθαρα στη διάρκεια της κατάθεσής του.

2) Η έρευνα δεν είναι «ένα κυνήγι μαγισσών»

Στην διάρκεια της έρευνάς του και για δύο περίπου χρόνια, ο Μόλερ άφησε σχεδόν ασχολίαστες τις φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε από τον Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος σε αρκετές περιπτώσεις κατηγορούσε το γραφείο του Μόλερ για πολιτική προκατάληψη απέναντι του, ενώ χαρακτήρισε τους συνεργάτες του Μόλερ, ως «τους 13 θυμωμένους Δημοκρατικούς», που έχουν επιδοθεί σε πολιτικό «κυνήγι μαγισσών».

Ο Ρόμπερτ Μόλερ σε στιγμιότυπο από την κατάθεσή του – Reuters

Στην διάρκεια της χθεσινής κατάθεσης του Μόλερ, για πρώτη φορά από τον διορισμό του, ο ίδιος επιτέθηκε στις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να υποβαθμίσει την έρευνά του, ως ένα «κυνήγι μαγισσών».

«Η έρευνά σας δεν είναι ένα κυνήγι μαγισσών ή είναι;», ρώτησε χαρακτηριστικά τον Μόλερ ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ανταμ Σιφ. «Οχι, δεν είναι ένα κυνήγι μαγισσών», απάντησε ο Μόλερ.

3) Οι επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με τα WikiLeaks είναι «ανησυχητικές» και «αποτελούν αντικείμενο έρευνας»

Η έρευνα του Μόλερ έδωσε έμφαση και στις συχνές επαφές μελών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τα WikiLeaks, τα οποία δημοσιοποίησαν τα email των Δημοκρατικών, που ήταν προϊόντα ηλεκτρονικής υποκλοπής στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016.

Το ενδιαφέρον του Μόλερ για τα WikiLeaks συνδέεται με τον πυρήνα του συμπεράσματος της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, αναφέροντας ότι: τα WikiLeaks «οπλοποίησαν» και δημοσιοποίησαν επιβλαβείς πληροφορίες που τους παρέδωσε ένας χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης, σχετικά με την (τότε) προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και την προεκλογική της εκστρατεία.

Το απόσπασμα του πορίσματος, που προβάλλεται πίσω από τον Μόλερ, γράφει: «Η έρευνά μας βρήκε πολλές παρεμβάσεις του προέδρου, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, στην περίπτωση της έρευνας για τη ρωσική επιρροή στις εκλογές και την παρακώλυση της Δικαιοσύνης» – Reuters

Στο πλαίσιο αυτό και οι επικοινωνίες του Τραμπ Τζούνιορ με τα WikiLeaks χρίζουν ερευνητικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το γενικότερο συμπέρασμα του Μόλερ, ενώ η συμπεριφορά του Τραμπ Τζούνιορ χαρακτηρίστηκε ως «προβληματική» από τον Μόλερ στην χθεσινή κατάθεσή του.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Μάικ Κούγκλεϊ παρουσίασε ένα θετικό σχόλιο του Τραμπ για τα WikiLeaks. Ο ίδιος ρώτησε τον Μόλερ πως θα αντιδρούσε στα σχόλια του Τραμπ. Μεταξύ αυτών και ένα σχόλιο στο οποίο χαρακτήριζε τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ως έναν «κρυμμένο θησαυρό». Ο ίδιος είχε επίσης δηλώσει, πως του άρεσε να διαβάζει τα WikiLeaks».

4) Μη καταδίκη εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ

Ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον για τους Δημοκρατικούς είχε η απόφαση του Μόλερ να μην προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ αναφορικά με την παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης. Ο λόγος ήταν η έλλειψη αποδείξεων ή ο κανονισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης;

Το πόρισμα του Μόλερ αναφέρει ότι δεν απαλλάσσει τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ ο ίδιος τόνισε χθες, ότι το γραφείο του δεν προχώρησε στην λήψη κάποιας απόφασης για το ζήτημα αυτό, εφαρμόζοντας τον κανονισμό του υπουργείου.

Στην αρχή της κατάθεσής του ενώπιον της πρώτης επιτροπής, ο Μόλερ έριξε μία «βόμβα» όταν ρωτήθηκε για το αν «ο λόγος για τον οποίο δεν άσκησε ποινική δίωξη ήταν μία νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη, σε βάρος ενός εν ενεργεία προέδρου;».

«Ναι, αυτό είναι σωστό», απάντησε.

Θαμώνες παρακολουθούν σε καφέ της Νέας Υόρκης, σε απευθείας μετάδοση, την πολύωρη κατάθεση του Ρόμπερτ Μόλερ – Reuters

Η απάντηση αυτή του Μόλερ καλλιέργησε σε αρκετούς την εντύπωση πως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι είχε αρκετές αποδείξεις για να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του προέδρου Τραμπ, ενώ ο Μόλερ επανήλθε στο ζήτημα αυτό δίνοντας διευκρινίσεις, κατά την δεύτερη κατάθεσή του.

5) Ανησυχία Μόλερ για το ενδεχόμενο μελλοντικής εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

Αρκετές αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει για τις προσπάθειες της Ρωσίας και άλλων ξένων χωρών να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μελλοντικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η τοποθέτηση του Μόλερ προκάλεσε νέες ανησυχίες. «Δεν επρόκειτο για μία προσπάθεια που έγινε μία φορά. Το κάνουν, και ενώ εμείς καθόμαστε εδώ, σε αυτή την αίθουσα, και αναμένουν ότι θα το ξανακάνουν στην διάρκεια της επόμενης προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ερώτηση του Δημοκρατικού βουλευτή Γουίλ Χαρντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...