650
|

Γονείς, προσοχή στο Facebook-Messenger Kids, έχει κενό ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 19:09

Γονείς, προσοχή στο Facebook-Messenger Kids, έχει κενό ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουλίου 2019, 19:09

Πριν από δύο χρόνια το Facebook στην προσπάθεια του να ανταγωνιστεί πλατφόρμες που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε ηλικίες 13 ετών και κάτω, όπως το Snapchat, δημιούργησε την εφαρμογή Messenger Kids.

Με αυτή την εφαρμογή, που λειτουργεί μέσα από τον λογαριασμό που έχει στο Facebook κάποιος από τους δύο γονείς, παιδιά ως 13 ετών μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα κειμένου, βίντεο και φωτογραφίες αλλά οι γονείς έχουν (θεωρητικά) τον πλήρη έλεγχο. Αν το παιδί θέλει να γίνει διαδικτυακός φίλος με κάποιον άλλο θα πρέπει να το εγκρίνουν οι γονείς πρώτα ενώ οποιοδήποτε μήνυμα στέλνουν τα παιδιά σε άτομα άνω των 13 ετών πηγαίνει αυτόματα και στο messenger των γονιών. Επιπλέον υπάρχουν διάφορα φίλτρα ώστε τα παιδιά να μην εκτίθενται σε ακατάλληλο περιεχόμενο, που περιέχει βία, γυμνές εικόνες, σεξ κ.α. Το Facebook είχε πει ότι η εφαρμογή δημιουργήθηκε με την συνεργασία πολλών ειδικών (ψυχολόγων, κοινωνιολόγων κλπ) αλλά και από τις υποδείξεις και τις προτάσεις που έκαναν περισσότεροι από χίλιοι γονείς που επιλέχθηκαν για να συμμετέχουν στην ανάπτυξη της εφαρμογής.

Όπως όμως αναφέρει σε δημοσίευμα του το BBC εντοπίστηκε ένα κενό ασφαλείας στην εφαρμογή την ύπαρξη του οποίου το Facebook παραδέχτηκε. Το κενό αυτό επέτρεπε στα παιδιά κάτω των 13 ετών που χρησιμοποιούν την εφαρμογή να επικοινωνήσουν με κάποιο άτομο χωρίς αυτή η επικοινωνία να έχει περάσει από την έγκριση των γονέων. Κανονικά όταν ένα παιδί θέλει να επικοινωνήσει με κάποιο άλλο παιδί για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει οι γονείς και των δύο παιδιών. Διαπιστώθηκε ότι μπορεί να επιτευχθεί μια επικοινωνία ανάμεσα σε δύο παιδιά αρκεί να έχει δώσει έγκριση μόνο ο γονέας του ενός παιδιού. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτή η μη εγκεκριμένη επικοινωνία θα μπορούσε να γίνεται και με άτομα άνω των 13 ετών.

Το Facebook επιβεβαίωσε την Δευτέρα την ύπαρξη του προβλήματος και έκανε γνωστό ότι έχει ενημερώσει χιλιάδες γονείς για το τι συνέβη και τι ενέργειες έχει ήδη κάνει η εταιρεία για να το επιλύσει. Πάντως τα στελέχη του Facebook αρνήθηκαν να δώσουν στην δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες του τι συνέβη. Υποστηρίζουν ότι αμέσως μόλις εντοπίστηκε το κενό οι τεχνικοί της εταιρείας έσπευσαν να το επιλύσουν και ότι από την έρευνα που έγινε δεν διαπιστώθηκε ότι κάποιος προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτό το κενό για να εκδηλώσει συμπεριφορές ή να κάνει οτιδήποτε που δεν ήταν συμβατό με τους νεαρής ηλικίας χρήστες της εφαρμογής. Επίσης το Facebook υποστηρίζει ότι δεν έχει λάβει ακόμη κάποια καταγγελία από γονείς που να σχετίζεται με αυτό το κενό ασφαλείας. Τα στελέχη της εταιρείας ομολογούν ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσο καιρό υπάρχει αυτό το κενό οπότε δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πόσο καιρός πέρασε από την στιγμή που εμφανίστηκε το κενό μέχρι που το πρόβλημα επιλύθηκε.

Ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Common Sense Media που δραστηριοποιείται έντονα στην ασφαλή χρήση του Internet από τα παιδιά αναφέρει ότι το πρόβλημα που προκλήθηκε επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί όταν ανακοινώθηκε η λειτουργία της εφαρμογής. «Το Messenger Kids είναι ένα ακόμη προϊόν του Facebook που εκθέτει σε κινδύνους παιδιά και γονείς και ενισχύει τις ανησυχίες πολλών ειδικών για τις επιπτώσεις που έχει η χρήση των social media στους εφήβους. Εγείρεται ξανά το ερώτημα του γιατί πρέπει να σχεδιάζονται προϊόντα που στοχεύουν στην χρήση των social media από νεαρά παιδιά» δηλώνει ο Τζέημς Στέγιερ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Common Sense Media.

H είδηση για το κενό ασφαλείας στο Messenger Kids έρχεται την στιγμή που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ για την ποινή που θα επιβληθεί στο Facebook για το μεγάλο σκάνδαλο παραβίασης προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Ο δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόστιμο ύψους 5 δισ. δολαρίων και συνεχή έλεγχο από αρμόδιες υπηρεσίες στις δραστηριότητες της εταιρείας σε σχέση με τα θέματα ασφαλείας των προσωπικών δεδομένων. Αν και το πρόστιμο ακούγεται τεράστιο εντούτοις κάποιοι κάνουν λόγο για ιδιαίτερα επιεική ποινή δεδομένων των κερδών της εταιρείας που είναι ετησίως πολλαπλάσια των πέντε δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...